Satılmış, yaptığı yazılı açıklamada, dünyada her yıl 5 yaşın altında yaklaşık 2,2 milyon çocuğun ishal nedeniyle öldüğünü belirterek, ishale bağlı ölümlerin sıklıkla su ve mineral kaybından kaynaklandığını ifade etti.
Beslenme durumunun iyi olmamasının da ishal ve ishale bağlı ölüm riskini artırdığını belirten Satılmış, ishalle birlikte çocuklarda kusma, karın ağrısı ve ateş de görülüyorsa zaman kaybetmeden bir uzmana başvurulması gerektiğini kaydetti.
Satılmış, açıklamasına şöyle devam etti:
'Uzun süre bekletilmiş besinler, uygun şekilde hazırlanmamış konserveler, iyi pişirilmemiş besinler, kaynağı belli olmayan içme sularının içerisinde mikropları barındırarak ishale neden olabilir. Bunların dışında özellikle çocuklarda, bağırsak enfeksiyonları (virüsler, bakteriler, parazitler ve diğer mikroplar), gıda zehirlenmesi, diş çıkarma, bazı gıdalara karşı hassasiyet (alerji), gereğinden fazla meyve ve meyve suyu (özellikle elma ve üzüm) tüketimi ve diğer ishal yapıcı gıdalar, antibiyotik tedavisi, üst-alt solunum yolu enfeksiyonları, doğuştan metabolik hastalıklar da ishale yol açmaktadır.''
İshal olan bebeğe doktor onayı olmadan antibiyotik ya da diğer ilaçların verilmemesine işaret eden satılmış, çocuklara sıvı içecekler, yağsız çorba, pirinç suyu, seyreltilmiş sütle hazırlanmış muhallebi verilebileceğini ifade etti.
Sıcak Hava, Çocuklarda İshal Riskini Artırıyor
Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ali Satılmış, sıcak havalar nedeniyle her yaş grubunda ortaya çıkan ishallerin, sıcak havalarda yiyeceklerin daha çabuk bozulması ve beslenme alışkanlıklarının değişmesi nedeniyle daha sık görülebileceğini bildirdi.