Sicak Havalarda Pantolon Cebinde Telefon Tasimak Büyük Risk Olusturuyor

Sicak Havalarda Pantolon Cebinde Telefon Tasimak Büyük Risk Olusturuyor

Akilli telefon bataryalarinin bozulmasinda etkili olan yüksek sicaklik ve nem, sivi temasina yol açarak telefonlarin tamamen bozulmasina ve batarya patlamalarina neden olabiliyor.



Dünya üzerinde milyarlarca insan tarafindan kullanilan akilli telefonlarin en önemli bilesenlerinin basinda batarya geliyor. Cihaza ihtiyaci olan elektrik enerjisini saglayarak kapasitesine ve kalitesine göre telefonun uzun süre kullanilabilmesini saglayan bataryalar, telefon uygun kosullarda saklanmadiginda çesitli sorunlara yol açabiliyor. Özellikle hava sicakliginin yüksek oldugu günlerde pantolon cebinde tasinan akilli telefonlarin içerisine ter sizabiliyor. Telefonun içerisinde nem olusturan ter nedeniyle cihazlarda sivi temasi meydana gelebiliyor. Bu durum fark edilmediginde ise telefon tamamen bozulabiliyor ve batarya siserek patlayabiliyor.

“NEM, FARK EDILMEDIGINDE HERKESIN ÇOK KORKTUGU BATARYA PATLAMASINA YOL AÇABILIR”

Eskisehir’de uzun yillardir telefon tamirciligi yapan Korkmaz Sönmez; yüksek sicaklik, düsük sicaklik ve nemin, akilli telefonlarin en büyük düsmani oldugunu kaydetti.

Cihazdaki nemin düzenli olarak kontrol edilmesi gerektiginin altini çizen Sönmez, “Akilli telefonlarda batarya kalitesi önemli bir konu. Batarya degisimi gerçeklestirildikten sonra yeni takilan bataryanin kalitesi büyük önem tasiyor. Batarya kalitesizse cihazda çabuk bozulma ve performans düsüklügüne yol açabilir. Bunun disinda bataryalarin bozulmasini etkileyen faktörlerin basinda yüksek sicaklik, çok düsük sicaklik ve nem geliyor. Cihazin çok yüksek sicaklikta kalmasi ya da günesin altinda kalmasi, bataryanin içerisindeki bilesenleri bozabilir. Bu durum bataryada sismeye neden olabilir. Diger önemli faktör ise nem. Sicak havalarda sürekli terliyoruz ve fark etmiyoruz ama gün boyunca cebimizde olan telefona çok küçük deliklerden ter girip cihazin içerisine yerlesebiliyor. Sivi temasi nedeniyle batarya degistirirken ‘ben cihazi hiç suya düsürmedim, nasil oldu bu’ diyenler olabiliyor. Cihazi açtigimizda ise içeride nem görüyoruz. Telefonunun bataryasinin sarj edilmesi için açikta bir soket bulunuyor. Mikrofon ve kulaklik girisleri de açikta duruyor. Buralardan nem girebiliyor. Dolayisiyla belli araliklarla telefonumuzda herhangi bir islaklik var mi diye kontrol etmemiz gerekiyor. Nem, fark edilmediginde kisa devreye neden olarak hem cihazi bozup hem de herkesin çok korktugu batarya patlamasina yola açabilir” diye konustu.



“BATARYALARIN ÖMRÜ DIGER BILESENLER KADAR UZUN OLMUYOR”

Telefonun uzun süre kullanilabilmesi için batarya degisiminde bir uzmana basvurulmasi gerektigini söyleyen Sönmez, “Bataryalarin ömrü telefonun diger bilesenleri kadar uzun olmuyor. Dogal olarak degismesi gerekiyor. Degisimlerde de en önemli tavsiyemiz, bilinen garantili yerlerden bu islemin yapilmasi. Degisim isleminde fiyati degil garantiyi ve güvenilirligi ön planda tutmakta fayda var. Hatali degisim nedeniyle meydana gelebilecek arizalarda telefon sahipleri ciddi miktarlarda zarara ugrayabiliyor” dedi.

(Abdullah Güçlü - IHA)
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile