Macaristan Başbakan Başdanışmanı György Bakondi, Avrupa Birliği ve Türkiye arasında varılan mutabakat neticesinde geçen yıla oranla sığınmacı akışının yavaşladığını söyledi.
Bakondi, Budapeşte'de düzenlediği basın toplantısında, sığınmacı krizine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Sığınmacı girişinin bir önceki yıla oranla yavaşladığını belirten Bakondi, ''AB ve Türkiye arasındaki mutabakat, Balkan rotasının kapanması ve ulus devletlerinin korumacı politikası neticesinde sığınmacı akışında bir yavaşlama söz konusu.'' dedi.
5 Haziran'a kadar 17 bin 800 sığınmacının ülkeye giriş yaptığına ve sınırda yasa dışı bir şekilde Macaristan'a girmek isteyen 9 bin 700 sığınmacının engellendiğine dikkati çeken Bakondi, ''Bu yıl 29 bin 200 kişi iltica başvurusunda bulundu. Şu ana kadar 4 bin 360 başvuru reddedilirken, 427 kişi mülteci statüsü aldı.'' diye konuştu.
Macaristan'da genelde Afganistan, Suriye ve Pakistan vatandaşlarının iltica başvurusunda bulunduğunu belirten Bakondi, ülke sınırları içinde 20 bin polis ve 6 bin askerin sınır koruma görevinde bulunduğunu söyledi.
Yunanistan ve İtalya'da sıkıntılı durumların ortaya çıktığını savunan Bakondi, her iki ülkeye bu yıl toplamda 318 bin sığınmacının ulaştığını, geçen yıl 1 milyon sığınmacının gittiği Almanya'ya bu yıl 305 bin kişinin ulaştığını ifade etti.
Geçen yıl sığınmacıların Batı Avrupa'ya geçmek için en önemli duraklarından biri olan Macaristan, sığınmacı akınını durdurmak için Sırbistan ve Hırvatistan sınırlarına jiletli tel örgü çekmiş, sınır bölgelerinde olağanüstü hal ilan ederek yasa dışı geçişlere uygulanan cezaları artırma yoluna gitmişti.
Macaristan, sınırlarını korumak için Vişegrad Grubu'nun (Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya ve Slovakya) desteğiyle sınırlarına asker ve polis de göndermişti.
Macar hükümeti, sığınmacı krizi çerçevesinde Balkan ülkelerindeki belirsizlik dolayısıyla 9 Mart'ta sınırlardaki güvenlik önlemlerini artırıp ülke genelinde 'acil durum' kararı almıştı.
Macaristan son olarak 3 Nisan'da, sığınmacı girişini engellemek için Bacs-Kiskun ve Csongrad bölgeleri arasında yer alan, çeşitli su yolu ve sazlıklar dolayısıyla yürüyerek geçişlerin çok zor olduğu Macaristan-Sırbistan sınırındaki Kelebia'da da tel örgü çekmeye başlamıştı.
Macaristan'da, 2012 yılında 2 bin, 2013 yılında 18 bin, 2014 yılında 42 bin kişi sığınma talebinde bulunmuştu. 2015 yılında 391 bin 384 sığınmacının geçiş yaptığı Macaristan'da sadece 143 kişi mülteci statüsü almıştı.
'Sığınmacı Akışı Yavaşladı'
Macaristan Başbakan Başdanışmanı Bakondi: 'AB ve Türkiye arasındaki mutabakat, Balkan rotasının kapanması ve ulus devletlerinin korumacı politikası neticesinde sığınmacı akışında bir yavaşlama söz konusu'.