Suyaran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki kanola üretiminin yüzde 90'ını Trakya'nın karşıladığını ve 385 bin dekar alanda ekim yapıldığını belirtti.
Kanola üretiminde 2014-2015 sezonunun sancılı başladığını ve ekimi geç yapan çiftçilerin bazı sorunlar yaşadığını belirten Suyaran, ekim ayında ekilen kanolalarda istenen verimin alınamadığını vurguladı.
Suyaran, bölgede etkili olan yağışların kanola verimini olumsuz etkilediğini ifade ederek, şöyle devam etti:
"Bu yıl yağışların fazla olması dolayısıyla çiçeklenme esnasında kanolalar olumsuz şartlardan etkilendi ve özellikle dallanmalar iyi olmadı. Kozalarda geçtiğimiz yıllara göre bir düşüş vardı, bu da verimi etkiledi. Bu yıl hem buğdayı hem de kanola üretimini etkileyen bir dolu tehlikesiyle karşı karşıya kaldık. 2014-2015 kanola üretim sezonunda etkili olan şiddetli sağanak, dolu ve fırtınalar nedeniyle kanola veriminde önceki yıla göre yaklaşık yüzde 25'lik düşüş yaşandı. Geçtiğimiz yıl 75 bin ton civarlarında olan kanola üretimi, bu yıl 52 bin ton olarak gerçekleşti."
Suyaran, bu yıl hem üyelerinden hem de diğer üreticilerden 20 bin 894 ton kanola aldıklarını ve ürünlerin satıldığını aktardı.
Önder Çiftçi Projesi Tekirdağ Danışmanlık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Yarapsanlı da proje çerçevesinde 1997'den bu yana Trakya'da kanola üretimini yaygınlaştırmaya çalıştıklarını dile getirdi.
Türkiye'deki kanola üretiminin büyük bir bölümünün Tekirdağ'da yapıldığını belirten Yarapsanlı, "Kanola bölgede münavebe ürün olarak kısa zamanda benimsendi. Şu anda Türkiye'deki kanola piyasasını Önder Çiftçi Projesi üyeleri belirliyor" diye konuştu.
'Şiddetli Yağışlar Kanola Verimini Düşürdü'
Önder Çiftçi Projesi Başkanı Nezih Suyaran, şiddetli yağışlar nedeniyle 2014-2015 kanola üretim sezonunda verimin önceki yıla göre düştüğünü söyledi.