Anadolu Ajansı ekibi, Menteş beldesiyle özdeşleşen kar kuyusuna giderek, kar toplayıp satan vatandaşların yolculuğunu görüntüledi. Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürlüğüne bağlı Akdağ Milli Parkı sınırlarında bulunan 2 bin 450 metre yüksekliğindeki dağa at ve katırlarla çıkan vatandaşlar, yaklaşık 2 saatlik yolculuğun ardından kar kuyusuna ulaşabiliyor.
Önceki yıllarda oldukça yaygın olan ancak günümüzde sayıları azalan "kar toplayıcıları" 50 metre derinliği bulunan kar kuyusuna tehlikeli bir şekilde inerek kar çıkarmaya çalışıyor. Çay ocağı işletenlerin meslek haline getirdiği bu iş, zaman zaman dağa getirilen çocuklara da öğretilerek mesleğin devamlılığı sağlanıyor.
Babasından öğrendiği işi sürdüren çay ocağı sahibi Süleyman Levent, Menteş'in çevresinde bulunan köy, kasaba ve ilçelerdeki vatandaşların karlı şerbet içmek için beldeye geldiğini söyledi.
Kar toplayıcılığı işinin 70 yıldır sürdüğünü anlatan Levent, şerbetten içen herkesin memnun kaldığını, ilk kez tadanların da şaşırdığını anlattı.
Zahmetli ve tehlikeli bir iş yaptıklarının farkında olduğunu ifade eden Levent, "Sırtımıza aldığımız 25 kiloluk kar kalıplarıyla, kuyudan çok yavaş çıkıyoruz. Tehlikeli bir iş. Düşersek ölme ihtimalimiz var. Benden haber alamayan olursa artık kuyuya bakmaya gelir. Bizim gidecek bir yerimiz yok" diye konuştu.
Kuyudan aldıkları kalıpları çuvallara yerleştirdikten sonra atlara yükleyip beldeye götürdüklerini dile getiren Levent, iyi muhafaza edilmediği takdirde paketlenen karın eriyebileceğini belirtti.
Karın erime ihtimali nedeniyle bir an önce satmak için çaba harcadıklarını ifade eden Levent, karlı şerbetten içen herkesin memnun kaldığını, civar köylerdeki yaşlı kişilerin bundan tatmak için özellikle beldeye geldiğini söyledi.
-Kar, ekmek kapıları oldu
Çocuğuyla kar kuyusuna giden Mehmet Çetin ise buzdolapları yaygın değilken birçok kişinin kuyudan kar çıkardığını belirtti.
Küçüklüğünden beri kar kuyusuna geldiğini ifade eden Çetin, "Bizler, bundan ekmeğimizi yiyoruz. Haziranda bu kuyudan kar toplamaya başlarız, kasım gibi de gelmeyi bırakırız. Bu süre içerisinde elimizdeki kar bittikçe buraya geliriz" diye konuştu.
70 yaşındaki Ahmet Tokgöz de ağustos sıcağında karın üzerine yatmaya geldiğini, dağların temiz havasını soluyup, kar suyu içerek kendisini genç gibi hissettiğini anlattı. Yaklaşık 10 sene karlı şerbet sattığını anlatan Tokgöz, yaşantısından memnun olduğunu kaydetti.
Karlı şerbet içenler ise herkese tavsiye ettiklerini söyledi.
Doğal kar kuyusundan çıkartılan kar kalıpları, çay ocaklarında şerbetle karıştırıldıktan sonra bardağı bir liradan satılıyor.
Sıcakta "Karlı Şerbet" İçiyorlar
AFYONKARAHİSAR - Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesine bağlı Menteş beldesinde yaşayan vatandaşlar sıcak havalarda serinlemeye 70 yıl önce çare buldu. Akdağ Milli Parkı'nın Peliyurdu mevkiinde bulunan kar kuyusuna at ve katırlarla giden vatandaşlar, 50 metre derinlikteki bir çukura inip, kışın yağan ve erimeyen karları kalıplar halinde keserek, evlerinde ve iş yerlerinde meyve suyuyla karıştırıp sıcak havalarda içiyor.