'Sigara Bazı Romatizmal Hastalıkların Tedavisini Zorlaştırıyor'

Uzmanlar, sigara kullanımının, özellikle 'Ankilozan spondilit' ve 'Romatoid artrit'te tedaviyi olumsuz etkilediği ve hastalığın ilerlemesine yol açtığının ortaya konulduğunu açıkladı Prof. Dr. Kiraz: 'Romatizmal hastalıklar içinde özellikle 'Ankilozan spondilit' ve 'Romatoid artrit'te sigara kullanımı hem hastalığın ortaya çıkması hem de seyrinin kötüleşmesinde etkili oluyor' 'İlaç tedavisinin yanında mutlaka sigara kullanımının bırakılması temel öneriler arasında yer alıyor' Prof. Dr. Ertenli: 'Sigara kullananlarda 'Romatoid artrit' hem daha çok ortaya çıkıyor hem de bu hastaların tedavisi çok zorlaşıyor çünkü ilaca cevabı geciktiriyor, hastalığın hızlı ilerlemesine yol açıyor. Sigara içen AS hastaları da daha zor tedavi ediliyor, ilaca direnç gösterilebiliyor'

Uzmanlar, sigara kullanımının, özellikle 'Ankilozan spondilit' ve 'Romatoid artrit' gibi romatizmal hastalıklarda tedaviyi olumsuz etkilediği ve rahatsızlığın ilerlemesine yol açtığı uyarısında bulundu.

Türkiye Romatoloji Derneği ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı tarafından Girne'de, 10. Anadolu Romatoloji Günleri Kongresi kapsamında basın toplantısı düzenlendi.

Kongre Eş Başkanı Prof. Dr. İhsan Ertenli, 6 Mayıs'ın 'Dünya Ankilozan Spondilit (AS) Günü' olduğunu belirterek, Türkiye'de sağlık sistemine başvuruların başında, yüzde 16,4 oranı ile bel ağrısı şikayetlerinin geldiğini ifade etti.

AS'nin, Türkiye'de yaklaşık 200 bin kişiyi etkileyen ciddi bir hastalık olduğunu bildiren Ertenli, bu rahatsızlığın bulunduğu kişilerin yüzde 40'ının hasta olduğunu ve hangi doktora gideceğini bilmediğini vurguladı. Ertenli, Türkiye'de AS tanısının, hastaların doktora ilk başvurdukları tarihten ortalama 8 yıl sonra konabildiğine dikkati çekerek, başvurulan ilk hekimin romatolog olması halinde, bu sürenin kısaldığının altını çizdi.

Bel ağrısının, aralarında AS'nin de bulunduğu önemli bazı romatizmal hastalıkların erken dönemdeki en önemli bulgusu olduğuna işaret eden Ertenli, '40 yaş öncesinde başlayan, 3 aydan daha uzun süre devam eden, aniden değil, yavaş yavaş başlayan, sabahları yataktan kalkmayı zorlaştıran, istirahat ile geçmeyip hareket etmekle azalan ve 'inflamatuvar bel ağrısı' adı verilen bu ağrıya sahip kişilerde AS olma olasılığı bulunmaktadır.' diye konuştu.

Bu romatizmal hastalıklar erken teşhis edildiğinde kontrol altına alınabildiğini vurgulayan Ertenli, böylece hastaların yaşamlarına ağrısız ve hareket kısıtlılığı olmadan devam etmelerinin sağlanabildiğini belirtti.

- 'Erkeklerde daha sık görülüyor'

Ertenli, hastalığın erkeklerde, kadınlardan daha sık görüldüğünü dile getirerek, 'Ankilozan spondilit, hastaların çocuklarını kucaklarına alıp kaldırmalarını, onlarla doyasıya oynamalarını, gece rahat uyumalarını, hatta çoraplarını, ayakkabılarını giymelerini bile engelleyebiliyor. Hastalarda yol açtığı engellenme duygusu, psikolojik sorunlara yol açabiliyor, hastalığın neden olduğu problemlerin yelpazesini daha da genişletebiliyor.' bilgisini verdi.

AS'nin genellikle genç yaşlarda ortaya çıkan ve omurga, kuyruk sokumu ile leğen kemiklerini birleştiren 'sakroiliyak eklemleri' etkileyen romatizmal hastalık olduğunu anlatan Ertenli, şöyle devam etti:

'Genç yaşlarda en üretken çağda ortaya çıkan bu hastalık, sabahları yol açtığı tutukluk nedeniyle işe gitmeyi zorlaştırabiliyor, çalışma hayatına ara verilmesine dahi yol açabiliyor. Birçok kişi için hayatı anlamlı kılan gündelik rutin işler, doğru tanı ve tedaviye ulaşamayan AS hastaları için ne yazık ki mümkün değildir. AS'de bel ağrısı dışında sırt, boyun ve kalçaların arka kısımlarında da ağrı hissedilebiliyor. Hastalığın son aşamasında bazı hastalarda toplum arasında 'kamburluk' olarak bilinen sırt ve boyun deformasyonu görülebiliyor.'

AS'nin bel fıtığındaki ağrıdan en önemli farkının, istirahat halinde artması ve aktiviteyle azalması olduğuna dikkati çeken Ertenli, 'Her 100 ankilozan spondilit hastasından 7'sinin öyküsünde bel fıtığı ameliyatına rastlanıyor. Ankilozan spondilit en çok bel fıtığıyla karışmakta, her 3 ankilozan spondilit hastasından biri en başta bel fıtığı tanısı almaktadır.' dedi.

- 'Sigara kullanımı hastalık seyrini ilerletiyor''

Kongre Başkanı Prof. Dr. Sedat Kiraz ise sigara kullanımının, romatizmal hastalıklar içinde özellikle 'Ankilozan spondilit' ve 'Romatoid artrit'te hem rahatsızlığın ortaya çıkması hem de seyrinin kötüleşmesinde etkili olduğunu vurguladı.

Bunun bilimsel araştırmalarla da ortaya konulduğunu dile getiren Kiraz, 'Sigaranın bu olumsuz etkisi, kılavuzlara da girdi. Ankilozon spondilit hastalığında, egzersiz yapılması, ev egzersizleri ve yüzme öneriliyor. İlaç tedavisinin yanında mutlaka sigara kullanımının bırakılması temel öneriler arasında yer alıyor.' bilgisini paylaştı.

Ertenli de, sigara kullananlarda 'Romatoid artrit'in hem daha çok ortaya çıktığını hem de tedavinin çok zorlaştığını belirterek, 'Çünkü, ilaca cevabı geciktiriyor, hastalığın hızlı ilerlemesine yol açıyor. Sigara içen AS hastaları da daha zor tedavi ediliyor, ilaca direnç gösterilebiliyor.' dedi.

- 'Gece uyumakta zorlanıyordum'

Profesyonel dansçı ve AS hastası olan Serkan Polat da 16 yaşından itibaren vücudunda ağrılar olduğunu aktararak, özellikle bel ağrısı yaşadığını söyledi.

Konservatuvarda dans bölümünde eğitim aldığını belirten Polat, kendisine uzun süre tanı konulmaya çalışıldığını, ağrıdan geceleri uyumakta zorlandığını ifade etti.

Polat, 'Sultans of the Dance'da yer aldım. Kasığımdan sakatlandım ve MR'da kalça kemiğimdeki ağrılar üzerine konuştuk. Tetkikler sonrasında AS hastası olduğum belirlendi. İlk öğrendiğimde psikolojim kötü etkilendi. Tedaviye başlandı. Bugün 10 sene oldu. Yüzüyorum, hayatıma dikkat ediyorum. Şu anda gayet iyiyim.' diye konuştu.

Toplantının ardından Serkan Polat, dans gösterisi sundu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile