Diyarbakır Veni Vidi Hastanesi Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çoksüer, gebelik sırasında sigara içmenin, doğmamış bebeğin oksijen ve besin desteğini sınırlayan karbonmonoksit gibi zararlı kimyasallara maruz kaldığını belirterek, bir çok sağlık problemine sebep olabileceğini söyledi.
Çocuğu olan annenin bebeğini emzirmesi durumunda sigarayı bırakabileceğini belirten Doç. Dr. Çoksüer, sigara içen gebe anneler çocuklarında, astım, çocukluk obezitesi ve ani infant ölüm sendromu (SIDS) gibi çeşitli sağlık problemleri riskinin olduğunu ifade etti.
Çocuğun doğumundan sonra tütün tüketimindeki artışın, hem anne hem de pasif içicilerde zarar vereceğini anlatan Doç. Dr. Çoksüer, "Maruziyet riski olan infant üzerinde zararlı olabilir. Gebe kalmak çoğu kadının sigarayı azaltmasına veya bırakmasına yol açar, ancak çoğu doğumdan sonra tekrar başlamaktadır. Buffalo Üniversitesi’nde yazar olan Shannon Shisler tarafından yapılan yeni bir çalışmada gebeliği sırasında sigara içen 168 kadında ilk prenatal vizitten postpartum döneme kadarki sigara içme değişikliklerini incelemek için planlandı. Çalışma yazarlarına göre, gebeyken sigarayı bırakan kadınların tahmini yüzde 70’i doğumdan sonraki 1 yıl içinde yeniden sigaraya başlıyor. Bunların yaklaşık yüzde 67’si ilk 3 ayda, yaklaşık yüzde 90’ı da 6 ay içinde yeniden başlamaktadırlar" diye konuştu.
"ÇOCUĞU EMZİRMEK SİGARA ALIŞKANLIĞINI ÖNLÜYOR"
Emzirmenin sigara içme isteğini azaltacağına değinen Doç. Dr. Çoksüer, "Sigarayı bırakma etkinliği maksimize etmek için kadınları emzirme konusunda eğitmek önemlidir. Yine de, bir belirleyici gebelikten doğum sonrası 9. aya sigara içim şekillerinde anlamlı değişiklikler olduğunu göstermektedir. Araştırmacılar bebeklerini en az 90 gün emziren kadınlarda hiç emzirmeyenlere veya sadece kısa bir süre emzirenlere göre daha az oranda sigara içtiğini görmüşlerdir. Çoğu kadın gebe olduktan sonra sigarayı bırakmaktadır, ancak başarılı bir doğum sonrası birçoğu eski alışkanlıklarına dönerler" şeklinde konuştu.
"SİGARA ANNENİN SÜT ÜRETİMİNİ AZALTIYOR"
Sigaranın anne süt üretimini azaltma ve sütü zararlı kimyasallarla kontamine etme potansiyelinin olduğunu dile getiren Doç. Dr. Çoksüer, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu sebepler emziren annelerin gebelik sonrası yeniden sigaraya başlamadaki isteksizliklerini açıklayabilir. Emzirmenin doğum sonrası sigaraya yeniden başlama riskini azalttığını söylemektedir:Yazarlar yeni annelerde nüksü önlemek veya zarar azaltım girişimleri için ideal zamanlamanın doğumdan hemen sonra olduğu sonucuna varmışlardır. Kadınları 3 ay boyunca emzirme konusunda desteklemeye ek olarak gebe sigara içicilerinde emzirmeyi teşvik etmenin bu girişimlere fayda sağlayabilecektir.Emzirmek, doğumdan sonra sigara içme oranındaki artışa karşı koruyucu bir faktör olarak gözükmektedir, bu yüzden etkinliği maksimum yapmak için kadınları emzirme konusunda eğitme girişimleri olmalıdır. Kadınları en az 3 ay boyunca emzirme konusunda desteklemek sigara içimindeki azalmalarda uzun dönem fayda sağlayabilir."
Sigarayı Bırakmak İçin Emzirin
Emzirmenin sigara içme isteğini azalttığı, çocuğu olan annenin bebeğini emzirmesi durumunda sigarayı bırakabileceği açıklandı.