Sıcaklarda Varise Dikkat

Sıcaklarda Varise Dikkat

Antalya Kamu Hastaneleri Birliği’ne bağlı Antalya Atatürk Devlet Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Vural Özcan, varisin daha çok bacaklarda oluşan bir toplardamar hastalığı olduğunu ve bacaklardaki yüzeysel toplardamarların genişlemesi ile ortaya çıktığını belirtti.


Normalde cilt altında görünmeyen damarların görünür hale geldiğini ve zamanla daha da büyüyerek görünmekten öte ciltten kabarık lezyonlara dönüştüğünü belirten Dr. Özcan, “Varisler görüntü rahatsızlığının yanında ağrı, kaşıntı, şişlik gibi şikayetlere de neden olurken aynı zamanda bu şikayetler gün içinde hafif rahatsızlıklar şeklinde olabildiği gibi sosyal hayatı etkileyen şiddetli ağrılara kadar varabilmektedir. Tüm hastalıklarda olduğu gibi varis oluşumuna sebep olan en önemli etken genetik yatkınlık olmakla beraber sürekli ayakta ve hareketsiz çalışılan meslekler ise diğer önemli bir etkendir. Yaşadığımız coğrafyanın iklim koşullarına baktığımızda ise önemli bir diğer etkeninde sıcak havalar olduğunu görüyoruz. Çalışılan ortamın sıcak olduğu özellikle fırıncılık ve aşçılık gibi mesleklerde varis oluşumu belirgin olarak fazladır” dedi.

"SICAK HAVADA ARTIYOR"
Varisli hastalarda mevcut şikayetlerin yaz aylarında sıcak havalarla birlikte artış gösterdiğini de sözlerine ekleyen Antalya Atatürk Devlet Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Vural Özcan, şunları kaydetti:
”Sıcak havanın vücutta ki tüm damarlarda genişletici etki yaptığını aynı şekilde genişlemiş varisli damarların daha da genişlediğini görmekteyiz. Bu sebeple varise bağlı rahatsızlıklar daha belirgin bir şekilde öne çıkmakta olup önceden hiç şikayeti olmayan kişilerin bile bacaklarında ödem, kaşıntı, kızarıklık, yorgunluk hissi gibi varise özgü şikayetler oluşmaktadır. İçinde bulunduğumuz yaz aylarında varisleri olan hastaların özellikle dikkat etmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Kişinin dış ortamda ki hava sıcaklığını kontrol etme şansı yoktur; fakat kapalı yerlerde çalışılan mesleklerde ortamın soğutulması ve varisli hastaların dinlenme aralıklarını artırmaları önemli bir faktör olmakla beraber mümkünse bu dinlenmeler sırasında ayaklar yükseğe kaldırılmalıdır.”

"YÜZMEK YARARLI"
Yaz mevsiminin bir diğer özelliğinin de deniz sezonu olduğuna dikkat çeken Dr. Özcan, “Yüzmek hemen hemen tüm hastalıklarda yararlı bir aktivitedir. Varis hastalarında da yürümek ve yüzmek oldukça faydalı olmaktadır. Ancak dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır ki bu da; sıcak havada kumsalda hareketsiz yatmak ve güneşlenmek varislere önemli bir davetiye çıkarmaktadır. Bu durum varis oluşmasını kolaylaştırabildiği gibi mevcut varislerin çoğalmasına da neden olmaktadır. Yine de güneşlenmek isteniyorsa yüzerek ve yürüyerek, yani hareketli bir şekilde yapılması tercih edilmelidir. Bacaklarda ağrı ve şişlik yapan birçok hastalık bulunmaktadır. Kişilerde bu şikayetler özellikle de sıcak yaz dönemlerinde artış gösteriyorsa varis hastalığı ve bir toplardamar yetmezliği akla getirilip kalp ve damar cerrahisi uzmanına başvurulmalıdır” şeklinde konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile