Sigaranin Son 2 Nefesi Açiklamasi Biri KOAH, Digeri Akciger Kanseri

Sigaranin Son 2 Nefesi Açiklamasi Biri KOAH, Digeri Akciger Kanseri

Gögüs Hastaliklari Uzm. Prof. Dr. Sevket Özkaya, "Içtiginiz sigara 2 ölümcül hastaligin yüzde 90 sebebidir. Biri KOAH, digeri akciger kanseridir. Sigara içerseniz, kesecik duvarlarinizdaki elastik doku harap olur ve esneme yetenegini kaybederek tipki bu naylon poset gibi olur. 20 yildan sigara kullaniyorsunuz bu iki hastalik ile her an yüzlesebilirsiniz" dedi.

Sigara kullanimin zararlarinin insanlara anlatmanin artik etkili olmadigini ifade eden Gögüs Hastaliklari Uzm. Prof. Dr. Sevket Özkaya, balon örnegi üzerinde sigaranin verdigi zarari anlatti. Sigara kullanimin ortaokul yasina kadar düstügünü söyleyen Prof. Dr. Özkaya, "Ülkemizde 20 yas üstündeki kisilerin en az yarisi sigara bagimlisidir ve sigaraya baslama yasi artik ortaokul çaglarina kadar indi. Sigaranin zararlari anlatmak artik insanlarimizi etkilemiyor ama içtiginiz sigara 2 ölümcül hastaligin yüzde 90 sebebidir. Bunlarda biri KOAH, digeri ise akciger kanseridir. Eger yasiniz 40 üzeri ve içtiginiz sigara paketi ile kullandiginiz yili çarpar, 20 paket/ yildan daha fazla ise bu iki hastalik ile her an yüzlesebilirsiniz. KOAH teshisi alan kisilerin büyük çogunlugu halen sigara içen veya çok uzun süre sigara içmis ve birakmis kisilerdir. Hastalik sinsi ilerledigi için ve sigara bagimlilari öksürük, balgam çikarma gibi sikayetleri önemsemedikleri için KOAH teshisi kondugu zaman hastalar akciger kapasitelerinin önemli bir kismini kaybetmis olmaktadirlar" diye konustu.



"Peki sigara nasil KOAH yapiyor"

Akciger keseciklerinin tipki bir balon gibi olduguna dikkat çeken Özkaya, "Temiz havayi nefes olarak bu keseciklere aldiginizda siser ve hava ile dolunca elastik yapisindan dolayi içerdeki kirli havayi da tipki balonun sönmesi gibi disari atar. Bu mekanizma hayat kurtaricidir. Ancak sigara içerseniz, kesecik duvarlarinizdaki elastik doku harap olur ve esneme yetenegini kaybederek tipki bu naylon poset gibi olur ve nefes alirsiniz ama balonun elastik yapisi olmadigi için kirli havayi disari atamazsiniz ve içerde kirli hava kalir. Siz yeni bir temiz havayi nefes le almak istediginizde keseciklerde temiz havanin girecegi yer kalmayacak ve nefes alamama yani nefes darligi baslayacak" seklinde konustu.



"Her hücre kanserden ölecek"

Kisilerin uzun yasama imkani da olsa her hücrenin kanserden ölecegini belirten Özkaya, "Sigaranin diger ölümcül sebebi ise akciger kanseridir. Biz sunu biliyoruz ki, yasayan her saglikli hücrenin sonu kanser. Eger diger hastaliklar, kazalar ve erken ölümler olmasa ve uzun yasama imkani olsa her hücre kanserden ölecek. Eger sigara kullaniyor veya kanserojen maddelere maruz kaliyorsaniz, bu kansere yakalanma yasinizi düsüren bir faktör. Örnegin; 150 veya 170 yasinda akciger kanseri olacak bir kisi, sigara içtigi için bu yas 100’e düsüyor. Eger ailede kanser öyküsü varsa bu yas daha da düsüyor. Ve 45 yasindan sonra her an kanser gelismesi ile karsi karsiya kaliniyor. Sigara içmeye hiç baslamayarak bu iki ölümcül nefesten kurtulabilir ya da birakarak bu iki ölümcül hastalik riskinizi azaltabilirsiniz" seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile