'Sigara, Mesane Kanseri Riskini Artiriyor'

'Sigara, Mesane Kanseri Riskini Artiriyor'

En sik görülen kanser türlerinden biri olan mesane kanserinde en önemli risk faktörünün sigara içmek olduguna ve erken evrelerin genellikle belirti vermedigine dikkat çeken Ürolog Doç. Dr. Sevket Tolga Tombul, “Idrarda yanma ve kanama, sigara kullanim öyküsü durumlarinda üroloji uzmanina basvurulmasi mesane kanseri erken tanisi için önemlidir” dedi.

Acibadem Kayseri Hastanesi Üroloji Uzmani Doç. Dr. Sevket Tolga Tombul mesane kanserinin, idrarin depolandigi ve vücuttan atildigi organ olan idrar kesesi yani mesanedeki hücrelerin anormal ve kontrolsüz bir sekilde büyümesiyle kendini belli eden bir kanser türü oldugunu ifade etti.

Mesane kanserinin genellikle mesane iç yüzeyini döseyen hücrelerde, nadiren de olsa diger hücre türlerinden kaynaklandigini sözlerine ekledi. Mesane kanserinin, dünya çapinda en sik görülen kanser türlerinden biri olduguna isaret eden Doç. Dr. Tombul; “Çevresel etkiler, yasam tarzi ve genetik yatkinlik gibi birçok faktöre bagli olarak mesane kanseri bati ülkelerinde daha yüksek oranlarda rastlanirken, Asya ve Afrika gibi bölgelerde daha düsük oranlarda görülür. Mesane kanseri, erkeklerde kadinlara göre 2-3 kat daha yaygin oldugu biliniyor. Bununla birlikte, kadinlarda da mesane kanseri görülme orani artmaktadir, bu artistaki önemli nedenlerden biri kadinlarda sigara kullanim oranin artmasi oldugu düsünülüyor. Mesane kanserinin yasla da iliskisi var; genellikle orta yasli ve yasli bireylerde daha sik görülür. Ileri yas, mesane kanseri riskini artiran bir faktördür” diye konustu.



"En önemli risk faktörü sigara içmek”

Dünyada 7. en yaygin kanser türü olan mesane kanserinin gelisiminde en önemli risk faktörünün ’sigara’ içmek oldugunun altini çizen Doç. Dr. Tombul; “Sigara içenlerde mesane kanseri riski daha yüksektir. Diger risk faktörleri arasinda kimyasal maddelere (örnegin aromatik aminler) maruz kalma, mesane enfeksiyonlari, radyasyon tedavisi ve bazi mesane hastaliklari yer alir. Kimyasal maddelere maruz kalan meslekler (örnegin boya sanayii, tarim, metal isleme) mesane kanseri riskini artirabilir” dedi.



“Bu belirtilere dikkat edin”

Mesane kanserinin baslica belirtilerini ’sik idrara çikma, idrar yaparken agri veya yanma hissi, kanli idrar, idrar yapma sikliginda artis’ olarak siralayan Doç. Dr. Tombul, en yaygin basvuru sebebinin idrarda agrisiz, pihtili gözle görülür kanama ve idrarda yanma oldugunu söyledi.

Mesane kanserinin erken evrelerde genellikle semptomsuz olabilecegini belirten Doç. Dr. Tombul bu nedenle düzenli tibbi kontrollerin önemine degindi. Teshisin genellikle idrar analizi, görüntüleme testleri (ultrason, BT taramasi, MRG) ve sistoskopi (mesanenin içini görmek için bir tüp kullanarak yapilan bir test) ile konuldugunu, kesin teshis için biyopsi gerekebilecegini ifade etti.



“Tedavi, kanserin evresine ve hastaya göre degisiyor"

Tedavi seçeneklerinin mesane kanserinin evresine, büyüklügüne, yayilimina ve hastanin genel saglik durumuna bagli olarak degistiginin altini çizen Dr. Tombul, seçenekler arasinda kapali ameliyat ile tümörün kazinmasi sonrasinda mesane içerisine verilen kemoterapi, immunoterapi, daha ileri evrede mesanenin alinmasi ile damardan kemoterapi ve radyoterapinin yer aldigini anlatti. Doç. Dr. Tombul, önemli olanin hastaligin erken evrede yakalanarak gerekli tedavinin baslanabilmesi oldugunu vurgulayarak, “Idrarda yanma ve kanama, sigara kullanim öyküsü durumlarinda üroloji uzmanina basvurulmasi mesane kanseri erken tanisi için önemlidir” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile