Siddetli Yagmur Kuru Fasulyeyi Vurdu

Siddetli Yagmur Kuru Fasulyeyi Vurdu

Bitlis’in Ahlat ilçesinde siddetli yagmur kuru fasulye hasadini olumsuz etkiledi. Bir hafta süren yagmur nedeniyle sökümü tamamlanan ve harmani yapilamayan 10 bin dekar alandaki ürün tarlada kaldi.

Türkiye’nin kuru fasulye ihtiyacinin yüzde 8’ini karsilayan Ahlat ilçesinde 20 gün önce baslayan hasat, siddetli yagmur nedeniyle sekteye ugradi. Önceden sökümü yapilip tarlalarda kurumaya birakilan kuru fasulye bitkileri yagmur nedeniyle kuruyamadi. Siddetli yagmur altinda islanan kuru fasulye çiftçiyi zor durumda birakti. Yaklasik 10 bin dekar tarim arazisinde kurumasi beklenen kuru fasulye bitkisinin çiftçiler tarafindan çevrilme islemi yapiliyor.

Yagislar sonrasi ürünleri tarlada kalan çiftçileri ziyaret eden Ahlat Ziraat Odasi (AHZO) Baskani Necat Demirden, “Yaklasik bir haftadir yagmur yagiyordu. Hava sartlarinin elverissizliginden dolayi sökümü yapilan kuru fasulyeler patoza vurulamadan tarlada kaldi. Simdi çiftçiler havalarin güzel olmasini firsat bilerek kuru fasulye bitkilerinin kurumasi için çevirme islemine basladilar. 10 gün havalar böyle güzel giderse yerde fasulyemiz kalmaz insallah. Yüzde 20 zararimiz olur ama ona da yapacak bir seyimiz yok” dedi.

“Her yil oldugu gibi bu yil da kuru fasulyelerimiz oldukça güzel, verimi güzel” diyen AHZO Baskani Demirden, sözlerini söyle sürdürdü:

“Ürünlerimiz çok kaliteli. Sadece yagislardan dolayi etkilendik, toplamada zorluk çektik. Yagislar uzun sürdü. Bu yil Ahlat’ta yaklasik 50 bin dekar alanda kuru fasulye ekimi yapildi. 20 bin ton kuru fasulye elde etmeyi düsünüyoruz. 10 bin dekar alanda ürünlerimiz yagislardan dolayi yerde kaldi. Havalar böyle giderse 10 gün içerisinde onlarinda hasadi yapilir.”

“Ahlat kuru fasulyesi, Türkiye pazarinda aranilan bir üründür”

Ahlat kuru fasulyesinin kalite olarak çok tercih edilen bir ürün oldugunu vurgulayan Ahlat Ziraat Odasi (AHZO) Baskani Necat Demirden, “Ahlat kuru fasulyesi kendine özgü aromasi, tadi ve görünümüyle bölgede ve Türkiye pazarinda aranilan bir üründür. Yemeklik kuru fasulye olarak Türkiye pazarinin ilk 5 sirasinin içindeyiz. Tohum üretiminde de Türkiye birincisiyiz. Çiftçilerimiz yagislardan dolayi magdur oldular, satislar birazda düsük. Fiyatlarda düsmeye baslamis. Insallah bunlar yakin zamanda düzelir. Insallah Toprak Mahsulleri Ofisimiz ve Tarim Kredi Kooperatifimizin de alima girecegini düsünüyoruz. Bugünlerde onlarda alima girerlerse çiftçimizin bu magduriyetini gidermis olacagiz” diye konustu.

Yagislar nedeniyle tarlada ürünü kalan kuru fasulye üreticilerinden Safter Efendioglu ise “Yaklasik 10 yildir çiftçilik yapiyorum. Kuru fasulye ekiyoruz. Bu sene olumsuz hava sartlarindan dolayi mahsulümüz yerde kaldi. Tek temennimiz hava sartlarinin biraz düzelmesi oldu. Çiftçiler magdurdur, büyük kisminin ürünleri halâ yerdedir. Su an tarlada çevirme islemi yapiyoruz. Mahsul kurusun diye bekliyoruz ki satabilelim” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile