Şifalı Bitkiler Ülke Ekonomisine De İlaç Oldu

Türkiye, defne, kekik, ada çayı ve keçiboynuzu gibi odun dışı orman ürünleri ihracatından geçen yıl 507 milyon dolar gelir elde etti Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: 'Son yıllarda bu konuda çıkış yakaladık ancak bunu yeterli görmüyoruz. Her yıl hedeflerimizi biraz daha yükselterek, pastadan almamız gereken payı artırmak için var gücümüzle çalışıyoruz'

ZEHRA AYDIN TURAPOĞLU - Türkiye'de geçen yıl defne, kekik, ada çayı ve keçiboynuzu gibi odun dışı orman ürünlerinin ihracatından 507 milyon dolar gelir elde edilerek, ekonomiye büyük katkı sağlandı.

AA muhabirinin Orman ve Su İşleri Bakanlığı yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Türkiye, biyolojik çeşitlilik açısından tüm Avrupa'nın sahip olduğu zenginliği tek başına bünyesinde barındırıyor.

Ülkeler ormanlardan odun dışında elde ettikleri şifalı bitkilerin küresel pazarda satışından milyar dolarlık gelir sağlarken, kendine has kokusu ve aroması bulunan tıbbi ve aromatik otlar açısından zengin Türkiye de bu alandaki payını her geçen gün artırıyor.

Ormanları, karasal ekosistem biyolojik çeşitliliğinin yüzde 75'ine ev sahipliği yapan Türkiye, geçen yıl sonu itibarıyla odun dışı orman ürünü ihracatından 507 milyon dolar gelir elde etti.

Bu alanda geçen yıl en fazla ihracatı yapılan ürünler arasında kekik, defne, kestane, ada çayı, biberiye, sumak, keçiboynuzu, çam fıstığı ve mantar bulunuyor.

- İhracatın 5 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor

Orman Genel Müdürlüğünce ormanlardaki defne, ıhlamur, kekik, kestane, ada çayı, çiçek soğanı, mantar gibi bitkilerin varlığı en iyi şekilde değerlendirilmeye çalışılıyor.

Odun dışı orman ürünleri, envanter çalışmalarının sonucunda planlı şekilde üretime kazandırılarak, ülke ekonomisine ve orman köylüsüne katkı sağlanıyor. Bu alanda gerçekleştirilen üretim ve ekonomik katkı artan ivmeyle devam ediyor.

Bakanlık tarafından odun dışı orman ürünleri ihracatının 5 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor.

- "Dünyada bu alanda ekonomik anlamda çok büyük pasta var"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye ormanlarının odun dışı ürünler bakımından çok zengin olduğunu, bunun en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

"Dünyada bu alanda ekonomik anlamda çok büyük bir pasta var ve bu pastadan en büyük payı Çin alıyor." diyen Eroğlu, Türkiye'nin son yıllarda bu konuda çıkış yakaladığını ancak bunu yeterli görmediklerini ifade etti.

Eroğlu, her yıl hedefleri biraz daha yükselterek, pastadan almaları gereken payı artırmak için var güçleriyle çalıştıklarını kaydetti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile