Siber Zorbalik Magduru Intihara Kadar Sürüklüyor

Siber Zorbalik Magduru Intihara Kadar Sürüklüyor

Anadolu Üniversitesi’nin Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Egitim, Uygulama ve Arastirma Merkezi’nde (SODIGEM) çalismalar yapan Dr. Gizem Yildiz; bilisim alanindaki siber zorbaliklardan bahsederek,

"Siber zorbalik, magduru intihara kadar sürüklüyor" uyarisinda bulundu.

Siber zorbaligin, bilisim teknolojini kullanarak, baskalarinin iliskilerine ya da sosyal durumlarina karar verme amaciyla gerçeklestirildigini ve her türlü saldirganlik, küçük düsürme, taciz etme gibi davranislarda bulunarak yapildigini ifade eden Dr. Gizem Yildiz, “Siber zorbaligi gerçeklestiren kisilerin hedefinde, kendini savunmakta zorluk yasayan güçsüz ve zayif kisilikler vardir” diye ifade belirtti.



“Siber zorbalik, kisiye taciz boyutunda israrla mesaj atma, kisiye santaj yapma seklinde gerçeklesiyor”

Sosyal medyadaki zorbaliklarin nasil yapildigina dair örnekler veren Dr. Gizem Yildiz, konuyu su sözler ile özetledi: “Kisinin özel fotograf, video ya da dosyalari; yazilimlarla veya illegal yollarla ele geçirilip paylasiliyor ve dijital ortamlarda herkese açik ya da özel mesajlarla tehdit edilmeler yasanabiliyor. Bu konu hakkinda ayrica; kisinin e-posta hesabini ele geçirmek, santaj yapmak, dolandirmak gibi örnekler de olabiliyor. Yine sosyal medyada kisiyi asagilama, hakkinda dedikodu yapma, hakaret etme, kisiye taciz boyutunda israrla mesajlar atma, özel yasama iliskin bilgileri ifsa etme ve kisinin yasadisi yollarla ele geçirilen fotograf, video ya da mesajlarini kullanarak kisiye santaj yapma seklinde vakalar da gerçeklesiyor.”

“Farkinda olmadan magduru intihara tesebbüs edecek kadar ileri bir düzeye sürükleyebiliyoruz”

Türkçe karsiligi yanlis bilgi salginina karsilik gelen infodemi kavraminin var oldugunu ve sosyal medya kullanicilarinin bu bilgileri sürü psikolojisine uyarak paylastiklarini söyleyen Yildiz; onlarin, aslinda farkinda olmadan linç kültürü çerçevesinde siber zorbalik yaptiklarini anlatarak, “Sosyal medya sitelerini kullanirken, dikkatli olmaliyiz. Paylasimlarimizla zaman zaman linç kültürü dâhilinde siber zorbaligi destekliyoruz. Kisilere hakaret ederek veya onlarin itibarlarini zedeleyerek, magduru intihara tesebbüs edecek kadar ileri bir düzeye sürükleyebiliyoruz ne yazik ki” dedi.



“Sosyal medyadaki anonim hesaplar, özellikle çocuklari savunmasiz birakiyor”

Dr. Yildiz, siber zorbaliktan dolayi çocuklarda; psikolojik ve fiziksel anlamda olumsuzluklar yasandigini ve neticesinde depresyonla beraber agir ruhsal sorunlara sebep oldugunu ifade ederek; ebeveynlerin, çevrimiçi istismarda oldugu gibi çocuklarinin dijital medyadaki ayak izlerini sürmelerini, internet geçmisi ve sosyal medyadaki yazismalarini onlara belli etmeden takip etmelerini önerdi. Dr. Gizem Yildiz, "Sosyal mecradaki anonim hesaplar, özellikle çocuklari savunmasiz birakiyor. Özellikle ailelerin bu konuda bilinçlenerek, siber zorbalikla nasil bas edilebilecegine dair farkindalik egitimleri verilmesi gerekiyor. Sosyal medya ile iç içe olan çocuklarin, bilinmeyen kullanici hesaplari karsisinda kimi dikkate alacaklarini bilmedikleri için korku yasamalari normal. Bu yüzden onlarin hesaplarini teknik anlamda güçlü sifreler ile korumali, uygunsuz kisilerle etkilesim kurmamasi gerektigini anlatmalidir. Fakat ailelerin yasakçi bir zihniyetten uzak durarak, bunlari uygun bir dille ögretmesi oldukça önemlidir" diye iletti.

“Eskisehir bilisim suçlariyla mücadele eden departman, aktif ve hizli çözümler üretiyor”

Bilisim alanindaki suçlarin, Türk Ceza Kanunu’nda, 5237 Sayili Kanunu’nun 10’uncu bölümünde yer aldigini; sanal siddet, dijital ortamdaki eziyet, hakaret, ayrimcilik, huzur bozma, haberlesme gizliligi ihlali, özel hayatin gizliligi ihlali, kisilerarasi konusmalarin dinlenmesi ve kayit altina alinmasi gibi seylerin bilisim suçu oldugunu, magdurun bu gibi durumlarda en yakin karakol ya da savciliga gidemiyorsa Alo 166 Internet Bilgi Ihbar Hizmet Hatti’ni arayarak sikayette bulunmasi beyan eden Dr. Yildiz, “ Eskisehir bilisim suçlariyla mücadele eden departman; aktif ve hizli çözüm üretiyor. Teknolojik altyapilari yüksek oldugu için taciz eden kisinin VPN kullanmasi durumunda bile belli noktalara kadar saldirgan kisiyi takip etmeye yönelik uygulamalari oldugunu biliyoruz” diyerek sözlerini tamamladi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile