'Şiirin başkenti' olarak adlandırılan huzur kenti Kahramanmaraş'ta kadınlar, erkeklerden daha çok yaşıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlenen bilgiye göre, 85-90 yaş aralığında 5 bin 6 kişinin yaşadığı kentte bin 857 erkek bulunurken kadınlar ise yaklaşık iki katı oranda 3 bin 149 kişiyi oluşturuyor.
90 yaş ve üzerinde 1904 kişinin yaşamını sürdüğü kentte de 472 erkek bulurken bu oran kadınlarda bin 432 olarak yer alıyor.
1 milyon 96 bin 610 kişinin yaşadığı kentte kadınların uzun yaşamı dikkat çekiyor.
TÜİK verilerine göre Türkiye'nin huzurlu şehirleri arasında 4. seçilen kentte kadınlar uzun yaşamın sırrını stressiz hayat, doğal yaşam ve mücadele ruhuna bağlıyor.
Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Şube Müdürü Ayşe Taşkıran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş'ın TÜİK verilerine göre huzurlu kentler sıralamasında 4'üncü seçildiğini söyledi.
Kahramanmaraş'ın sosyal alan açısından, havasıyla suyu ve doğallığıyla huzurlu bir kent olduğunu dile getiren Taşkıran, 'Kadınlarımız kentte sosyal hayatın içerisinde daha aktif yer alıyor. Bu sebeple bence kadınlarımızın stresten uzak, kendilerine öz güveni olan, sorunlarıyla baş edebilen kişiler olmasının buna katkı sağladığını düşünüyorum' dedi.
Kadınların kendi sorunlarıyla baş edebilecek kabiliyette bulunduğunu, buna eşlerin de çok katkısının olduğunu düşündüğünü belirten Taşkıran, hanımlar aktif şekilde hayatın içinde yer alıyorlarsa bunda eşlerinin de paylarının olduğunu kaydetti.
Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla kentte çok fazla sosyal alanın kurulduğunu dile getiren Taşkıran, şunları kaydetti:
'Ne kadar fazla sosyal alanınız varsa stresten o kadar uzak kalırsınız. Doğal olarak bu da sıhhatinize yansır. Uzmanlarımız da hastalıkları tetikleyen şeyin stres olduğunu belirtiyor. Huzurluysanız bu sizin sağlığınıza da etki ediyor. 'İşleyen demir pas tutmaz' derler, bu kentin kadınları da aynı şekilde çalışkandır. Hep kendilerini geliştirme çabasındadır. Kendilerini geliştirmek için ellerinden geleni yaparlar. Kadınlar bu kentte sosyal hayatın tam içerisindedirler. Sosyal hayatın kendisidirler. Kadınların hizmet alabilecekleri alanlar Kahramanmaraş'ta daha yaygın. Kadınların uzun yaşamasına sebep bence mücadele ruhudur. Kadınların sürekli mücadele ruhu içerisinde olmaları, asla vazgeçmemeleridir.'
Kahramanmaraş duygusal bir kent olarak da değerlendiren Taşkıran, 'Şiirin başkenti' olarak anılan kentte her evden 3 kişiden ikisinin şair doğduğunu belirterek, 'Bunda muhakkak annelerin de büyük rolü var. Çocuklarımızı daha duyarlı, daha hassas ve daha naif yetiştirmelerinin bundan çok büyük etkisi var. Özellikle stressiz ve huzurlu bir kentte olmanın kadınların uzun yaşamında büyük bir rolü var' diye konuştu.
71 yıllık evli 90 yaşındaki Sultan Demirbanka ise eşiyle huzurla geçinerek bu yaşa kadar geldiğini söyledi.
Eşinin iyi baktığını dile getiren Demirbanka, 'Allah elden ayakta düşürmesin başka bir isteğim yok. 10 çocuğum var. Hayatımızdan çok memnunuz. Biz hep doğal şeylerle beslendik. Soframızdan tereyağını eksik etmedik. Farklı yağlar falan yemedik. Haricinde tek yediğimiz zeytinyağıydı. Öteki yağları semtimize koymadık' dedi.
Hayatının büyük bir bölümünün yaylalarda geçirdiğini ifade eden Demirbanka, işlerin çok olmasına rağmen telaş ve mücadeleyle güzel bir ömür geçirdiklerini belirtti.
Evliliklerinde 71 yılı devirdiklerini vurgulayan Demirbanka, 'En başta huzurluyduk. Evimizle, eşimizle huzurla zamanımız geçti. Allah'a şükür huzurla yaşadık böyle gönleri gördük. Çocuklarımızın da sevgisiyle yaşayıp gidiyoruz' değerlendirmesinde bulundu.
Eşine gözü gibi baktığını ifade eden 93 yaşındaki Hacı Ahmet Demirbanka ise eşiyle huzurlu bir ömür geçirdiklerini, bundan da daha güzel bir şeyin olamayacağını kaydetti.
Görücü usulüyle evlendiklerini anlatan Demirbanka, 'Çok şükür hiç yanlış yapmadık. Birbirimizle iyi geçindik. Herkesle güzel geçindik. Kimseye bir tatsızlık yapmadım. Karşılıklı sevgi ve saygıyla 71 yıllık evliliğimiz' sürüyor' ifadelerini kullandı.
Göksun ilçesinde sevdiği eşiyle 77 yıl sonra kavuşarak evlenen 95 yaşındaki Döndü Karakoyun da yıllar sonra evlendiğini belirterek, ömrünün geri kalan kısmında eşiyle aynı yastığa baş koymak istediğini kaydetti.
'Şiirin Başkenti'nde Kadınlar Daha Çok Yaşıyor
TÜİK verilerine göre, 'Şiirin başkenti' olarak adlandırılan huzur kenti Kahramanmaraş'ta kadınlar, erkeklerden daha çok yaşıyor Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Şube Müdürü Taşkıran: 'Kadınların uzun yaşamasına sebep bence mücadele ruhudur. Kadınların sürekli mücadele ruhu içerisinde olmaları, asla vazgeçmemeleridir'