Siirt'te Eller Semaya 'barış' İçin Kalktı‏

Siirt'te Türkiye Barış Meclisi Siirt Barış Girişimi'nin, 'Barış Artık Mümkün' sloganıyla düzenlediği toplantıda, eller semaya 'barış' için kalktı.

Yapılan duaya hep birlikte 'amin' diyen katılımcılar, çözüme bu kadar yaklaşıldığı bir ortamda fırsatın kaçırılmaması gerektiğini belirtti.

Siirt Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen 'Barış Sürecini Sivil Toplum Örgütlerinin Katkıları' konulu toplantıda, sendika, dernek ve mesleki kuruluşların temsilcileri ile muhtarlar, din adamları ve kanaat önderleri birlik ve beraberlik mesajları verdi. Toplantıda konuşan Barış Meclisi üyesi Avukat M. Ali Özel, terör yüzünden Siirt’in, sermaye ve beyin göçüne maruz kaldığını belirtti.

Belediye Başkanı Selim Sadak ise yaşadıkları coğrafyanın halkların mozaiği olduğunu belirtti.

Coğrafyanın kültüründe ana dilin Arapça ve Kürtçe olduğunu belirten Sadak, "Kürtlerin ve Arapların bu topraklarda kendi ana dillerini olduğu kadar Türklerin Türkçe, Lazların Lazca, Çerkezlerin de Çerkezce konuşma hakları vardır. Çünkü toprağımız halkımızın mozaiğidir.” dedi.

Siirt’te toplumun her kesiminden barış isteğini dile getirdiğini belirten Sadak, “Bu mesajın yerine ulaşacağına inanıyorum. Çünkü iki tarafın çok önemli aktörleri Siirtlerin vekilleridir. Sizler, bizler 2003 yılında Sayın Başbakanı Siirt’te Türkiye’nin başbakanı seçtik. Sizler 2011 yılında Sayın Gültan Kışanak’ı Siirt’in milletvekili seçtiniz. Şu anda o da bir tarafın eş genel başkanıdır. Bu vesile ile sizlerin bizlerin Siirtlilerin göndereceği mesajı herkesin kaale alacağını düşünüyorum. Bu barışı sağlamakta bir büyüklüktür bir erdemliktir. Sayın Başbakan'ın yaptığı iş, yaptığı görüşme çok doğrudur. Ben bir belediye başkanı olarak, bir Siirtli olarak, bir yurttaş olarak destekliyorum. Halkın talebi barışın sağlanmasıdır.” dedi.

Herhangi bir barışın tam anlamıyla sağlanabilmesi için çatışmanın temelinde yatan nedenlerin ortaya çıkarılması gerektiğini belirten Sadak, bu konuda da aynı hassasiyetin gösterilmesi gerektiğini belirtti.

Siirtli kanaat önderi Muiniddin Aydın da barışa özlem duyulduğunu ve barışın istenildiğini belirtti.

Aydın, “Acılar bitsin, hüzünler bitsin. Güzellikler gelsin, maddi ve manevi güzellikler gelsin. Peygamber Efendimiz (sav) 'Size en güzel ameli söyleyeyim mi?' diye soruyor. 'Namaz mı, oruç mu cihad mı?’ diye kendisine soruluyor. Ancak Peygamber Efendimiz (sav), 'Hayır, sulhu sağlamaktır' diyor." ifadelerini kullandı.

"BARIŞTAN KORKULMAMASI LAZIM"

İnsan Hakları Derneği Başkanı Vetha Aydın, bir yandan barış adımların bir yandan hak ihlallerinin olmaması gerektiğini belirtti.

Barıştan korkulmaması ve içselleştirilmesi gerektiğini belirten Aydın, İmralı'da başlatılan görüşmeleri desteklediklerini söyledi.

Belediye İş Sendikası Başkanı Halit Akınay da süreci provoke etmek isteyenlerin çıkabileceğini ancak bunlara fırsat verilmemesi gerektiğini belirtti.

Toplantıda daha sonra birçok STK temsilcisi ve vatandaş barışa duyulan özlemi ve yaşanan süreci desteklediklerini belirten düşüncelerini açıkladı.

Siirt Barış Meclisi Başkanı Op. Dr. Ekrem Bilek, Barış Meclisi olarak bu tür toplantı ve aktiviteleri önümüzdeki günlerde de sürdüreceklerini söyledi.

Bilek, bu sürecin provoke edilmek isteneceğinin bilincinde olduklarını ancak buna rağmen çalışmalarını değişik platformlarda sürdüreceklerini belirtti.

Toplantıya Siirtli kanaat önderleri, Muiniddin Aydın, Bedreddin Sancar, Bedrettin Aydın, Bahattin Oran, M. Şakir Sancak, bazı siyasetçiler, sivil toplum örgütleri temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlar da katıldı.

Toplantının sonunda emekli imam Bedreddin Sancar'ın barışın sağlanması için yaptığı duaya katılımcılar hep bir ağızdan 'amin' dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile