Bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte dağlarda doğal olarak yetişen bitkiler vatandaşlar tarafından toplanarak Malazgirt ilçe merkezinde satışa sunuluyor. Yöre halkı tarafından şifalı olduğuna inanılan uçkun, çiriş, kenger ile birlikte peynir yapımında kullanılan sirmo gibi çeşitli bitki türleri tezgâhlardaki yerini aldı. Bölgenin yüksek kesimlerinde yetişen bu otlar, işsizlere kısa süre de olsa geçim kaynağı oldu. Dağların yüksek kesimlerinde toplanan ve şifalı olduğuna inanılan otları toplayan işsiz vatandaşlar, topladıkları bu otu satarak para kazanıyor. Şifalı otların satışını yaparak ailesinin geçimini sağlayan Yusuf Aydın, yörede istihdam olmaması nedeniyle her yıl bahar mevsiminde bu işi yaptıklarını belirterek, "Dağlardan kendi imkânlarımızla topladığımız bu şifalı bitkilerin satışını yaparak azda olsa aile ekonomisine katkı sağlamaya çalışıyoruz. Çünkü memleketimizde yapacak başka bir iş yok. Bu işi yaparak ekmeğimizi kazanıyoruz. Bahar aylarında şifalı bitkileri satıyorum. Kış aylarında ise balık ve sebze meyve satarak aile bütçeme katkı sağlamaya çalışıyorum" dedi.
İlkbahar mevsiminde sürekli olarak dağlardan topladıkları bitkileri satarak para kazanmaya çalıştıklarını söyleyen Mehmet Nuri Karataş ise, "Karların erimesi ile birlikte dağlarda şifalı bitkiler çıkmaya başlar. Bizler de bu bitkileri toplayarak şehirde satıyoruz. Uçkunun destesini 2 TL, kengerin kilogramını 2 TL’den satıyoruz. Bitki satışı bizim için oldukça güzel bir iş. Ama zaman kısa olduğu için kötü. Tüm işimiz bir ay içerisinde bitiyor. Gönül daha uzun süre olmasını isterdi ama mümkün değil. Bir ay içerisinde ne kadar çok çalışırsak o kadar fazla kazanıyoruz. Genelde guruplar halinde çalışıyoruz. Bir ayda olsa iş bulup çalışmak güzel" diye konuştu.
Şifalı Otlar Geçim Kaynakları Oldu
Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki dağlık alanlarda yetişen şifalı otlar, Muş’un Malazgirt ilçesindeki işsiz vatandaşların geçim kaynağı oldu.