Sicakliklarin Artmasiyla Kene Vakalari Görülmeye Basladi, Uzmanlar Uyardi

Sicakliklarin Artmasiyla Kene Vakalari Görülmeye Basladi, Uzmanlar Uyardi

Havalarin isinmasi ile birlikte kenelerden bulasan KKKA virüsü tehdidinin yeniden bas gösterdigine dikkat çeken uzmanlar, açik alanlarda gezintiye çikanlari dikkatli davranmalari yönünde uyardi.

Halk arasinda bilinen adiyla kene isirmasi olan Kirim Kongo Kanamali Ates (KKKA) hastaligi, Türkiye’de özellikle kirsal kesimlerde kentlere oranla daha fazla görülüyor. Vakalarda yanlis müdahale sebebiyle KKKA; ates, halsizlik, istahsizlik, kas agrisi, bas agrisi, bulanti, kusma, ishal ve agir vakalarda kanama gibi izler ile kendisini gösterebiliyor.

Son yagan yagmurlardan sonra havalarin isindigini ve bu isinmayla birlikte dogadaki bazi kene türlerinin insanlara ölümcül Kirim Kongo Kanamali Atesli (KKKA) virüsü bulastirdigini söyleyen Uzman Aile Hekimi Dr. Saadet Gök, "Havalarin isinmasiyla birlikte park, bahçe ve tarim alanlarinda geçirilen vakit artti. Nisan ayinin basindan Agustos ayinin sonun kadar kene vakalarinin arttigi biliniyor. Özellikle açik alanlara gittigimizde kenenin daha iyi görüle bilmesi için açik renkli kiyafetlerin giyilmesi çok önemli. Pantolonlarin çoraplarin içerisine konulmasi ve beraberinde çizmenin giyilmesi çok önemli. Eve döndügümüzde ise dirsek arkasi, bacaklarin arkasi, ense, kulak arkasi vücudumuzda kene var mi diye kontrol etmemiz gerekmektedir. Kene isirdiysa mutlaka saglik ocagina gitmemiz gerekmektedir. Keneyi çikartmak isterseniz çiplak el ile degil de elimize eldiven ya da poset geçirerek kenenin çikarilmasi saglanabilir. Daha sonra ise en kisa sürede en yakin saglik ocagina gidilmesi gerekmektedir’’ dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile