Sığ hisselerde işlem yapanların mal varlığı incelemeye alınıyor
Borsa'da suni fiyat (manipülasyon) hareketlerinin önüne geçmek isteyen Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), sığ hisseleri takibe alıyor. Halka açıklık oranı düşük olan hisse senetlerin...
Borsa'da suni fiyat (manipülasyon) hareketlerinin önüne geçmek isteyen Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), sığ hisseleri takibe alıyor. Halka açıklık oranı düşük olan hisse senetlerindeki işlemler anlık izlenecek.
Kötü niyetli 3-5 kişinin gariban vatandaşı mağdur ettiğini belirten SPK Başkanı Vedat Akgiray, alınacak tedbirlerle piyasanın terbiye edileceğini söyledi. Kurul'un incelemesi ve gerekli testlerin yapılmasının ardından sığ hisselere yönelik kriterler bir iki hafta içerisinde şekillenecek. Edinilen bilgilere göre öncelikli olarak halka açıklık oranı düşük olan hisselerden işlem yapanlar tek tek belirlenecek. Bu kişilerin mal varlıklarının olup olmadığı, hangi sıklıkla hisse alıp sattığı değerlendirilecek. Bu kişilerin hangi dönemde alım satım yaptığı kontrolden geçirilecek. İnceleme sonrasında ise manipülasyona ilişkin tespit çıkması halinde yasal işlem yapılacak. Ayrıca şirket yetkilileri hakkında yasak getirilecek.
Azerbaycan Cumhuriyeti Menkul Kıymetler Komitesi ile işbirliği mutabakat zaptı toplantısının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplayan SPK Başkanı Akgiray, amaçlarının yatırımcının aldatılmasını önlemek olduğunu vurguladı. Akgiray, "Halka arz oranı çok düşük hisselerde, büyük ortak da bu iş ile ilgilenmiyorsa, kötü niyetli birkaç kişi, az miktarda para ile fiyatları indirip düşürerek, saf birkaç yüz kişiyi aldatmış oluyor. Bu sığ kağıtlardaki ticaretin formatını, içeriğini düzenleyebilirsek, bu tür kötü amaçlı hareketleri kısmen de olsa önleyebiliriz." dedi.
Şirketlerin halka açıklık oranının yüksek veya düşük olmasının kendi başına bir problem olmadığını vurgulayan Akgiray, halka açıklık oranının yüksek olmasının daha iyi olduğunu söyledi. Akgiray, "Ama düşük olması da tek başına bir problem değil. O düşüklüğün kötü amaçlı kullanılması sorun. Dolayısıyla bu piyasa terbiyesini getirebilirsek, halka açıklık oranı düşük de olsa, küçük yatırımcımız, tasarruf sahibi ağlatılmasın, bütün derdimiz bu.'' diye konuştu.
Sermaye piyasalarındaki derinliği artırmaya çalışan SPK, bilgi ve teknik bilgisini komşu ve kardeş ülkelere de aktarıyor. SPK ile Azerbaycan Menkul Kıymetler Devlet Komitesi arasında imzalanan anlaşma ile iki ülke kuruluşları arasında bilgi alışverişi ve teknolojik işbirliği geliştirilecek. İmza töreninde konuşan SPK Başkanı Akgiray, dış ilişkilere yoğun önem verdiklerini belirterek, ülkeler arası işbirliklerini artırdıklarını söyledi. Azerbaycan ile imzalanan anlaşmanın bu yönde yapılan 26. anlaşma olduğunu vurgulayarak, komşu ve dost ülkeler ile işbirliklerinin artarak süreceğini ifade etti.
İMKB, en çok kazandıran 11. borsa
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), yüzde 3,81 artış ile 2010 yılının ilk yarısında yatırımcısına kazanç sağlayan 13 borsa arasında 11. sırada yer aldı. 2010 yılı Haziran ayı sonu itibarıyla 54.839,46 seviyesinde bulunan İMKB Ulusal 100 Endeksi, 2009 sonundaki 52.825,02 puanlık seviyesine göre yüzde 3,81 artış kaydetti. Dünya Borsalar Federasyonu verilerine göre, yılın ilk yarısında Kolombo borsası yüzde 36,24 ile en fazla yükselen borsa olurken, onu yüzde 29,85 ile Tahran, yüzde 14,32 ile Kopenhag, yüzde 13,33 ile Santiago, yüzde 12,91 ile İzlanda takip etti. Yılın ilk yarısında 56 borsa arasında yatırımcısına kazanç sağlayan borsaların sayısı 13'te kalırken, 43 borsa düşüş kaydetti. En fazla kayıp yaşanan borsalara bakıldığında yüzde 40,47 ile Bermuda ilk sırada yer aldı. İSTANBUL AA
Zaman