Yıldız, yaptığı yazılı açıklamada, yaz aylarında artan hava sıcaklığının kalp hastalığı olanların yanı sıra, sağlıklı erişkin bireylerde de istenmeyen etkiler oluşturabildiğini ifade etti.
Sıcaklara bağlı, kalp krizi, kalp yemezliği, ritm bozukluğu, tansiyon yükselmesi veya ciddi derecede tansiyon düşüklüğü gibi sorunların görüldüğünü aktaran Yıldız, aşırı sıcakların vücutta su ve elektrolit kaybının arttığını, damar içi sıvı hacmi ve kanın akışkanlığının azaldığını, kalp, beyin, böbrek gibi hayati oranların beslenmesinin bozulduğunu vurguladı.
Normal bireylerde vücuttaki bir takım savunma sistemlerinin harekete geçmesiyle su ve tuz tutulumunun yükseldiğini ifade eden Yıldız, şöyle devam etti:
"Bu da kalbin iş yükünü artırmaktadır. Ancak kalp hastalığı olan bireylerde bu değişiklikler kalp krizine, ritm bozukluğuna, kalp yetmezliğine, kan basıncında yükselme ya da düşmeye neden olabilmektedir. Sıcaklarda, yaşlılar, aşırı kilolular, çoklu ilaç tedavisi görenler, daha önce kalp krizi geçirmiş ve ciddi kalp yetmezliği olanlar, astım, KOAH, şeker hastalığı gibi sorunları olanlar daha fazla risk altındadır. Araştırmalar, 65 yaş üzeri kişilerde yaz aylarında 20 derecenin üzerindeki her 1 derece sıcaklık artışının ölüm oranlarında yüzde 2'lik yükselişe yol açtığını göstermiştir."
- "Erkekler daha fazla etkileniyor"
Yıldız, erkeklerin kadınlara göre sıcaklık artışından daha çok etkilendiğini, yaşla riskin de yükseldiğini aktardı.
Erkeklerde sıcaklardan en çok etkilenme yaşının 65 yaş üzeri, kadınlarda ise bu sınırın 70 üstü olduğunu ifade eden Yıldız, şöyle devam etti:
"Hava sıcaklığının 30 derecenin üstüne çıkmasıyla kalp hastalığı olanların şikayetleri artıyor. Dolayısıyla 30 derecenin üstündeki hava sıcaklıklarında daha fazla dikkat edilmelidir. Uygulanacak bazı basit önlemlerle sıcak havalarda gelişebilecek kalp hastalıklarına bağlı şikayetleri önemli ölçüde önleyebiliriz. Sıcak havalarda kalp hastaları kızartılmış, yağlı, ağır yiyeceklerden uzak durmalılar. Bunun yerine hafif yiyecekler tercih edilmelidir. Sebze ve meyve ağırlıklı beslenilmeli, burada mineral ve vitamin içeriği zengin besinler öncelikli olmalıdır."
Yıldız, terlemeye karşı günde 2 litrenin üzerinde su tüketilmesi ve alkol ve gazlı içeceklerden uzak durulması tavsiyesinde bulundu.
Güneş ışınlarının dik geldiği 10.00-16.00'da dışarı çıkılmaması ve egzersizlerin bu saatler arasında yapılmaması gerektiğini ifade eden Yıldız, "Tok karınla spor yapılmamalıdır. Açık renkli, pamuklu, bol giysiler giyilmelidir. Kalp hastaları kan basınçlarını düzenli olarak ölçmeli ve gerektiğinde kalp ve tansiyon ilaçlarının dozları doktora danışılarak ayarlanmalıdır" ifadelerini kullandı.
'Sıcaklık 30 Dereceyi Aştığında Kalp Riski Artıyor'
İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü Başhekimi Doç. Dr. Ahmet Yıldız, hava sıcaklığının 30 derecenin üstüne çıkmasıyla kalp hastalığı olanların şikayetlerinin arttığını belirtti.