Sgk Strateji Geliştirme Başkanı Açıkgöz Açıklaması

Sosyal Güvenlik Kurumu Strateji Geliştirme Başkanı Ahmet Açıkgöz, ''Sosyal güvenlik hakkı bir çalışanın kaybedilmiş cüzdanı gibidir, yani onu sahibine vermemiz gerekiyor. Bu bilinç ve bu vicdan duygusuyla olaya yaklaşmalıyız'' dedi.

Açıkgöz, ''Kayıtlı İstihdamı Teşvik ve Teknik Destek Projesi'' kapsamında Konya Rixos Otel'de düzenlenen Farkındalığı Artırma Konferansı'nda, kayıt dışı ekonominin Türkiye gibi dünyanın da önemli sorunlarından biri olduğunu belirtti.

Kayıt dışı istihdamda, insanların sağlık güvencesinin olmaması ve emeklilik aylıklarını alamaması gibi insani bir takım olumsuz sonuçların olduğuna dikkati çeken Açıkgöz, ''Sosyal güvenlikte, 'beşikten mezara' diye bir laf var ancak biz beşikten mezara değil daha doğmadan insanları sosyal güvenlikle tanıştırıyoruz. Bir çalışan anne veya bir beyin eşi hamile kaldığı zaman sağlık yardımlarından yararlanmaya başlıyor. Dolayısıyla doğumdan önce başlıyor. Ölünce bitmiyor, geride kalanlarına, yetim kızlarımıza emekli aylığı vermeye devam ediyoruz. Ortalama bir hesapla bir kişi, ana rahmine düştüğü günden öldükten 50 yıl sonrasına kadar onun dosyası açık kalıyor. Bu bakımdan önemli bir insan hakkı'' diye konuştu.

SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı kurumlarını SGK çatısı altında birleştirdiklerini anımsatan Açıkgöz, şunları kaydetti:

''Özellikle yapılan bir yaşam memnuniyet anketinde, 2012'de sağlık hizmetlerinden memnuniyet yüzde 40'lardan yüzde 75'lere çıkmış, diğer sosyal güvenlik hizmetlerinden memnuniyet oranı yüzde 40'lardan yüzde 60'lara çıkmış. Bu yeterli mi değil. Sürekli iyileştirmek, koşmak, ilerlemek ve durmamak gerekiyor. Artık günümüz dünyasında durmak, geriye gitmek anlamına geliyor.''

- Ücretlerin düşük gösterilmesi sorunu... -

Kişisel bildirimlerle kayıt dışılığın biraz azaldığını ancak ücretlerin düşük gösterilmesi anlamındaki kayıt dışılığın daha ciddi bir sorun haline geldiğini vurgulayan Açıkgöz, şöyle devam etti:

''Neredeyse her iki kişiden biri asgari ücret düzeylerinden bildirim yapıyor. Bu da pirim gelirlerimizden mahrum kalmamıza ve o kişilerin emekli aylıklarının düşük bağlanmasına sebebiyet veriyor. 2000'li yıllarda yüzde 52-53 dolaylarında olan kayıt dışılık, bugün itibarıyla yüzde 39'lara gerilemiş durumda. Bu sorunun çözümünde en önemli husus bilgi ve bilinç... Hakkı teslim etmemiz gerekiyor. Bu bilgi ve bilincin önemli olduğunu düşünüyorum. Sosyal güvenlik hakkı bir çalışanın kaybedilmiş cüzdanı gibidir, yani onu sahibine vermemiz gerekiyor. Bu bilinç ve bu vicdan duygusuyla olaya yaklaşmalıyız. Düzenli bildirim yapan işverenlerimizi bunların dışında tutuyoruz ancak bu bir 'hızsızlık türüdür'. İşverenlerimizin olaya bu açıdan yaklaşmasını rica ediyorum.' '
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile