Samsun Adliyesi konferans salonunda düzenlenen toplantıya Samsun Vali Yardımcısı Mehmet Ali Yıldırım, Cumhuriyet Başsavcı Vekilleri Uğur Sürmeli, Emrullah İskenderoğlu, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Ercan Yaşin, Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, Baro Başkanı Av. Kerami Gürbüz, İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Dursun Mehmet Mehel, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof.Dr. Hüseyin Akan, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meliha Nurdan Taşkıran, Samsun Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Fatih Özkan, askeri personel, avukatlar ve stajyer avukatlar katıldı.
ŞİDDETİN MAĞDURLARI
Konferansın açılış konuşmasını yapan Baro Başkanı Kerami Gürbüz, “Toplumun hemen her kesiminde, hemen her katmanında ve hemen her gün farklı boyutlarda şiddete maruz kalan insanlarımız var. Şiddetin genelde mağdurları ağırlıklı olarak çocuklar, kadınlar ve son yıllarda maalesef sağlık çalışanları oluyor. Zaman zamanda avukatlar ve adliye çalışanları oluyor. Türkiye’de artık ciddi bir problem haline gelen bu şiddet problemine nasıl dikkat çekebilirizden yola çıkarak, özellikle merhum Kamil Furtun hocamızın görev yaptığı hastanede uğradığı menfur saldırı sonucu vefat etmesinden sonra iki meslek örgütünün yöneticileri olarak bir araya geldik ve böyle bir çalışmanın gerçekleştirilmesine karar verdik. Ancak o çalışmayı gerçekleştirme hazırlıkları yaparken bir diğer menfur cinayetle yine bir başka hastanemizde bayan bir doktorumuz hayatını kaybetti. Dolayısıyla ondan sonra bu bizim için önemli bir görev haline geldi. Bugünde bu görevimizi ve sorumluluğumuzu yerine getirdiğimizi ve önemli bir adım attığımızı düşünmekteyim” dedi.
“BAZI DÖVÜŞ SPOR KULÜPLERİ BİZE SEÇENEKLER SUNDU”
Kendi işlerinden fazla hekime yönelik şiddetleri kınama açıklamaları yaptıklarını belirten Samsun Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Fatih Özkan, “Samsun Tabip Odası olarak yönetime geldiğimizden 2 yılı bitirmek üzereyiz. Bu 2 yıl içerisinde en çok hekim arkadaşlarımıza ve sağlık çalışanlarımıza yapılan sözlü ve fiili saldırıları kınayan açıklamalar ve eylemler yapmak zorunda kaldık. Adeta tabip odamızın yegane görevinin şiddete karşı tepki vermek olduğu bir konuma istemesek de getirilmiş olduk. Durumumuzun anlaşılması ve ‘yetti artık’ denilen bir açıklamamızda yapılan saldırılara atıfta bulunarak, tabip odasının tüm görevlerini bir tarafa bırakıp, uygulanan saldırılara karşı ‘sağlık çalışanlarına uzak doğu sporlarını öğretmesini mi gerekiyor’ dediğimizde yaptığımız bu ironik açıklama yanlış anlaşılarak tepki gördüğünü de müşahede ettik. Burada trajikomik olan durum ise, bazı dövüş spor kulüplerinin elinde dosyalarla gelerek bize seçenek sunmaları oldu. 2015 yılında belki de sağlıkta şiddeti en çok irdeleyen ve engellemeye çalışan bir meslek örgütü olan Samsun Tabip Odası Türkiye’de eşine hiç rastlanmamış bir şekilde 2 mensubunu 6 ay arayla menfur saldırılara kurban vermiştir. Bizler ilk kaybımızın acısı küllenmeden ikinci acıyı yaşamıştık. Şiddet toplumun tüm katmanlarında evde, okulda, sokakta giderek artarak karşımıza sarmaşık gibi çıkmaktadır” diye konuştu.
Şiddetin insanın olduğu her yerde olabileceğini ifade eden Cumhuriyet Başsavcı Vekili Uğur Sürmeli, “Samsun’da çok değerli 2 sağlık personelimizi kaybettik. Bunlar üzücü olaylar. Şiddet hepimizin sorunudur. Şiddet evrenseldir, insanın olduğu her yerdedir, toplumsal bir hastalıktır. Şiddet insanın saldırganlık güdüsünü sosyolojik, psikolojik ve çevresel etkilerle ortaya çıkmasıdır. Şiddeti günlük hayatımızda farklı biçimlerde görmekteyiz. Eziyet, tehdit, sindirme, yaralama, öldürme, ırza geçme, başkaldırı, terör, savaş ve yine aile içinde, okulda, sokakta, sporda, sanal ortamda, sosyal medyada ve medyada şiddet ile karşılaşmaktayız. Bazen de mağdur olmaktayız. Şiddet toplumun bütünlülüğünü ve devamlılığını, insanı, düzeni, huzuru ve medeniyeti tehdit eder. Toplumun bütünlülüğünü, devamlılığını ve düzenini ancak toplumca benimsenen yerleşik hukuk kuralları, ahlak kuralları ve yine ortak sosyal değerlerle sağlayabiliriz. Şiddet tek bir nedene bağlı olarak açıklanamayan çok kompleks bir olgudur. Şiddeti ortaya çıkan sebepleri ve sonuçlarının önlenmesi amacıyla yapılacak her çalışma çok değerlidir” şeklinde konuştu.
Bütün kurum ve kuruluşların el ele vererek şiddetsiz bir toplum oluşturulması gerektiğinin altını çizen Vali Yardımcısı Mehmet Ali Yıldırım ise şöyle konuştu: “Şiddetsiz bir toplum oluşturmak üzere Samsun’da bütün kuruluşlarımız hep birlikte şiddetsiz bir toplum oluşturmak amacıyla hizmetlerimizi sürdürüyoruz. Bu tek başına kamu kurumların yapacağı bir iş değil. Odalar, sivil toplum kuruluşları, dernekler ve vakıflar şiddetsiz bir toplum oluşturmak üzere hep birlikte el ele vermek durumundalar. Hepimizin ortak bir duruş sergilemesi gerekiyor. Çalıştayımız da bu amaca hizmet ediyor.”
Konuşmaların ardından oturumun başkanlığını yöneten Yargıtay Ceza Dairesi eski Üyesi Av. Kemal Karaca idaresinde Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nden Prof.Dr. Orhan Derman, “Çocukta ve Ergende Şiddetin Tohumlanması”, OMÜ Tıp Fakültesi’nden Doç.Dr. Koray Karabekiroğlu, “Çocuğa Karşı Şiddet ve Sonuçları”, OMÜ Psikolojik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Yrd. Doç.Dr. Ertuğrul Taş, “Çift Hayatında Şiddete Başvuranların Psikolojik Profilleri ve Şiddet Şekilleri” ve Samsun Barosu Avukatı Ayşe Saral da “Medya ve Sağlıkta Şiddet” konulu sunumlarını yaptılar.
Şiddetsiz Toplum İçin Ortak Duruş
Samsun Tabip Odası ve Samsun Barosu tarafından “Şiddetsiz Toplum İçin Ortak Duruş” konulu toplantı düzenlendi.