Sicakliklarin Artmasiyla Hamsinin Fiyatinda Düsüs Bekleniyor

Sicakliklarin Artmasiyla Hamsinin Fiyatinda Düsüs Bekleniyor

Konya’da bir süredir etkili olan kar ve tipinin ardindan hava sicakliginin sifirin üstüne çikmasiyla balik halindeki fiyatlarda normal seviyelere dogru seyretmeye baslarken, hamsinin fiyatinda ise biraz yükselis oldu. Balikçi esnafi kis aylarinin geride kalmasi ve sicakliklarin artmaya baslamasiyla denizdeki mesailerin artmaya baslayacagini ve fiyatlarin daha da gerileyecegini söyledi.

Türkiye genelinde etkili olan kar yagisi, tipi ve firtina Karadeniz’deki balikçilik faaliyetlerini etkileyince balik fiyatlarinda yükselis meydana gelmisti. Konya’da geçen hafta 35 lira civarinda satilan hamsinin kilosu 50 liraya kadar tekrar yükseldi. Konya’nin merkez Meram ilçesinde bulunan balik hali sakin bir hafta sonu geçirirken, hava sicakliklarinin artmaya basladigi su günlerde tezgahlarda bazi ürünlerin fiyatlari geçen hafta ile ayni kaldi. Balikçilar, kar ve tipi nedeniyle denizde baligin zor kosullarda çiktigini birçok ürüne erisemediklerini söyleyerek, havalarin isinmasiyla birlikte fiyatlarin düsecegini söyledi.



"Fiyatlarin yükselis sebebi baligin çikmamasindan"

Uzun yillardir balikçilik yaptigini ve balik halinde tezgah açtigini belirten Konya Balikçilar Dernegi Baskani Mehmet Yavuz, "Bir nebze küçük fiyatlarda olsa artmalar oldu. Onun sebebi ise baligin çikmamasindan ama yine de balik var taze gelen. Çogu ürünlere göre balik fiyatlari yine uygun. Balik fiyatlari ucuz olmasi için denizden fazla balik çikmasi gerekiyor, o zaman da tüketim artar. Ama balik çikmadigi zaman yükselir. Ama su anda fiyatlar yine de iyi. Geçen hafta 30 ile 35 lira arasinda hamsi sattik. Bu hafta ise hamsi biraz az oldugundan dolayi 50 lira gibi fiyatlara satiyoruz, bu fiyat simdilik, yine fiyatlar geri çekecek" dedi.

Balikçi Hasan Çelikkollu ise, "Balik fiyatlarini kar, sis fiyatlari etkiler ulasim noktasinda. Denize kayiklar çikamayinca balik gelmez bu da fiyatlara yansir. Su anda biraz pahali hava sartlarindan dolayi yollarda sorunlar oldugu için kisitli geliyor bu da fiyat olarak yansiyor tabi. Havalar normale döndügü zaman fiyatlarin düsecegine inaniyoruz. Fiyatlarimiz ise, somon 65 lira, çipura 75 lira, dogal levrek 100 lira, tekir 70 lira, uskumru 45 lira, alabalik 50 lira, kefal 50 lira, kaya levregi 100 lira gibi fiyatlarimiz fazla da yüksek degil" seklinde konustu.

Balik halindeki esnaftan Yunus Senal de, "Hamsilerimiz geçen haftaya göre biraz daha yüksek, geçen hafta daha uygundu. Piyasada hem taze hem de soklu hamsi var. Taze hamsi su anda 50 lira, soklu hamsiler 35 lira. Hava sartlarindan dolayi bu sekilde fiyatlarda biraz oynamalar oluyor. Ama bu fiyat oynamasi suan için sadece hamside geçerli. Diger baliklarimiz geçen hafta ile ayni fiyatlarda" diye konustu.



"KDV konusunda Cumhurbaskanimiza tesekkür ediyoruz"

Balik halinde yillardir toptancilik yapan Recep Yavuz, "Denizden ne çikarsa hani balik çikarsa ye. Denizden çikan baliklarin hepsi sifa Allah’in izni ile. Bugün sattigimiz baliklar üretim baligi degil, deniz baligi. Ne bulursan ye hepsinin ayri farkli lezzetleri var. Sadece geçen hafta için degil, bu sene sezon basindan beri fiyatlar uygun durumda. Özellikle KDV konusunda Cumhurbaskanimiza tesekkür ediyoruz. KDV’yi yüzde 1’e indirdi. Bundan sonra fiyatlarda biraz daha düsüsler olur insallah, onu bekliyoruz. Yüzde 1 KDV bizim için çok güzel oldu, tüketici için de hayirli olacagina inaniyoruz. Daha da güzel olacak insallah" diye anlatti.

Oglu ile balik haline gelerek balik alan Fatih Baserek, "Bugün sabah oglumla uyandik ’baba balik yemek istiyorum’ dedi.

Biz de geldik, balik halini gezdik. Hamsi vardi uskumru vardi. Biz de onlari aldik. Fiyatlar ise insanlarin alim gücüne göre degisiyor. En vitaminli yiyecek balik diyebiliriz. Fiyatlar pahali ama diger ürünlere baktigimizda fiyatlar oldukça normal geliyor" diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile