Seyyide Zeynep Türbesi'nin 22 Mazlum 'Zeynep'İ

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), öncülüğündeki silahlı grupların ele geçirdiği Telafer'den kaçarak Musul'a bağlı Sincar'daki Seyyide Zeynep Türbesi'ne sığınan Türkmen kadınlar, dünyaya getirdikleri tamamı kız olan 22 bebeğe, "Zeynep" adını verdi.

Telafer'den çıkıp 50 kilometre uzaklıktaki Sincar'a sığınan Türkmenler, burada zor şartlarda yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor.
Akrabalarının yanına yerleşenler olduğu gibi, okullara, camilere, boş dükkanlara ve Seyyide Zeynep Türbesi'ne sığınanlar da bulunuyor.
Yaklaşık 650 aile, Seyyide Zeynep Türbesi ve çevresinde konaklıyor. Kadınlar, türbenin iç kısmında; erkekler ise türbeye 100 metre mesafedeki Türk Kızılayı'nın kurduğu 63 metrekarelik 6 çadırda yaşamlarını sürdürüyor.
Bölgedekilere üç öğün sıcak yemek veriliyor. Çadırlar sayesinde buradakiler, 50 derece sıcaklıktan ve gece toz fırtınasından korunmaya çalışıyor.
- Bebeklerini plastik sebze kasalarında büyütüyorlar
Evlerini terk etmek zorunda kalan kadınların bir kısmı yolda, bir kısmı da Sincar'da hijyenik olmayan ortamlarda ve sokaklarda doğum yapmış. Bir çoğu da yolda ve burada bebeklerini kaybetmiş.
Özellikle bebekler, aşırı sıcaklar nedeniyle zor günler yaşıyor. Anneler ise kendilerince buldukları çeşitli yöntemlere bebeklerini sıcaktan korumaya çalışıyor. Sıcaktan etkilenmemesi için bebekler, ilkel yöntemlerle mümkün olduğunca serin yerlerde tutulmak isteniyor. Saat 12.00'den 16.00'ya kadar 16 metrekarelik bir odanın içinde pervanenin karşısında bebekler, yere battaniye serilerek ve koltukların üzerine yerleştirilerek sıcağın etkisi azaltılmaya çalışılıyor. Türbeye sığınan kadınların dünyaya getirdiği 22 bebeğin hepsi kız çocuğu. Barındıkları türbeden dolayı da bebeklerin tamamına "Zeynep" ismi verildi.

Anneler çok zor şartlarda yaşadıklarını, en büyük endişelerinin; bebeklerinin sağlığı olduğunu söylüyor.
Bebeklerini hayatta tutabilmek için var güçleriyle mücadele ettiklerini ifade eden anneler, "İstediğimiz tek şey; bebeklerimizle evlerimize dönebilmek. Umudumuz, hayalimiz sadece bu" diyerek, evlerine olan özlemlerini dile getiriyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile