Selvi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, artan hava sıcaklıkları nedeniyle mecbur kalınmadıkça güneş ışınlarının altında durulmaması gerektiğini belirtti.
Vücut ısısı 10-15 dakika içerisinde 40-41 derece üzerine çıkabileceğini ifade eden Selvi, bu tür durumların insan sağlığı açısından tehlikeli olduğunu vurguladı.
Sıcak hava nedeniyle bol bol sıvı tüketilmesi gerektiğini anlatan Selvi, şunları söyledi:
'Güneş veya sıcak çarpması acil olarak tedavi edilmezse kalıcı hasara veya ölüme neden olabilir. Bilinç kaybından önce tedaviye başlanması durumunda iyileşme şansı oldukça yüksektir. Kişinin ateşi 39,4 derece üzerindedir, deri kuru, kırmızı ve sıcaktır, terleme yoktur, bulantı kusma, baş ağrısı, baş dönmesi, göz çukurlarının belirginleşmesi ve görme netliğinin bozulması ile komaya kadar gidebilen şuur bulanıklığı veya kaybı vardır.
İlk yardımda ise kişi hemen serin ve hava akımı olan bir yere alınmalı, sıkı giysileri gevşetilmeli, soğuk su veya soğutucularla (vantilatör, klima vb.) soğutulmaya çalışılmalı, bilinci kapalıysa kesinlikle içmesi için sıvı verilmemeli ve en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Gerekli durumlar da hava yolu açılmalı ve suni solunum yapılmalıdır.'
Sıcak Hava Uyarısı
Kırklareli Sağlık Müdürü Ali Fatih Selvi, güneş veya sıcak çarpmalarının acil olarak tedavi edilmediği takdirde kalıcı hasara veya ölüme neden olabileceğini bildirdi.