'Siber Ortamda Güvende Miyim?'

'Siber Ortamda Güvende Miyim?'

Nevsehir Haci Bektas Veli Üniversitesi (NEVÜ) Meslek Yüksekokulu Kazakistan Konferans Salonu’nda Ögretim Görevlisi Mehmet Kirtay tarafindan, ’Siber Ortamda Güvende Miyim?’ baslikli konferans verildi.

Konferans, ’Siber Güvenlik Nedir?’, ’Çevrimiçi ve Çevrimdisi Kimligimiz’, ’Hackerlar Bizden Ne Istiyor?’, ’Güvenlik Ihlalinin Sonuçlari’, ’Hacker Türleri ve Tehditler’, ’Kendimizi Nasil Korumaliyiz?’ basliklarinin açiklanmasi ile devam etti. Ögr. Gör. Mehmet Kirtay öncülügünde gerçeklestirilen etkinlikte, siber güvenlik ile ilgili bilgiler verilirken, bireylerin çevrimiçi ve çevrimdisi kimliklerinin tanimlari yapildi. Dijital ortamda bir çok veri türünün olduguna dikkat çeken Ögr. Gör. Mehmet Kirtay, kisisel verilerin gizliligi ve kisisel verilerin nerelerde depolandigi ile ilgili de bilgileri aktardi. Hackerlarin para, kimlik, kisisel veri gibi tehdit edici unsurlara ulasmaya çalistiklarinin altini çizen Ögr. Gör. Mehmet Kirtay, güvenlik ihlali ile birlikte bireyler için, yikilmis itibar, vandalizm, hirsizlik, gelir kaybi, fikri mülkiyet vb. birçok konuda tehditlerin olustugunu bunlarin da siyah, gri ve beyaz sapkali diye isimlendirilen hackerlar tarafindan gerçeklestirildigini belirtti.

Yazilim ve donanim ile ilgili güvenlik açiklarinin hem bireysel hem de kurumsal zararlara mal olabilecegine deginen Kirtay, virüs, casus yazilim, adware, bot, fidye yazilim, Truva ati, solucanlar, man-in-the middle, man-in-the mobile, gibi kötü yazilim türlerinin var oldugu, bunlarin hangi amaçla hackerlara, sosyal mühendislik ve kimlik avi ile hizmet ettigi konusuna da dikkat çekti. Konferans sonunda siber ortam saldirilarina karsi nasil korunulmasi gerektigini de belirten, Ögr. Gör. Mehmet Kirtay; dijital alan kullanicilarinin neler yapmasi gerektigi ile ilgili önerilerde de bulundu. Kirtay, “bilinçli bluetooth, her çevrimiçi hesap için kullanilacak benzersiz parolalar, yedeklenmis veriler, iki faktörlü kimlik dogrulanmalari, halka açik ortamlarda wifi aglarini kullanmaktan kaçinma, sosyal medyada çok fazla kisisel bilgi paylasilmamasi, gibi basliklara dikkat ederek siber güvenligi saglamaya çalisabiliriz” dedi.

Konferansa Bilimsel ve Kültürel Etkinlik Dersi’ kapsaminda gerçeklestirilen konferansa, NEVÜ’lü akademik ve idari personel ile ögrenciler katildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile