Siber Güvenliğin İnsan Gücü Ücretsiz Kamplarda Yetişiyor

Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Siber Güvenlik Merkezinde düzenlenen ücretsiz siber kamplarda siber güvenlik alanının insan gücü yetiştiriliyor Proje Yöneticisi Doç. Dr. Metin: 'Şu ana kadar iki kamp yaptık. Üçüncü kampımızı da 15 Ocak'ta başlatacağız' 'Bu eğitim sistemi ilk meyvelerini verdi. Kampımıza katılan öğrencilerimizden birisi ABD edevlet sistemindeki bir çift taraflı kimlik doğrulama sistemindeki açığı bularak resmi olarak teşekkür aldı. Diğer öğrencilerimiz de çeşitli siber beceri bayrak yakalama yarışmalarında iyi dereceler elde etti'

CEM ŞAN - Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Siber Güvenlik Merkezi'nde (BÜSİBER) düzenlenen ücretsiz siber kamplarda siber güvenlik alanının insan gücü yetiştiriliyor.

Bir programa katılmak için Bursa'ya gelen BÜSİBER Proje Yöneticisi Doç. Dr. Bilgin Metin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, siber güvenlik alanının Türkiye ve dünyada yetişmiş insan gücüne en çok ihtiyaç duyulan alan olduğunu söyledi.

Metin, bu ihtiyacı karşılamak için İstanbul Kalkınma Ajansı desteğiyle BÜSİBER'i kurduklarını hatırlatarak, "Bu merkezde siber güvenlik alanındaki insan gücünü karşılamak için ücretsiz siber kampları düzenlemeye başladık. Şu ana kadar iki kamp yaptık. Üçüncü kampımızı da 15 Ocak'ta başlatacağız. İnternet sitemiz üzerinden yapılan son başvuru tarihi ise 22 Aralık. Fatih Sultan Mehmet Han'ın ordusunun konakladığı Rumeli Hisarı üstündeki bu özel topraklarda siber güvenlik kampları düzenlemenin heyecanı içindeyiz. Ülkemizin önde gelen uzmanlarıyla sektör üniversite iş birliğini gerçekleştiriyoruz." diye konuştu.

BÜSİBER'in internet sitesi üzerinden başvuru yapan öğrencileri, bir sınavla ön elemeye tabi tuttuklarını anlatan Metin, daha sonra öğrencileri laboratuvar ortamında bir sınava daha alarak siber güvenliğe en yetenekli öğrencileri 5 günlük kampa kabul ettiklerini aktardı.

- "Bu eğitim sistemi ilk meyvelerini verdi"

Metin, kampa şehir dışından gelen öğrencilere üniversite yurtlarında konaklama imkanı sağladıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Öğrencilerimize siber güvenlik eğitimlerinde yaygın kullanılan saldırı araçlarının ötesinde bunların arka planındaki mantığı öğreterek sağlam bir temel kazandırıyoruz. Bu eğitim sistemi ilk meyvelerini verdi. Kampımıza katılan öğrencilerimizden birisi ABD e-devlet sistemindeki bir çift taraflı kimlik doğrulama sistemindeki açığı bularak resmi olarak teşekkür aldı. Diğer öğrencilerimiz de çeşitli siber beceri bayrak yakalama (CTF) yarışmalarında iyi dereceler elde etti. Kampımızda yer alan bilişim suçları hukuku dersleriyle öğrendikleri bilgileri etik ve kanunlara uygun şekilde kullanmaları konusunda bilinçlendiriyoruz. Ücretsiz kamplarımıza katılanlar, siber güvenlik sektöründeki önde şirketlerde çalışmaya başladılar."

- "Siber güvenlikte geç kalan ülkelerin ulusal güvenlikleri tehlikeye girecek"

Siber ortamın kara, hava, deniz ve uzaydan sonra güvenliğin beşinci boyutu olarak ulusal güvenlikteki yerini aldığına dikkati çeken Metin, şunları kaydetti:

"Ülkemizde de Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 2016-2019 siber güvenlik stratejisini ortaya koydu ve 29 Kasım'da siber tatbikat gerçekleştirildi. Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) aktif olarak çalışmaktadır. TSK'da Siber Savunma Komutanlığı kuruldu. Bizim görevimiz ise üniversite olarak ulusal siber güvenliğe destek olmak için yetenekli gençleri ülkemize kazandırmaktır. Siber yeteneklerini keşifte geç kalan ülkelerin 21. yüzyılda ulusal güvenlikleri tehlikeye girecek."

Metin, kamu siber güvenliğini desteklemek için kurumların siber olaylara müdahale ekiplerine üç günlük "Bilgi Güvenliği Yönetimi Sistemi" eğitimleri verdiklerini dile getirerek, "Bu eğitimlerde kurumların bilgi güvenliği hizmetini daha kaliteli vermelerini amaçladık. Ayrıca proje kapsamında kamu kurumlarına farkındalık oluşturmak için bir sefere mahsus ücretsiz sızma testleri yaparak açıklarını görmelerini sağladık. Bundan sonra da kamu ve özel sektöre kar amacı gütmeden ekonomik şekilde bu hizmeti vermeye devam edeceğiz." dedi.

"Kullandığımız antivirüs programlarından internette bizi koruyacak güvenlik duvarlarına kadar çoğu ürün yabancı." diyen Metin, "Saldırı tespit sistemlerinde, antivirüs sistemlerinde yerli çözümlerin kullanılması çok önemli." ifadesini kullandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile