Şiddetli yağışlar çiftçiyi de mağdur etti

Sel ve su baskınlarına neden olan şiddetli yağışlar, tarım alanlarına büyük zarar verdi. Sivas'ta henüz hasadı yapılmayan ekinler yan yatarken, bu dur

Sel ve su baskınlarına neden olan şiddetli yağışlar, tarım alanlarına büyük zarar verdi. Sivas'ta henüz hasadı yapılmayan ekinler yan yatarken, bu durumun verimi yüzde 50 düşüreceği belirtildi.

Türkiye'nin birçok ilinde ve Sivas'ta etkili olan şiddetli yağmur ve dolu, evlerini su basan vatandaşlar gibi tarım üreticilerini de düşündürüyor. Kuvvetli yağışlar sonucu yatan ekinlerin başaklarının gelişemeyeceği ve hasadının zor olacağı ifade ediliyor. Henüz olgunlaşmayan başakların da yağmura bağlı olarak gelişimini tamamlayamayacağı ve buna bağlı olarak verimin en az yüzde 50 düşeceği belirtildi. Tarım sigortası yaptıran çiftçilerin zararı karşılanırken, sigortası olmayan üreticiler düşünüyor. Bu arada yağmurların devam etmesi de endişeyi arttırıyor.

Sivas Ziraat Odası Başkanı Durmuş Şeker, 2010 yılı üretim sezonunda çiftçilerin en çok tedirgin olduğu noktalardan birinin kuvvetli yağmur ve dolu olduğunu belirtti. Şeker, yağmur ve dolu zayiatının ilgili yasa gereği tamamen Tarsim Sigortası kapsamında olduğunu belirterek, "Eğer çiftçimiz ekinini, buğdayını, tarla ürünlerini sigorta kapsamına dahil ettiyse zararı ödenir ama sigorta kapsamına alınmadı ise tabi büyük zarar demektir. Umarız bundan sonrası için çiftçilerimiz, üreticilerimiz bu konuyu dikkate alır." şeklinde konuştu.

Yatan ekinlerin başaklarının gelişemeyeceğini ve hasat zamanı biçilmesinin zor olacağını belirten Şeker, çiftçiyi tedirgin eden bir diğer konunun ise süne ile mücadele olduğunu ifade etti. Süne ile mücadelede bu yıl Tarım Bakanlığı'nın biyolojik mücadele yapacağını, kimyasal mücadele yapılmayacağını belirten Şeker, biyolojik mücadele ile hasat döneminde bunun neticesini verimli şekilde alacaklarını söyledi.

Kuvvetli yağışlar sonucu ekinleri yatan Hulusi Metinoğlu, isimli buğday üreticisi ise yağmurların fazla yağmasından ve ekinlerin boylu olmasından dolayı yattığını belirterek, tarlanın veriminin yüzde 50 düştüğünü söyledi. Metinoğlu, yatan ekinin hasatını döver biçercilere zor olacak iki misli bir eziyet olarak değerlendirdi. İl genelinde çok sayıda üreticinin ekinlerinin aşırı yağış nedeniyle yattığını belirten Metinoğlu, ziraat odası başkanının kendilerine sürekli tarım sigortası yaptırmalarını söylediğini ve maddi yönden yaptıramadığını söyledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile