Yükselen piyasalar ve gelismekte olan ekonomilerde 2050'de sifir emisyona ulasilmasi için temiz enerji alaninda 2030'a kadar yillik 1 trilyon dolar yatirim yapilmasi gerektigi belirtildi.
Uluslararasi Enerji Ajansi'nin (IEA) Dünya Bankasi ve Dünya Ekonomi Forumu is birligiyle hazirladigi "Yükselen ve Gelismekte Olan Ekonomilerde Temiz Enerji Dönüsümünü Finanse Etmek" baslikli raporuna göre, dünyanin sifir emisyon hedefini basarmasi için gelismekte olan ekonomilerin temiz enerji dönüsümü kritik önem arz ediyor.
Söz konusu ülkelerde temiz enerjiye yapilan yillik yatirim hali hazirda 150 milyar dolar seviyesinde bulunurken, 2050'de sifir emisyon hedefine ulasilabilmesi için bu miktarin 7 kattan fazla artarak yillik 1 trilyon dolara yükselmesine ihtiyaç duyuluyor.
Asya, Afrika ve Latin Amerika basta olmak üzere bu ülkelerde daha güçlü aksiyon alinmamasi halinde, gelecek 20 yilda 5 milyar ton emisyon artisi yasanabilecegi öngörülüyor.
Dünya nüfusunun üçte ikisinin yasadigi gelismekte olan ülkeler, küresel temiz enerji yatirimlarinin yüzde 20'sini yaparken, küresel finans varliginin da ancak yüzde 10'unu gerçeklestiriyor.
Hükümetler, finans kurumlari, yatirimcilar ve sirketlere söz konusu ülkelerde düsük karbon, elektrifikasyon, enerji verimliligi ve enerji dönüsümü yatirimlarini öncelikli aksiyon olarak belirlemeleri çagrisinda bulunan rapor, sürdürülebilir bir yatirim çerçevesinin olusturulmasi ve lisanslama basta olmak üzere prosedürlerin kolaylastirilmasi tavsiyesini veriyor.
- Gelismekte olan ülkelerde artan emisyonlar iklim degisikligiyle mücadele için tehlike
IEA Baskani Fatih Birol, rapora iliskin degerlendirmesinde, birçok gelismekte olan ekonomide temiz enerji yatirimlari düserken emisyonlarin artis gösterdigine dikkati çekerek, su ifadeleri kullandi:
"Bu durum, küresel anlamda iklim ve sürdürülebilirlik hedeflerine ulasmada tehlike olusturuyor. Ülkeler, enerji dönüsümü yolculuguna ayni noktadan baslamiyor. Birçogunun daha saglikli ve refah bir enerji gelecegi olusturmak için hizlica ihtiyaç duydugu fonlara erisimi yok. Ayrica, küresel salginin zararli etkileri gelismekte olan dünyanin birçok yerinde daha uzun sürüyor. Dünyada para sikintisi yok ama para en çok ihtiyaç duyulan ülkeler, sektörler ve projelere gitmiyor. Hükümetlerin, gelismekte olan dünyada temiz enerji dönüsümünü finanse etmek için uluslararasi kamu finans kuruluslarina güçlü bir stratejik yetki vermesi gerekiyor."
Birol, uluslararasi sistemin özellikle yükselen piyasalar ve gelismekte olan ekonomilerde emisyon azaltimi ve temiz enerjiyi finanse etme konusunda net ve bütün bir yaklasim sergilemedigine dikkati çekerek, "Bugünün stratejileri, imkanlari ve fon seviyeleri olmasi gereken yerden çok uzakta." ifadesini kullandi.
Sifir Emisyon Için Gelismekte Olan Ülkelerde Temiz Enerji Yatirim Ihtiyaci Yillik 1 Trilyon Dolar
Uluslararasi Enerji Ajans Direktörü Fatih Birol: 'Dünyada para sikintisi yok ama para en çok ihtiyaç duyulan ülkeler, sektörler ve projelere gitmiyor'.