Siirt Battaniyesi Kayıt Altına Alınıyor
Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü bünyesinde Halk Kültürü, Bilgi ve Belge Merkezi, ‘Somut Olmayan Kültürel Miras’ çalışmaları kapsamında Siirt’te geleneksel el sanatları ve ustalarını kayıt altına alınıyor.
Binlerce yıldır birçok medeniyete beşiklik etmiş Siirt’te somut olmayan kültürel miras zenginliği göz önünde bulundurularak, geleneksel el sanatlarından olan Siirt battaniyesi dokuma ustalarından Vadullah İşçi ile görüşme yapıldı. İl Kültür ve Turizm Müdürü Cengizhan Başaran, turistik çevrelerde geniş bir pazar imkanı bulan el sanatının, el tezgahlarında dokunduğu, 1985 yılında 200 olan tezgah sayısının bugün 50’ye düştüğünü söyledi.
Başaran, ‘Somut Olmayan Kültürel Miras’ çalışmaları kapsamında mesleğin kayıt altına alınmasıyla, gelecek nesillere aktarılmasında umut olacağını söyledi.
Kültür Bakanlığı nezdinde hazırlanacak olan geleneksel el sanatlarının ve ustalarının detaylı bir şekilde tanıtılacağı internet sitesine yer almak üzere folklor araştırmacısı Suzan Bingöl ve Serdar Seven tarafından Siirt battaniyesinin yapılışının her aşaması dokuma ustası Vadullah İşçi’den öğrenerek kayıt altına alınacağı belirtildi. Siirtli battaniyesi dokuma ustası Vadullah İşçi, “Tiftiğin iğ ile eğrilmesi, elde yapılan ipliklerin mahalli tezgahlarda dokunması ve bu dokumanın tarak vurularak tüylendirilmesi ile oluşur. Kesinlikle boya kullanılmaz. Tiftik kendi doğal rengiyle kullanılır. Siirt’e gelen herkese battaniye ısmarlamak, Siirt’ten ayrılana da, hediye etmek gelenek haline gelmiştir. Yüzyılı aşan bir geçmişe sahip olan Siirt battaniyesi ve dokuma sistemi ile heybe, seccade, atkı ve manto, kaban, yelek gibi ürünler de imal edilebilmektedir” dedi