Şevval Orucunun Fazileti

Şevval Orucunun Fazileti

İstanbul Üniversitesi (İÜ) İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahri Kayadibi, şevval ayında tutulan orucun faziletlerine işaret ederek, "Hz. Peygamber'in hadisleri ışığında bakıldığında bu orucu tutan kimsenin bir yılı oruçlu geçirmiş gibi olacağı müjdeleniyor" dedi.

Kayadibi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şevval ayının ramazan bayramının birinci günü ile başladığını ve bu günde oruç tutmanın haram kılındığını anlattı.

Bayramın birinci günü hariç şevval ayı boyunca oruç tutulabileceğini belirten Kayadibi, şevval orucunun manevi kazanımlarının yanı sıra insan bedeni üzerinde de olumlu etkileri olduğunu söyledi.

Ramazan boyunca sadece iki öğün yemeğe ayarlı insan vücudunun, tekrar eski yeme düzenine geçmede sıkıntı yaşayabileceğini dile getiren Kayadibi, şunları kaydetti:

"Oruç tutan kişi, şevval orucunu da ifa ederek, bedeninin normal düzenine geçişini sağlamış oluyor. İnsan bu şekilde kendisini disipline ederek, orucun hikmet yönünü de görüyor. Bunun dışında birçok oruç var. Savm-ı Davut, pazartesi-perşembe orucu gibi. Midenin doygunluğuyla ilgili Hz. Peygamber'in hadisleri var. Sünnet olan bu orucun sevabı çoktur. Hz. Peygamber'in hadisleri ışığında bakıldığında bu orucu tutan kimsenin bir yılı oruçlu geçirmiş gibi olacağı müjdeleniyor."

- "Her ibadet için niyet gerekir"

İstanbul Müftü Yardımcısı Vehap Kapıcıoğlu ise şevval ayında tutulan orucun önemine işaret ederek, "Şevval orucu, İslamiyet öncesi kavimlerde 'Arab-ı baide' ve 'vağl' gibi adlarla uygulanırdı" dedi.

Şevval ayında Uhud, Huneyn, Taif, Beni Kaynuka savaşları gibi önemli olayların meydana geldiğini anımsatan Kapıcıoğlu, "Osmanlı'da şevval ayı ayrı bir öneme sahipti. Tanzimat'tan önce memur atamalarının çoğu şevval ayında yapılırdı. Bu atamalara da 'şevval tevcihatı' denilirdi" ifadesini kullandı.

Ramazan ayı kaza oruçları ile şevval ayı orucunun birlikte tutulmasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kapıcıoğlu, şunları söyledi:

"Her ibadet için niyet gerekir. 'Her ikisine de sayılsın' veya 'Ben tutayım da Allah kabul eder' kolaycılığı, Allah-ibadet-kul ilişkisine yakışmaz ya ramazan ayı kaza orucu ya da şevval orucu tutulmalı, her ikisini aynı anda tutmak mümkün değildir. Hz. Peygamber'in 'Kim ramazan orucunu tutar ve ona şevval ayından 6 gün ilave ederse sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur' hadisi vardır."

Kapıcıoğlu, Hz. Peygamber'in şevval orucu için Müslümanları teşvik ettiğini dile getirerek, bu orucun art arda tutulabileceği gibi ara verilerek de ifa edilebileceği bilgisini verdi. Arapların İslamiyet'ten önce şevval ayını uğursuz kabul ettiklerini anlatan Kapıcıoğlu, Hz. Muhammed'in Hz. Ayşe ile bu ayda evlenerek, bu düşüncenin yanlışlığına dikkati çektiğini kaydetti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile