Sifa Deposu Mayis Papatyasinda Hasat Zamani
Denizli’de, sifa deposu olarak bilinen Mayis papatyasinda hasat basladi. Daglik bölgelerden makas yardimiyla tek tek toplanan papatyalarin sadece uç kisimlari temiz bezler üzerinde gölgede kurutulduktan sonra toptan olarak aktarlara satisi gerçeklestiriliyor.
Baharin gelmesiyle birlikte Mayis ayinda sifa deposu olan papatyalarin hasat dönemi basladi.
Halk arasinda küçük kafali olmasi nedeniyle çayir papatyasi olarak bilinen Mayis papatyasinin cilt güzelliginden, insan sagligina kadar birçok faydasinin oldugu belirtiliyor. Genellikle papatyalar çay demle yöntemiyle tüketilirken, Mayis papatyalarindan yagda elde ediliyor. Honaz ilçesine bagli Kaklik Mahallesinde daglik bölgelerde dogal olarak yetisen Mayis papatyalarinin toplanmasina baslandi. Araçlarin geçmedigi egzoz gazindan uzak bölgelerden makasla tek tek kafa kisimlari toplanan papatyalar temiz bir bez üzerinde gölgede kurutulduktan sonra kilogrami 60 TL’den aktarlara toptan satiliyor.
Sifa deposu papatyalarin mahalle sakinlerine de ek gelir oldugunu, kendi harçligini da papatya toplayarak çikarttigini anlatan Edanur Acar; “Bahar aylarinda papatya topluyoruz. Bunlari toplayip temiz bezin üzerine serip, aktarlara toptan olarak satiyoruz. Bunlar Mayis papatyasi, çok sifali bir bitki, aktarlardan da kilosunu 60 TL’den alabilirsiniz kuru olarak. Bir hafta içerisinde kuruyor, bereketli de bir ürün, hem sifa deposu, hem saglik deposu, hem de güzellik deposu her sey var içerisinde. Arkadaslarla beraber böyle Mayis ayinda toplayip hem ticaretini yapiyoruz, hem dogada güzel bir temiz hava aliyoruz. Harçligimi da papatya toplayarak çikartiyorum. Küçük papatyalari topluyoruz, bunlarin bazi faydalari ödem, cilt kanserlerinin önlenmesi, mide rahatsizliklarina ve bu tip rahatsizliklara iyi geliyor. Bunun kurusunu ayni çay demler gibi sicak suyun içerisine katarak, 10 dakika demledikten sonra kullanabiliyoruz” dedi.
Mayis papatyasinin faydalari
Türkiye’de 700 çesit papatya türü dogal olarak yetisiyor. Bu türlerin içinde insan sagiligi için en sifalisi olan Alman papatyasi (Matricaria recutita) diger adiyla Mayis papatyasi olarak bilinen tür, demlenip çay seklinde günde 1-2 fincan tüketildiginde özellikle sinir sisteminden kaynaklanan mide agrilarini azaltiyor. Gaz, siskinlik, hazimsizlik hissedenler ise yemekten sonra içtiginde bu tür problemlerin azaldigi görülüyor. Stresli ve sinirli kisilerde ise sakinlesmeyi sagliyor. Agri azaltici etkisi oldugu görülen Mayis papatyasi, enfeksiyonu vücuttan atmada yardimci oluyor. Bagirsak hareketlerini artiran ve idrar söktürücü etkisi bulunan papatya, yatistirici özelligi oldugu için özellikle uykusuzluk problemi olan kisilerde, gece yatmadan önce 1 fincan içilmesi tavsiye ediliyor. Papatya ayni zamanda çocuklarda karin agrilarinda, bebeklerde gaz sancilarinin giderilmesinde kullaniliyor.