Sigara Bırakmak İsteyenlere Tavsiyeler

Sigara Bırakmak İsteyenlere Tavsiyeler

Malatya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemal Şener’den ‘Dünya Tütünsüz Gününde sigara içenlere önemli bir tavsiyelerde bulundu.

Tütün ve tütün ürünlerinin zararları hakkında toplum bilincini arttırmak, sigara ile oluşan önlenebilir hastalık ve ölümlere dikkat çekebilmek amacıyla “Dünya Tütünsüz Günü” olarak ilan edilen 31 Mayıs tarihi Malatya’da da çeşitli etkinliklerle hatırlanacak. Dünya Tütünsüz Günü nedeniyle basın kuruluşlarına gönderilen Malatya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemal Şener, "Tütün kontrolünde temel amaç, tütün ürünlerinin -başta kanser olmak üzere, doğrudan etkisi ispatlanmış olan hastalıkları ve kullanım yaygınlığını dikkate alarak- tüketimini azaltmak, yeni başlayacakları önlemek ve pasif maruziyeti ortadan kaldırmaktır. Her yıl Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından belirlenen tema kapsamında etkinlikler yapılmaktadır. Tütün kullanımının; sağlık maliyetlerini artırması ve üretkenliği azaltması gibi sebeplerle yoksulluğu arttırarak ulusal ekonomilerde büyük mali kayıplara yol açması aynı zamanda kişilerin gıda, eğitim ve sağlık hizmetleri gibi temel konular için daha az harcama yapmalarına yol açarak toplumların gelişmesini önlemesi sebebiyle DSÖ tarafından 2017 yılı 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü teması “tütün gelişme için bir tehdit” olarak belirlenmiştir" dedi.

"Her yıl 5 milyon insan sigaradan ölüyor"

Müdür Şener, dünyada 5 milyon insanın sigara ve tütün ürünlerini kullanımından kaynaklanan hastalıklardan öldüğünü hatırlatarak, sigaranın neden olduğu hastalıklar hakkında bilgi verdi. Şener, "Sigara kullanımı, dünyada en önemli önlenebilir hastalık ve ölüm nedenlerinden olup, her yıl dünya genelinde 5 milyon ülkemizde ise 100 bin insan tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Sigara ve tütün ürünlerinin kullanımı, başta kanserler, kronik akciğer hastalıkları, kalp krizleri, anne karnındaki bebekte düşük kilo ve zeka geriliği yapması, damar tıkanıklığı gibi bir çok hastalığa yol açmaktadır. Sigara içmeyenlerde pasif içici olarak çevresel tütün dumanına maruz kalmak akciğer kanseri oluşumunu yüzde 32 oranında artırmaktadır. Bu çerçevede değerlendirildiğinde sigara kullanımı, kişi ve toplum sağlığını tehdit etmekte olup mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir halk sağlığı sorunudur" dedi.

Şener, Sağlık Bakanılğı ile Türkiye Yeşilay Cemiyetinin yaptığı ortak çalışma ile “Yeşil Dedektör” uygulamasına geçildiğini hatırlatarak, uygulama ile denetimlerin sürdürüldüğünü kaydetti.

Şener, sigarayı bırakma konusunda tıbbi yardım almak isteyenlerin, Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Turgut Özal Tıp Merkezinde bulunan sigara bırakma polikliniklerimize ve ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattına başvurabileceğini de vurguladı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile