Siirt'te 15 Temmuz Anma Programi Gerçeklesti

Siirt'te 15 Temmuz Anma Programi Gerçeklesti

Siirt’te 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Programi etkinlikler ile gerçeklesti.

Ilk olarak Siirt Üniversitesi Merkez Kampüsü önünde baslayan yürüyüs gerçeklestirildi.

Yürüyüsün ardindan 15 Temmuz Demokrasi Meydani’nda anma programi düzenlendi.

Saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasinin ardindan Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in konusmasi izlendi. Ardindan programda Kur’an-i Kerim tilavetinden sonra dualar edildi.

Siirt Valiligi binasina gelerek vali ve valilik binasini ele geçirmek isteyen askerlerin önünde duran ve askerlere kendini siper eden Nurten Temiz o geceyi anlatti. 15 Temmuz gecesinin Siirt’te bir gün önce basladigini belirten Temiz, 15 Temmuz’un 1 gün öncesinde Siirt’te sokaga çikma yasagi oldugunu söyledi.

Temiz, "Hiç unutmam biz disaridan civar illerden bize yardima gelmelerini bekledik. Çünkü yukari mahallelerin isgal edildigi ve Siirt’i ablukaya aldiklarini söylüyordular. Biz de o aksam sokaga çikma yasagi ilan edildigi için ilk kez eve erken gitmistik. Balkonda babamla 20:30 gibi çay içiyordum. Sonra arkadasim aradi. Nurten televizyona bakti mi ne oldu? Köprüyü isgal ettiklerini ve o dönemin Basbakani Binali Bey’in bir açiklama yaptigini gördük" dedi.

Arabayla geldigini ve panzerin arabasina dogru yöneldigini aktaran Temiz, "Bir avuç insandik. Buraya geldigimizde su kösede Saat Kulesi’nin orada arabami biraktim, çünkü içeri alamadim. Panzerin arabamin üstüne gittigini hatirliyorum. Burada silahlarin üstümüze sikildigini hiç unutmuyorum. Valiligin önüne biz ele geçmesinler diye etten duvar ördük sivil halkla beraber direndik. Tabii onlar taarruz atesini gittikçe daha alçaga ve daha siddetli sikmaya basladi.

Hiç unutmam bu geceyi. Her gece gözümün önüne geliyor. Bunlar siddeti arttirdi. Biz arkadaslarla kenetlendik. Valilige girip valiligi ele geçirmesinler hükümetimizi devirmesinler diye direndik. Kiz kardesimle beraber evden çiktigimizda abdest alarak çiktik. Kiz kardesimin su sözü her zaman aklimdadir. ’Anne, bir bebek annesiz yasayabiliyor ama vatansiz yasayamaz’ deyip öyle gelmistik ve gerçekten ölümüne gelmistik" diye konustu.

"Sabah namazini kildiktan sonra her yerin tamam denildikten sonra yine bekleyin çünkü ikinci bir kalkisma olabilir denilmisti" diyen Temiz, "Cumhurbaskanimiz zaten canli telefonla baglanarak bu bir darbe girisimidir demesiyle tamamen inanmistik. O dönem birkaç askere silah tutup ne yapiyorsunuz dedigimde biz terörleri öldürmeye gelmisiz. Elimde Türk bayragim var. Üstümde cumhurbaskanimin tisörtü var. Bizi terörist zannedip bizi öldürmeye geldiklerini söylüyorlar. Inanilmaz bir seydi tarifi yok, ölebilirdik. Nice o gece ölen 252 sehidimizi de rahmetle minnetle aniyoruz. Biz de onlardan biri olarak gazileriz, yasayan birileriyiz. Sükürler olsun ki iman dolu milletimiz var. O zaman bizi yalniz birakmayan Siirt halkina ve bu bayragi, bu vatani terk etmeyip mücadele eden bütün 15 Temmuz ve bugüne kadar sehit olmus bütün sehitlerimizi hayirla yad ediyoruz. Unutmadik, unutturmayacagiz. Nesilden nesille aktaracagiz ve anlatacagiz" seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile