İlçeye 15 kilometre uzaklıktaki Girmeler Mahallesi'ndeki kaplıca, kükürt oranı yüksek 36,5 derecelik suyu ile şifa dağıtıyor. Kaplıca, romatizma, kısırlık, cilt ve kadın hastalıkları, mide-bağırsak rahatsızlıkları ile yanık ve açık yaralarına tedavi arayan vatandaşlardan ilgi görüyor.
Bileşiminde başta kükürt olmak üzere, erimiş tuzlar, sodyum ve kalsiyumca zengin birçok element ve mineralin bulunduğu kaplıcanın çok eski dönemlerden bu yana kullanıldığı biliniyor. Likya uygarlığına da ev sahipliği yapmış bölgeye, Makedonya Kralı Büyük İskender'in de şifa bulmak amacıyla geldiği rivayet ediliyor.
Mağaradan çıkan kaynak suyuna, 50 basamaktan oluşan ahşap merdivenle ulaşılıyor. Mağarada derinliği 5 ile 15 metre arasında değişen 2 doğal havuz, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Kayalar arasındaki genişliği 1 metre, uzunluğu ise yaklaşık 10 metre olan havuzlara, çevresindeki halatlara tutunarak inen vatandaşlar 36,5 derecelik suda şifa arıyor.
Erkekler ve kadınların farklı saatlerde girdiği kaplıcaya, kalp ve tansiyon hastaları ile hamilelerin girmesine ise izin verilmiyor.
- Günde üç kez banyo öneriliyor
Girmeler Kaplıcası Yetkilisi Ramazan Soku, AA muhabirine yaptığı açıklamada, rahatsızlığı olan vatandaşlara kaplıcanın şifalı suyunda banyo yapma ve konaklama hizmeti verdiklerini söyledi.
Kaplıca suyunun romatizma, hemoroid, kısırlık, cilt ve kadın hastalıkları, mide-bağırsak enfeksiyonları ile yanık ve açık yaralarda iyileştirici özelliği olduğunu savunan Soku, "Türkiye'nin bir çok ilinden şifa bulmak isteyenler kaplıcamıza geliyor. Ziyaretçilerimizin yüzde 80'ini Antalya ve çevresinden alıyoruz" dedi.
Hastalığı bulunan birçok vatandaştan, kaplıcaya geldikten sonra şifa buldukları yönünde bilgi aldıklarını kaydeden Soku, kaplıcaya gelenlere suda bir hafta boyunca günde 3 kez banyo yapılmasını önerdiklerini belirtti.
Kaplıcayı, ağırlıklı olarak romatizma, siyatik, kas hastalıkları ve sedef hastalarının tercih ettiğini anlatan Soku, şöyle konuştu:
"Misafirlerimiz için 50 yatak kapasiteli pansiyonumuz var. Ziyaretçilerimiz burada hem şifalı suda banyo yapıyor hem de doğanın içinde dinlenme fırsatı buluyor. Kaplıcanın yanı başında Makedonya Kralı Büyük İskender'in şifa bulmak amacıyla geldiği rivayet edilen mağara var. Tarihi geçmişe sahip mağara ve kaplıca insanların ilgisini çekiyor. Kaplıca bildiğim kadarıyla 80 yıldır bu şekilde hizmet veriyor ama Osmanlı döneminde de burasının kaplıca olarak hizmet verdiğini biliyoruz. Biz de işletme olarak vatandaşlara en iyi hizmeti vermeye çalışıyoruz."
-Sedefi için Mardin'den geldi
Sedef hastalığı için Mardin'den gelen İsmail Öznur ise kaplıcaya bir yakınının tavsiyesi üzerine geldiğini anlattı. 22 yıldır sedef hastası olan yakınının kaplıcaya gelerek şifa bulduğunu dile getiren Öznur, "Günde 3 kez kaplıcanın şifalı suyuna giriyorum. Hastalık nedeniyle vücudumdaki kaşıntılar bir hayli azaldı. İnşallah ben de bu şifalı su ile hastalığımdan kurtulurum" diye konuştu.
Antalya'nın Kaş ilçesinden gelen Mehmet Uçar ise romatizmaya bağlı diz ağrısı çektiği için kaplıcaya geldiğini ifade etti.
Diz ağrısına iyi geldiği için uzun yıllardır kaplıcaya geldiğini belirten Uçar, ailesiyle geldiği kaplıcada hem şifa bulduğunu hem de tatil yaptığını söyledi.
Şifayı Kaplıcada Arıyorlar
Makedonya Kralı Büyük İskender'in şifa bulmak amacıyla geldiği rivayet edilen Seydikemer ilçesindeki Girmeler Kaplıcası, hastalıklarına şifa arayanları ağırlıyor.