Sigorta Sektörü Büyümeye Devam Ediyor

Sigorta Sektörü Büyümeye Devam Ediyor

Dünya genelinde her ne kadar diğer ülkelerde finans krizi oldukça etkili olsa da ülkemizde bu kriz beklenen oranda olmadı. Sigorta sektörünün krizden etkilenmediğini söylemek elbette mümkün değil, ancak diğer ülkelerle kıyasladığınızda Türkiye'deki Sigortacılık sektörünün ciddi oranlarda krizden etkilenmediğini yapılan istatistiklerden de çok net

Kriz döneminde bile sektörde ufak ta olsa bir büyüme yaşandı. Bu büyüme oranı her ne kadar enflasyon oranının altında olsa da diğer ülkelerle kıyaslandığında bir başarı.

Kriz döneminde bile ayakta kalmayı başarabilen ülkemizdeki sigorta sektörüne yurtdışındaki sigorta şirketleri de büyük ilgi gösteriyor. Birçok yabancı sigorta şirketi Türkiye pazarında var olmak istiyor ve bu alandaki yatırım fırsatlarını kolluyor.

Bilindiği üzere, sigorta sektörü her ülkenin en önemli finans kaynaklarından birisidir. Biz de Sigorta sektörünü, sektörün durumunu, önümüzdeki dönemlerde sektörü nelerin beklediğini Osmanlı Grup Sigorta Koordinatörü Mukaddes Aşkın ile konuştuk.

Türkiye’de sigorta sektörünün durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Sigorta sektörü gelişmekte olan bir sektör. Geçtiğimiz yıllara oranla her geçen yıl çok daha ileriye giden, tüketicinin taleplerine her geçen gün daha iyi cevap verebilen bir sektör. Daha da iyi olacak. Sektöre yanlış yön verenler, yanlış yönetenler bir bir sistem tarafından imha edildikçe işini layıkıyla yapan Sigorta şirketlerinin, acentelerinin sektörü ilerletmek için yapmış olduğu çalışmalar artarak devam edecek. Son yapılan değerlendirmelere göre Avrupa ülkelerindeki sektör sıralamalarında hızla yukarı doğru çıkmaya başladık. Ama daha çok uzun yolumuz var. Orta vadede çok daha iyi sıralara geleceğimiz inancındayım. Bu da aslında toplumun sigorta konusunda bilinçlendirilmesiyle ve taleplere, risklere göre ürün üretmekle doğru orantıda.

Sigorta sektörü açısından 2010 yılı nasıl geçti? Zor bir yıl mıydı?
2010 yılı 2009 yılında yaşanan kriz ortamından silkelenip, sektöre yeni değerler kattığımız bir yıl oldu. 2009 yılındaki %2 lik artış 2010 yılında %18 seviyelerine kadar çıktı. Bu oldukça sevindirici bir oran. Prim üretim artışının yanı sıra aslında asıl değerlendirme poliçe adetleri. Poliçe adetlerinde de ciddi artışların olduğu güzel bir yıl oldu 2010 yılı. Söylediğim gibi sigortalanma oranı arttıkça ülkenin finans kaynakları da artar. Ne kadar çok adette sigorta poliçesi düzenlenirse ülke ekonomisi o oranda canlanır.

Yılbaşından Nisan ayına kadar ki süreçte, yani son 4 ay sektör açısından nasıl geçti?
Ocak-Nisan 2011 dönemi sektör olarak bir önceki yıla oranlar yaklaşık %20 lere varan artışlar sergiledi. Yıl sonuna kadar da yapılan hesaplara göre 2011 yılında prim üretimi bir önceki yıla oranla %20-%25 artışla kapanacak gibi görünüyor. Biz acenteler de tabi bu artışa oranla Pazar payımızı yükseltiyoruz. Güzel ve keyifli bir yıl olarak başladı ve tahminimce öyle de devam edecek. Yenisigorta’ya gelince. Henüz çok yeni bildiğiniz üzere. Ancak yapmış olduğumuz ciddi sistem yatırımları artarak devam edecek. Sektörde bir ilki yapmak istedik. Sanırım başarılı da olduk. Başarımızın devam etmesi için şimdi daha da çok çalışmamız lazım. Sektörümüzle ilgili yatırımlara acente olarak sıkı bir şekilde devam edeceğiz.

Sigorta sektörünün gelecek 5 yılı için öngörüleriniz nelerdir?
 güzel 5 yıl bizleri bekliyor. İşinize doğru yatırımı yaptığınız müddetçe kötü gitmesi olanaksızdır. Bizim yatırımlarımız ise insana ve sisteme endekslidir. Sektörümüzde insan kaynağı çok önemli olmakla birlikte insanın başarısını tamamlayan sistem alt yapısının güçlü olmasıdır. Acente olarak önümüzdeki 5 yıl için çok güzel projelerimiz ve yatırımlarımız var. Bu projeler sektörü geliştirmeye, sigorta bilincini arttırmaya yönelik çalışmalar. Sigorta şirketlerinin de kendi bünyelerinde bu çalışmaları yaptığı aşikar. Öyle bir gün gelecek ki yurtdışından sigortacılık sektörü ile ilgili yatırım teklifleri çok daha artarak devam edecek ve ülkemizdeki sigortalanma oranı daha da artacak.

Duyduğumuza göre, Türkiye Sakatlar Derneği ile ortak yürüttüğünüz bir sosyal sorumluluk çalışması varmış? Bu çalışmanız hakkında detaylı bilgi verebilir misiniz?
Doğru böyle bir çalışmamız var. www.yenisigorta.net üzerinden satın alınan her bir poliçe için şirket kâr marjımızdan Türkiye Sakatlar Derneğine bağışta bulunuyoruz. Bu bağış tutarı kesinlikle satın alınan poliçelere yansıtılmamaktadır. Bunun altını çizmek isterim öncelikle. Bu çalışmamızın amacı insanların sosyal sorumluluk bilincini arttırmak ve bunu yaparken de bir ürün alarak katkıda bulunmalarını sağlamak ekstra bir ücret ödeyerek değil. Sizler de takdir edersiniz ki ülkemizde bir çok dernek, vakıf var. Bu dernek ve vakıflar için bazen SMS sistemi ile, bazen de banka kanallarıyla bağışlar toplanmakta. Her ne şekilde olursa olsun bu bağışlar için ister 5 lira ister 5 milyon lira fark etmez bir şekilde vatandaşın cebinden çıkıyor. Bu sistemde ise özetle biz “ zaten satın almakta olduğunuz bir poliçenizi www.yenisigorta .net üzerinden satın alın, hem fiyat farkı yaşamayın, hem çok daha uzun vadede ödeyin hem de hiçbir fark ödemeden bizlerin bu güzide derneğe bağışta bulunmamıza destekte bulunun!” diyoruz.

Mukaddes Hanım’a sorularımıza verdiği yanıtlar için teşekkür ederken biz de küçük bir hatırlatmada bulunuyoruz:

Şubat ayında başlayan bu büyük sosyal sorumluluk çalışması kapsamında şuana kadar 15.000 TL bağış yapıldı. Bu rakamın yılsonunda 500,000 TL’yi bulması hedefleniyor. Siz de Osmanlı Grup Sigorta’nın başlattığı sosyal sorumluluk kampanyası çerçevesinde, “zaten” satın almakta olduğunuz bir poliçenizi www.yenisigorta.net üzerinden satın alın, Türkiye Sakatlar Derneğine aldığınız poliçe üzerinden bağışta bulunun!

Bu sayede onbinlerce engelli vatandaşımız için umut olun!
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile