" Öğrencilerin Yetenek Seçimi ile Spora Kazandırılması" projesi ile sporcu adaylarının antropometrik ve fiziksel uygunluk testleriyle hangi spor branşına uygun olduğu belirlenecek. Bu kapsamda pilot il olarak seçilen Kastamonu'da katılımcılara antropometrik ölçümler, somatotip, vücut kompozisyonu ve performansı, yetenek seçimi ilkeleri ve sportif branşlara yönlendirme konuları hakkında seminer verildi.
Kastamonu Üniversitesi 3 Mart Konferans Salonu'nda düzenlenen seminere Ankara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Galip Akın, Prof. Dr. İbrahim Tekdemir, Prof. Dr. Timur Gültekin, Yrd. Doç. Dr. Yener Bektaş, Spor Genel Müdürlüğü'nden Proje Koordinatörü İlker Dilek, Spor Uzmanı Yasemin Gök, Kastamonu Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Erdoğan Akbıyık, Kastamonu Milli Eğitim İl Müdürü Bilal Yılmaz, beden eğitimi öğretmenleri ve spor uzmanları katıldı.
“TÜRK SPORUNA BÜYÜK KATKILAR SAĞLAYACAKTIR”
Seminerin açılış konuşmasını yapan Kastamonu Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Erdoğan Akbıyık projenin Türk sporuna büyük yararlar sağlayacağına inandığını söyleyerek, Kastamonu olarak gereken desteği vereceklerini ifade etti.
Milli Eğitim İl Müdürü Bilal Yılmaz da pilot il olarak Kastamonu'nun seçilmesinden dolayı mutlu olduklarını belirterek, beden eğitimi öğretmenlerinin bu projede büyük önem taşıdığını söyledi.
“ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLER ÇOK ÖNEMLİ”
Sporda kalıcı başarıyı hedefleyen Spor Genel Müdürlüğü'nün düzenlediği bu proje kapsamında Kastamonu'da düzenlediği seminerde ilk sözü Prof. Dr. Galip Akın aldı. Akın, sporcu adayları üzerinde yapacakları antropometrik ölçümler hakkında görsel olarak katılımcılara bilgi vererek, "Antropometrik ölçümler bu projenin önemli noktalarından birisidir. Bu anlattığımız ölçü noktaları tam olarak bilinmeli ki, doğru ölçüm yapılabilsin. Projenin başarıya ulaşmasında sizler çok önemlisiniz. Türk sporunun daha ileride olması lazım. Bunun için herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor" dedi.
“PROJENİN TEMELİ 4 AY ÖNCE ATILDI”
Somatotip konusunda bilgi veren Prof. Dr. Timur Gültekin, sporcu seçiminin bilimsel yöntemlerle yapılması gerektiğini ifade ederek, "Bu projenin temelini yaklaşık 4 ay önce attık. Bu proje yardımıyla, her spor branşındaki sporcuların fiziksel ve fizyolojik yapıları ortaya konacak. Erken dönemlerde sporcu seçimi bilinçli bir şekilde yapılabilecek. Maksimum performans elde etmek için gerekli antrenmanlar düzenlenebilecek; en önemlisi sporcuların fizyolojik özellik ve performanslarına uygun antrenmanların uygulanmasıdır. Bu anlamda antrenörlere ve beden eğitimi öğretmenlerimize büyük iş düşüyor" diye konuştu.
“VÜCUT KOMPOZİSYONU ÖZELLİKLERİ BİLİNMELİ
”Vücut kompozisyonu ve performansı, yetenek seçimi ilkeleri ve sportif branşlara yönlendirme konuları hakkında katılımcılara bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Yener Bektaş, "Sporcu yeteneklerinin belirlenmesi, teknik beceriyi artırmak ve gelişmek amaçlı antrenman programlarının düzenlenmesinde ve başarı beklenen sporcu seçiminde vücut kompozisyonu özelliklerinin belirlenmesi gerekmektedir" dedi.
İlk günün son konuşmasını yapan Prof. Dr. İbrahim Tekdemir, sağlık taramaları hakkında açıklamalarda bulunarak, "Bu projeden çok güzel sonuçlar çıkacağına eminim. Sağlık taramasını seçilmiş sporcular üzerinden yapmamız projenin işleyişini daha da hızlandıracaktır. Bu anlamda üzerimize düşeni yapacağız" dedi.
Seminerin 2. gününde katılımcılarla fikir alışverişinde bulunuldu ve onlardan projenin işleyişi hakkında karşılıklı görüşler paylaşıldı. Beden eğitimi öğretmenleri yaşadıkları sıkıntıları dile getirirken, Proje Koordinatörü İlker Dilek ve Yasemin Gök, bu projede onlara büyük görev düştüğünü ve yaşanan sıkıntıların giderilmesi için gereken desteği vereceklerini ifade etti.
Sgm Bilimsel Proje Kapsamında Kastamonu’da Seminer Verdi
Spor Genel Müdürlüğü'nün Ankara ve Gazi Üniversitesi işbirliğiyle hazırladığı "Öğrencilerin Yetenek Seçimi ile Spora Kazandırılması" projesi kapsamında pilot il olarak seçilen Kastamonu'da seminer düzenlendi.