İçel Çiçekçiler Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından hazırlanan projesin sertifika töreninde konuşan Oda Başkanı Ömer Şahbudak, projede göçle gelen 18-29 yaş arası genç 20 kadın ile 29 -65 yaş arası 20 yetişkin kadının eğitim aldığını söyledi.
3,5 ay süren meslek kursunda, katılımcılara, ’Bahçe Bakımı’, ’Bitkilerde Büyüme Gelişme’, ’Bitki Organları, ’Meyvecilik’, ’Üretim Teknikleri’, ’Aşıyla Üretim’, ’Bitki Hastalıkları’ ve ’Bitki Zararlıları’ konularında bilgiler verildiğini kaydeden Şahbudak, "Bu mesleki eğitim kursu ile kadınlarımıza çiçek gibi bir meslek kazandırmayı hedefledik" dedi.
Konuşmasında şiddet gören kadınlara dikkat çeken Şahbudak, şöyle devam etti; "Şiddet, gerek dünyada gerekse ülkemizde çok ciddi toplumsal bir sorun. Kadına yönelik şiddet denildiğinde, ne yazık ki fiziksel şiddet yani dayak, yaralama, taciz, tecavüz ve cinayet ilk sıraları alıyor. Bunun yanında, şiddetin başka türleri de var. Örneğin kadının ev dışında çalışmasına izin vermemek, gelirine el koymak, ailesi ya da arkadaşlarıyla görüşmesine izin vermemek, hakaret etmek de şiddettir. Bugün, fiziksel, duygusal, psikolojik, ekonomik, cinsel şiddet veya şiddet tehdidi yüzünden her kesimden milyonlarca kadın baskı altında yaşıyor. Toplumsal hayata daha az katılıyor, zorla evlendiriliyor, sakat kalıyor veya öldürülüyor. Üstelik şiddet aile içinde gerçekleştiğinde etkisi de daha yıkıcı oluyor. Toplum olarak şiddet konusunda ciddi eğitimler almamız gerekiyor."
Şahbudak, projedeki hedeflerinin, mesleki bilgi ve beceri yetersizliği nedeniyle özgüveni yetersiz, iş bulmakta zorlanan, şiddet gören, işsiz ve vasıfsız genç ve yetişkin kadınların mesleki ve teknik olarak eğitilmesini sağlamak ve daha iyi koşullarda istihdam edilmelerinin önünü açmak olduğunu söyledi.
Proje koordinatörü İnci Tulunay ise SODES projeleri ile istihdam edilebilirliğin artırılması, toplumun dezavantajlı kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata daha fazla katılmalarının sağlanması, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetler yoluyla bölgedeki çocuk, genç ve kadınların kendilerini daha iyi ifade etmelerine katkı verilmesinin hedeflendiğini belirterek, "SODES’in öncelikli hedef kitlesi yoksulluk ve sosyal imkanlara erişimde sıkıntı yaşayan çocuklar, gençler, kadınlar, işsizler, yoksullar, göçle gelenler ve kentlerin gecekondu bölgelerinde yaşayan bireyler ve gruplardır" diye konuştu.
Konuşmaların ardından kursu tamamlayan kadınlara sertifikaları verildi.
'Sevgi Bahçesi Kadına Altın Bilezik Güvencesi' Projesi
İçel Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile Toroslar Belediyesi’nin ortak olduğu, Kalkınma Bakanlığı tarafından finanse edilen ve İçel Valiliği’nce yürütülen SODES projeleri kapsamında hazırlanan ’Sevgi Bahçesi Kadına Altınbilezik Güvencesi” projesine katılan 40 kadına sertifikaları törenle verdi.