Sifir Kilometre Suzuki Araç Alan Vatandas, Koltuklarin Pasli Oldugunu Görünce Solugu Savcilikta Aldi

Sifir Kilometre Suzuki Araç Alan Vatandas, Koltuklarin Pasli Oldugunu Görünce Solugu Savcilikta Aldi

Bayiden 2023 yilinda sifir kilometre olarak satin aldigi Suzuki marka aracin koltuk baslarinin pasli çiktigini söyleyen sahis, firmaya ulastiginda kendisine, "Bizi rahatsiz etmeyin" cevabinin verildigini ileri sürdü.

Ankara’da ikamet eden Emrah Arslan, Japon araçlari satan bayiden 2023 yilinda sifir kilometre Suzuki Vitara araç satin aldi. Bir süre sonra araca koltuk düzenleyici takarken, koltuk baslarinda pas oldugunu fark eden Arslan, aracin garantisinin oldugunu düsünerek Türkiye distribütöründen koltuklarin degistirilmesi talebinde bulundu. Iddiaya göre, üretici hatasi oldugunu kabul eden distribütör, koltuklari yenisiyle degistiremeyeceklerini, yerine 1 kez olmak üzere bakim hediye etmek istediklerini ifade etti.

Talebi kabul etmeyen Arslan, Japonya Disisleri Bakanligi, Japonya Ankara Büyükelçiligi ve aracin üretim fabrikasinin bulundugu Macaristan ile iletisime geçti. Buralardan da olumlu bir cevap alamadigini belirten Arslan, olayi yargiya tasidi.

"Yillik bakim verelim konu kapansin"

Yasadiklarina iliskin IHA muhabirine konusan magdur Arslan, koltuk baslarinda olusan paslanmanin üretici kaynakli oldugunu servisin kabul ettigini ifade ederek, “Aracimizi 2023 yilinin Ocak ayinda aldik. Aracimizin koltuklarina, koltuk düzenleyici takarken, koltuk basliklarinda paslanmalar fark ettik. Ardindan aracin markasinin Türkiye distribütörüyle iletisime geçtik. Servislerine davet ettiler. Servis bu durumun ciddi boyutlu oldugunu, tüm koltuklarda bulundugunu ve paslanmalarin derinlere gittigini bize anlatti. Servis bize ‘tamirat mümkün gözükmüyor, 4 koltuk için yenisini isteyecegiz ancak gelen koltuklar da pasli olabilir’ dedi.

Ardindan distribütörle tekrardan konustuk. Onlar da üretici hatasi oldugunu kabul etti. ‘Yenisiyle degistiremiyoruz. Sizin için 1 adet yillik bakim verelim, konu kapansin’ dediler, biz de bunu kabul etmedik” diye konustu.



"Bizi rahatsiz etmeyin diyerek engellediler"

Japonya Disisleri Bakanligi, Japonya Ankara Büyükelçiligi, Macaristan’daki aracin üretim fabrikasi ile iletisime geçtigini söyleyen araç sahibi Arslan, “Aldigimiz yanit, ‘Siz Türkiye Cumhuriyeti vatandasiymissiniz. Avrupa Birligi veya Amerika ülkesinde yasamiyorsunuz. Türk ortaklarimiz bize bilgi verdi. Ülkenizdeki davalar yillar sürüyormus. Türk yargisina bol sanslar, bizi de bir daha rahatsiz etmeyin’ dediler ve bizi engellediler. Bu durum bizim zorumuza gitti. Baska ülkelerdeki insanlarla da iletisime geçtik. Üçüncü sinif ülke olarak görülen Asya’dan, Latin Amerika’dan insanlar da ‘benim aracimda da bu konu var’ dedi.

Avrupa’daki insanlara sorduk. Hiç kimse bizde bu konu var demedi. Bu da markanin üçüncü sinif ülke gördükleri yerlere sevkiyat araçlarina defolu parçalari kullandiklarinin bir ispatiydi” ifadelerine yer verdi.

"Markanin en üst model tüm araçlari pasliydi"

Firmanin bayisine giderek diger araçlari da inceleyen Arslan, “Yargi sürecinin çok uzun sürecegini anlayinca Tüketici Hakem Heyetine basvurduk. Buradan bir tazminat kazandik. Durumu bilirkisi de inceledi. Bunun bir üretici hatasi oldugunu tespit etti, paslanmalarin derinlere gittigini. Bize bir tazminat hükmetti. Biz tazminatimizi almak için firmaya basvurduk. Marka da bizi davaya verdi. Mahkeme süreci basladi.

Süreçte tek itirazlari suydu; ’Bu tamamen bir tüketici hatasidir. Kendi islatmis. Bizim üzerimizden para kazanmaya çalisiyor. Bizim servis kayitlarimiz var. Bunun delillerini verecegiz’ dediler. Bunun üzerine kendi bayilerindeki araçlari gezdik. Bu markanin en üst model tüm araçlari pasliydi. Bunu da mahkemeye delil olarak koyduk” dedi.

Magdur Arslan, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, yargi ve vatandaslarini üçüncü sinif ülke olarak gördügünü iddia ettigi bu zihniyete karsi hukuk mücadelesi verdigini ifade etti.

Süreci sahsi olarak takip ettigini söyleyen Arslan, karsi tarafin 8 avukatina karsi avukat tutmadigini, kendi mücadelesini verdigini dile getirdi.

" ’Dava sürecini kapatalim’ dediler"

Markanin ilerleyen süreçte aradigini ve koltuklari yenisiyle degistirme talebinde bulundugunu söyleyen Arslan, “Bu marka daha sonra bizi aradi. ‘Sizin tüm koltuklarinizi yenisiyle degistirelim. Bu dava sürecini kapatalim’ dedi.

Biz kabul etmedik. Ikinci kez bu sirketin bas hukukçusu aradi. ‘Sizin hem koltuklarinizi degistirelim hem de size tazminat verelim. Sizin koltuklarinizi da söküp fabrikaya incelemeye gönderelim’ dedi.

Ben de kendilerine benim aracimdaki koltuklari sökmenize gerek yok, bayinizde satilan mahkemeye koydugum delilleri siz de görüyorsunuz. O bayilerdeki sifir araçlardan koltuklari sökün, fabrikaya gönderin dedim” ifadelerine yer verdi.

Olayla ilgili davanin 17 Ocak’ta Ankara 5. Tüketici Mahkemesinde görülecegi ögrenildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile