Mardin'de Sakıp Sabancı Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi'nde yer alan ''Seyreyle Ara Güler Mardin'de'' sergisini, 2 ayda 12 bin kişi ziyaret etti.
Sakıp Sabancı Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi Müdürü Gani Tarkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mardin'de 2. Abdülhamit döneminde ''süvari kışlası'' olarak yaptırılan, ardından askerlik şubesi, sonrasında da vergi dairesi olarak kullanılan tarihi yapının 3 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından ''Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi''ne dönüştürüldüğünü, 3 Ekim 2009 tarihinde hizmete giren müzeyi şimdiye kadar toplam 218 bin kişinin ziyaret ettiğini söyledi.
Müzenin hizmete girdiği günden beri yoğun bir ziyaretçi ilgisiyle karşılaştığını ifade eden Tarkan, müzede bölgenin yöresel özeliklerini, kentsel oluşumu ve yaşam biçimini, toplulukların aralarındaki bağları ve bunların töre, dil ve kültür niteliklerini gösteren eserlerin yer aldığını anlattı.
Tarkan, müzede her yıl dünyaca ünlü bir sanatçının sergisine yer verdiklerini, geçen yıl Abidin Dino'nun, bu yıl ise Ara Güler'in eserlerinin sergilendiğini kaydederek, bu iki sanatçının eserlerinin müzeye gelen ziyaretçi sayısının artmasına vesile olduğunu vurguladı.
Müzeyi gezenlerin memnuniyetinin, gelecek yıllarda daha fazla ziyaretçinin kente gelişinin işareti olduğunu bildiren Tarkan, şöyle konuştu:
''Dünyaca tanınmış sanatçı Ara Güler sergisi, müzedeki yabancı ziyaretçi sayısını büyük oranda arttırdı. Serginin açılışından bu yana ziyaretçi sayılarımızda özellikle yabancı ziyaretçilerimizde bir artış yaşandı. 2 ayda 12 bin kişi tarafından ziyaret edildi. Bunun 5 bin 300'ü yabancı ziyaretçi. Geçen yıl boyunca yabancı ziyaretçi sayımız 5 bindi. Bunu sadece son iki aydaki verilere baktığımız zaman bile anlayabiliyoruz.''
"ARA GÜLER, ANADOLU'YU YÜREĞİNDE HİSSEDER"
Tarkan, Ara Güler sergisinin yaşamın akışı içinde saptanan anların belgeleri olduğunu belirterek, sanatçının Türkiye'deki fotoğrafçılığın yurt dışında tanınmasında ilk ve en önemli isim olduğunu kaydetti.
Fotoğrafların, ''Tanımak ve Anlamak ile Yüz Yüze'' başlıklı iki bölümde sergilendiğini ifade eden Tarkan, şunları kaydetti:
''Uçsuz bucaksız Anadolu platosu, dağlar, kentler Ara Güler'in fotoğraf karelerinde farklı bir estetikle 'Tanımak ve Anlamak' adı altında sunulmaktadır. Ara Güler fotoğrafa başladığı günden beri gezdiği bu toprakları iyi bilir, Anadolu'yu yüreğinde hisseder. Onun fotoğrafları kahvelerde sohbet eden, tarlaları alın teriyle sulayan, tezgahlarda her kumaşla kendi çilesini dokuyan, dayanılmaz sıcak dökümhanelerde demir eriyiğine biçim veren, denizlerde bin umutla balık yolu gözleyen insanların öyküsüdür. Düğünlerden kahvelere, sürü başındaki çobandan bulgur yapan kadınlara uzanan görüntülerdir.''
İnsanı anlatan her fotoğrafın, Ara Güler'in yaşama bakışının bir yansıması olduğunu belirten Tarkan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Anadolu insanı, Türk ve dünya ünlüleri, Ara Güler'in doğru, kusursuz, keskinlikle ifade edilmiş, yanılmaz, emin tavrıyla Yüz Yüze adı altında izlenebilir. Ara Güler'in çektiği portrelerde yaşamın içinden seçilerek ön plana yerleştirilen her kişinin arka planla çok sağlam ilişkisi vardır. Kişinin ya da kişilerin görüntüsü zaman akışından koparılmış bir yaşam öyküsüdür. Dramatik ışıklar, sonsuz ufuklar, koyu bulut kümeleri zaman zaman anlatımda büyük sorumluluk yüklenir. Leke dengeleri çok özenle yerleştirilmiş üstün kompozisyonlardır bunlar. Arka plandaki manzarayı bir panoya dönüştürüp ön plana çıkardığı kişiyle yepyeni anlatımlar yaratır.''
Tarkan, küratörlüğünü Engin Özendes'in üstlendiği serginin, bir yıl süreyle açık kalacağını, sergi boyunca 7-14 yaş grubundaki çocuklar için eğitim programları düzenlendiğini sözlerine ekledi.
''Seyreyle Ara Güler Mardin'de'' sergisine yoğun ilgi
''Seyreyle Ara Güler Mardin'de'' sergisini, 2 ayda 12 bin kişi ziyaret etti.