Sevenleri 'İlhan Abi'yi alkışlarla uğurladı

Cumhuriyet Gazetesi imtiyaz Sahibi ve Başyazarı İlhan Selçuk, son yolculuğuna çıkacağı Hacı Bektaş'a sevdiklerinin alkışlarıyla uğurlandı. Lütfi Kırdar Kongre Salonu ve Cumhuriyet Gazetesi'ndeki törenlere binlerce seveni katıldı



Cumhuriyet Gazetesi imtiyaz Sahibi ve Başyazarı İlhan Selçuk, son yolculuğuna çıkacağı Hacı Bektaş'a sevdiklerinin alkışlarıyla
 uğurlandı. Lütfi Kırdar Kongre Salonu ve Cumhuriyet Gazetesi'ndeki törenlere binlerce seveni katıldı



85 yaşında yaşamını yitiren Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Başyazarı İlhan Selçuk için ilk tören Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlendi. Saat 10:30'dan itibaren sevenlerinin gelmeye başladığı törende taziyeleri, İlhan Selçuk'un kız kardeşi Ülfet Ertel, Turhan Selçuk'un eşi Ruhan Selçuk kabul etti. İlhan Selçuk için saygı duruşuyla başlayan  törene, CHP Genel Sekreteri Önder Sav, DSP Genel Başkanı Masum Türker, Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, İnan Kıraç, Can Kıraç, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Hikmet Çetin, DİSK Başkanı Süleyman Çelebi,  Tarık Akan, Fazıl Say, Kadir İnanır'ın yanı sıra çok sayıda seveni katıldı. Geçtiğimiz günlerde tahliye olan eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan da salona girişinde alkış aldı.

NOTALAR DA KONUŞTU
Rutkay Aziz'in sunuculuğunu yaptı programda Erdal Erzincan ve Fazıl Say'ın dinletisi de yer aldı. Alev Coşkun, Hikmet Çetinkaya, Ali Sirmen, Şükran Soner ve DİSK Başkanı Süleyman Çelebi'nin de aralarında bulunduğu konuşmacıların yer aldığı törene, İlhan Selçuk'un geceyarısı gözaltına alınmasına gösterilen sert tepkiler damgasını vurdu. Rutkay Aziz'in, Selçuk'un by-pass ameliyatı olmadan önce 'İkisine de eyvallah' adlı veda yazısını okumasının ardından tören tamamlandı.

BALBAY'IN MESAJI
Programda en çok Mustafa Balbay'ın Silivri Cezaevi'nde gönderdiği mesaj alkışlandı. Balbay mesajında, ' Dışarıya çıktığımız zaman İlhan Ağabey'i görecek miyim diye düşünüyordum . Elbet bir gün buluşacağız. Bu böyle yarım kalmayacak ' ifadelerine yer verdi.

'Çıra gibi yandı ama...'
- CHP GEN. SKR. ÖNDER SAV: Yazı hayatı boyunca ödün vermeden doğrulardan sapmadan yazdı.  Aydın olmanın yükünü Türkiye'nin koşullarında çok rahat taşıyabilen insanlardan birisiydi. 40 yıl önce yaşadığı sıkıntıları son iki yılda yaşamak zorunda bırakıldı. Sanıyorum İlhan Selçuk'u aramızdan erken alan olay son iki yılda reva görülen manevi işkenceydi. Bu çirkinlikleri yaşamamak için bir an önce aramızdan ayrıldı. Bu çirkinliği ona yaşatanlar utansınlar.

- E.ORG. ÇETİN DOĞAN: 50 yıldır sadık bir okuyucusuyum. Büyük bir yurtseverini kaybetti yurdumuz ama bu topraklar verimli ve inanıyorum ki daha yüzlerce İlhan Selçuk ondan hız ve güç alarak yetişecektir bu topraklarda. Çıra gibi yandı ama büyük bir çınar ağacı gibi çok kişiyi aydınlattı yüreğiyle. Hepimizin başı sağ olsun. 

- YILMAZ BÜYÜKERŞEN: Cumhuriyet tarihi boyunca hatta Kurtuluş Savaşı'ndan bu yana basında çok çeşitli kalemler çeşitli görevler yapmışlardır. Bu sürece baktığınız zaman satılık, kiralık, dönek bir sürü kalemler de çıkmıştır. Ama onların yanında İlhan Selçuk ışıklı kalemiyle abide gibidir. Çektiği çilelerle beraber yazıları ve vermiş olduğu mücadele herhalde gelecek kuşakların takip etmeleri gereken bir güzergah olacaktır. 

- TARIK AKAN:  Çok acı günüm. Çünkü hem dostum, hem babam hem ışığımdı İlhan Ağabey. Türkiye'nin daha önce görmediği bir dönemi yaşıyoruz. Bu dönemin karanlık baskıları İlhan Ağabey'i de götürdü. Daha da çok kişi var. Ama şuna inanıyorum ki, Atatürkçü, laik, aydın gençler he zaman onun arkasında olacak ve onu hep yaşatacağız.

CUMHURİYET GAZETESİ'NE YÜRÜYÜŞ
ÜÇ saatlik Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'ndeki programın ardından, kalabalık Şişli'deki Cumhuriyet Gazetesi'ne kadar yürüdü. Ellerinde Türk bayraklarıyla yürüyüş yapan kalabalığa Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Yıldız bir konuşma yaptı. Kalabalık yağmura rağmen Cumhuriyet Gazetesi'ne kadar sloganlarla yürüdü. Konuşmanın ardından Selçuk'un naaşı, defnedileceği Nevşehir'in Hacıbektaş İlçesi'ne gönderildi.

Nebahat KOÇ-İSTANBUL


Akşam
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile