SGK Müdürü Kaya Açiklamasi 'GSS 99,3'E Ulasmis Durumda'

SGK Müdürü Kaya Açiklamasi 'GSS 99,3'E Ulasmis Durumda'

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Samsun Il Müdürü Ünal Kaya, "2002’de yüzde 70 olan Genel Saglik Sigortasi’nin(GSS) kapsami bugün yüzde 99,3’e ulasmis durumda" dedi.

Her yil 16 Mayis’i içine alan hafta, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafindan Sosyal Güvenlik Haftasi olarak kutlaniyor. Bu yil da 13-19 Mayis tarihleri arasinda kutlanacak olan Sosyal Güvenlik Haftasi kapsaminda, toplumda sosyal güvenlik bilincinin gelistirilmesi ve yayginlastirilmasi amaçlaniyor. Bu çerçevede Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Samsun Il Müdürlügü tarafindan Onur Aniti’nda tören düzenlendi.

Ilk olarak Ünal Kaya tarafindan anita çelenk birakildi. Akabinde saygi durusunda bulunuldu, Istiklal Marsi okundu. Konusma yapan Müdür Ünal, "Türkiye olarak ne kadar güçlü oldugumuzu salgin döneminde tüm dünyaya gösterdik. Ülkemiz, bu sikintili günlerde saglam temeller üzerine insa edilen Genel Saglik Sigortasi sistemimiz sayesinde tüm dünyaya örnek oldu. 2002’de yüzde 70 olan Genel Saglik Sigortasi’nin kapsami bugün yüzde 99,3’e ulasmis durumda. 2016 yilinda yapilan düzenlenme ile Genel Saglik Sigortasi primi tek kaleme indirildi. Geliri brüt asgari ücretin üçte birinin üzerinde olan kisilerin ödemesi gereken prim tutari 2024 yili için 600,08 TL’dir. Bu kisiler aylik olarak ödeyebilecekleri bu cüzi tutarla hem kendileri hem de bakmakla yükümlü olduklari esleri, çocuklari ile anne ve babalari saglik güvencesine sahip olmasalar bile GSS kapsaminda olup saglik hizmetlerinden ücretsiz yararlanma hakkina sahip oluyorlar" diye konustu.



"Kayit disi istihdam ile mücadele ediyoruz"

Sosyal Güvenlik Reformu’nun hayata geçmesi ile birlikte atilan önemli adimlardan bir tanesinin de kayitli istihdamin özendirilmesi ve bu bilincin arttirilmasina yönelik çalismalarin önem kazanmasi olduguna dikkat çeken Müdür Kaya, "Cezanin yerini tesvikin, denetimin yerini rehberligin aldigi bir anlayisi hayata geçirmeye çalistik ve bilinçlendirme, farkindalik, etkin rehberlik ve denetim faaliyetlerine öncelik verdik. Kayit disi istihdamin genislemesi, bir taraftan çalisanlarin güvencesiz kalmasina yol açarken, diger taraftan da kayitli istihdam aleyhinde haksiz rekabete yol açmaktadir. Hafta kapsaminda kayit disi istihdamla mücadele konusunda çalismalarimiza deginerek toplumun tüm kesimlerinde sigortali çalismaya destek verilmesi konusunda farkindalik olusturmak istiyoruz. SGK çalisanlarimizin da gayretiyle çalismalara katma deger katacak tüm taraflarla is birligi içerisinde bir çalisma anlayisi yürütüyoruz. Kurum olarak verdigimiz hizmetlerin iyilestirmesi, prim tesviki uygulamalari, veri paylasimina dayali çapraz denetimler, bilgilendirme ve bilinçlendirme çalismalari, yenilikçi uygulamalarimiz ve tabii ki kayit disi istihdamin yogun oldugu alanlarda hayata geçirdigimiz projeler kayit disi istihdamin düsürülmesine önemli katki sunmaktadir" seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile