Siddetli Adet Sancisi Geçiren Kadinlara Çikolata Kisti Uyarisi

Siddetli Adet Sancisi Geçiren Kadinlara Çikolata Kisti Uyarisi

Normalde adet sancisi yasamayip sonradan adet dönemlerini sancili geçiren kadinlar tehlike altinda olabilir. Sancinin çikolata kisti (endometriozis ) habercisi olabilecegini belirten uzmanlar, tedavi edilmeyen bu kistlerin kisirlik basta olmak üzere pek çok olumsuzlukla sonuçlanabilecegi ihtimali üzerinde duruyor.

Halk arasinda çikolata kisti olarak bilinen rahmin iç kismini olusturan ve adet kanamalarini saglayan bez dokusunun rahmin disina sarkmasi sonucu ortaya çikan bu hastalikta rahmin iç zar tabakasi nereye yerlesirse o organi tutar ve o organda çesitli olumsuz durumlara neden olabiliyor. Bunun bazen yumurtalik, bazen karin boslugu, bagirsaklar, mesane, akciger ve hatta beyin bile olabilecegini aktaran uzmanlar, kistin yerlestigi bu organlarin, ciddi sorunlara neden olabilecegini, hastaligin belirti vermeden ilerleyebilecegini, kadinlarin rutin kontrollerini mutlaka yapmalari gerektigini vurguluyor.

Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Perinatolog Prof. Dr. Selahattin Kumru, adet sirasinda disari atilmasi gereken kanin tüplerden geriye dogru gitmesi ve buradan karin bosluguna, bagirsaklara ve yumurtaliga yayildigi bilgisini vererek, “Bu kanin içinde bulunan canli endometriyal hücrelerin gittikleri organa yerlesip, orada büyümeye devam ettikleri düsünülmektedir. Adet kanamasi çok olan, uzun süren ve sik sik adet olanlarda daha sik çikolota kisti (endometriyozis) görülmesi olabilecek bir durumdur. Böyle bir durumda hiç vakit kaybetmeden hekime basvurulmasi gerekir. Tedavisi ise mümkün ancak ihmale gelmeyecek bir hastaliktir” dedi.



“Siddetli adet sancisi ciddiye alinmali”

Bu kistlerin bazen sessizce yumurtalikta büyüdügünü, herhangi bir sikayete neden olmadigini ve tesadüfen baska nedenlerle bakilan ultrasonografi ya da MR gibi testlerle farkedildigini belirten Selahattin Kumru, “Çikolata kistlerinin bazilari ise özellikle baska yerlerde endometriozis varligi durumlarinda menstrüasyon yani adet görme sirasinda agriya neden olmaktadir. Özellikle ilk adetleri agrisiz oldugu halde sonradan adet sancisi (dismenore) olanlarda endometriozis ya da çikolata kistlerinden süphelenmek yerinde olacaktir. Böyle bir durum ve siddetli adet sancisi mutlaka dikkate alinmalidir” seklinde konustu.



“Kesin tani kapali ameliyat ile konulur”

Hastaligin önemli belirtileri arasinda sonradan ortaya çikan siddetli adet sancisi, cinsel aktivite ya da diskilama sirasinda agri, karinda sislik ve dolgunluk ile birlikte sürekli kasik agrisi oldugunu ve bunun yaninda gebe kalmak istedigi halde gebe kalamayan (infertil) kadinlarin çikolata kisti ya da endometriozis açisindan ileri inceleme gerektirdigini belirten Prof. Dr. Selahattin Kumru, agirlikli olarak ultrasonografik muayene yapildigini ancak basit kistler ya da baska kistik yapilar ile çikolata kistlerinin ayriminin tam olarak yapilabilmesi ve kesin tani için laparoskopi (kapali ameliyat) ya da laparotomi (karin açilarak) yöntemlerinin elzem oldugunu belirtti.

Kumru, “Kistin çikarilmasi ve patolojiye gönderilmesi, patolojiye gönderilen materyallerde rahimin içini döseyen endometrium bez (gland) ve stroma yapilarinin görülmesi gerekmektedir. Laparoskopi sirasinda rahim agzindan verilen sivinin tüplerden geçip geçmedigi (yani tüplerin açik olup olmadigi) da anlasilabilir” dedi.



“Kanser riski olabilir”

Çikolata kistleri içerisinde kötü hücre bulundurmayan yani kanser olmayan kistler olarak bilindigini, ancak son zamanlarda elde edilen bilgilerin çikolata kistlerinin içinde bulunan endometrial hücrelerde kansere yatkinlik olusturan bazi genetik degisikliklerin varligina ve bu nedenle bu kistlerden kanser olusturabilecegine isaret edildigini belirten Kumru, çikolata kisti olan kisilerde yumurtalik kanserlerinin normal toplumdan daha fazla siklikta görüldügünün altini çizdi. Kumru, ameliyat yapilmayan çikolata kisti olgularinin çok dikkatli yönetilmesi gerektigini vurguladi.

Çikolata kistinin tedavisi

Tedavisinin çok çesitli oldugunu belirten Selahattin Kumru, bu sürecin kisiye özel yönetildigini söyledi.

Kumru, kistin durumuna veya hastanin sikayetine göre cerrahi müdahale ya da ilaç tedavisi uygulandigini buna hekimin karar verecegini belirtti.

Düzenli kontrolün ise altini bir kez daha çizdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile