Sicakligi Bin 500 Dereceye Ulasan Ates Karsisinda Oruç

Sicakligi Bin 500 Dereceye Ulasan Ates Karsisinda Oruç

Ordu’da, yüksek derece sicakta çalisan demirci ustalari, Ramazan ayinin gelmesiyle oruç ibadetlerini yapmaktan vazgeçmediklerini belirtiyor.

Ramazan ayinin baslamasi ile birlikte oruçlar tutulurken, çalisanlar islerini sürdürüyor. Zor ve agir islerde çalisanlar dinlenerek çalismalarini devam ettirirken, sicak demir ustalari da sicakligi kimi zaman bin 500 dereceyi asan ocagin basinda ekmek paralarini kazanmaya çalisiyor. Hammadde demirler yüksek dereceli ocaklarda kizdirilip, dövülerek sekillendiriyor. Atölyede üretilen tarim aletleri, özellikle Karadeniz Bölgesi’nde satisa sunuluyor.

Persembe ilçesinde sicak demirci ustasi Cemil Döner, 36 yildan bu yana tartim aletleri üretim meslegini sürdürdügünü söyledi.

Döner, dedelerinin de geçen yillarda demirci oldugunu, kendisinin baba meslegini devam ettirdigini ifade etti.



“Ocagin sicakligi bin 500 dereceye ulasiyor”

Çalistiklari ocagin demiri saniyeler içerisinde erime noktasina ulastirdigini belirten Cemil Döner, “Saman alevi gibi degil, kömür alevi oldugu için daha uzun soluklu sicaklik veriyor. Ramazan ayi, 11 ayin sultani. Insan sultanini karsilarken illaki zorlanacak. Meslekte 36 yil oldu, orucu biraktigimizi hiç bilmiyoruz. Hele ki bu yil daha da kolay. Çalistigimiz malzemeye göre sicaklik kimi zaman bin 500 derecelere ulasiyor. Bu durumlarda biraz zor oluyor” diye konustu.



“Maalesef meslek ölüyor”

Sicak demir ustasi Cemil Döner, meslegin gelecek kusaklara aktarilmadigini ve çirak olmadigina dikkat çekerek, “En azindan hobisi olup da gördügünü kapan kisiler bunlardan belki bir nebze de olsa bir sey ögrenebilir. Meslegi gelecek nesillere tasimanin pesindeyiz ama 36 yildir bu isi yapiyorum maalesef son nesilim, benim dahi çiragim yok” ifadelerine yer verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile