Siirt’te yıllık yaklaşık 2 milyon fidan üreten çiftçiler, kapasiteyi 100 bine kadar indirdi
Siirt’te üretimi yapılan fıstık, nar ve üzüm fidan yetiştiricileri zor günler geçiriyor. Ağırlıklı olarak Suriye ve komşu illerle çalışan Siirtli fidan yetiştiricileri, yaşanan Suriye krizinin ardından taleplerin azalması ile ellerinde kalan yüz binlerce fidanı çöpe atmak zorunda kaldı. Yaklaşık 6 yıldır tarım sektöründe hizmet veren iş adamı Necmettin Sevgili, Suriye krizinden fidan sektörünün etkilendiğini söyledi.
Sevgili, "Biz fidancılık sektörüne 6 yıldır girdik. İstihdama katkımız olsun bölge insanına aş iş imkanı sağlamak için uğraşıyoruz. Burada yaptığımız iş fidancılıktır. Ağırlıklı olarak Siirt fıstığı çekirdeğinden Siirt fidanı üretmekteyiz. Yıllık 2 milyon civarında fidan üretimimiz var. Yaklaşık 400 kişiye bir istihdamımız söz konusu, yalnız Son 2 yıldan bu yana Suriye krizinden dolayı etkileniyoruz. Çünkü ağırlıklı olarak fidanlarımız Antep ve Şanlıurfa civarındaki illere gidiyordu. Oralarda fidanlarımız ciddi anlamda rağbet görüyordu. Suriye krizinden ciddi şekilde sıkıntı yaşıyoruz. Yüz binlerce fidanı çöpe atmak zorunda kaldık. Fiyatlarımızı maliyetin altına indirdiğimiz halde maalesef fidanlarımız çöpe gidiyor. Sırf bu insanların ekmeğini kesmemek için mücadele veriyoruz. 10 adet fidan bir paket sigara parası değil. 75 kuruştan fidan satışı yapıyoruz. Çok zahmetli ve büyük bir emek isteyen bir iştir. Bir yıl boyunca fidanlarımız fiskiye sistemi ile sulanıyor. Bunun harmanlanması var, toprakla buluşması var. Tüplerle yetiştiriliyor. Burada çalışan bacılarımızın hanım kardeşlerimizin emeği var. Yaşadığımız sıkıntılardan dolayı geçen seneye kadar yetiştirdiğimiz 2 milyon fidanımızın sayısını bu sene 100 bin civarına kadar indirmek zorunda kaldık. Halen geçen seneden kalma yüz binlerce fidanımız var elimizde, sektörel bir sıkıntımız var inşallah mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.
Fidanların hangi zorluklarla yetiştirildiğini anlatan çiftçi Selim Kural ise, fidanların satışa hazır hale getirilene kadar 1 yıl boyunca emek verildiğini belirterek, “Biz tüplü fıstık fidanı üretiyoruz. Biz çalışmalarımızı arazide yerinde yapıyoruz. Fidan ekiminde kullandığımız malzemeler, 3 kepçe toprak, yanmış hayvan gübresi ve kum karıştırıyoruz. Toprağın tahlilleri yapılıyor. Tahlillerin Sonucuna göre toprak araziye getirilerek ekimi ona göre yapılıyor. Fıstık fidanı ektiğimizde 40 gün bu fidan sadece toprakla yetişiyor. 40 gün geçtikten Sonra çekirdek çürüyor, çürüdükten Sonra kökünü toprağa veriyor. 6 ayda bir damlama sistemi ile suluyoruz. Bunlar vatandaşın tarlasına götürüp ekecek duruma gelene kadar 6 ay ile 1 yıl arası uğraşılıyor. Tüplü fidan üretiyoruz. Çeşit olarak nar, üzüm ve fıstık fidanı ekiyoruz ”diye konuştu.
Tahlilleri yapılmadan yetiştirilen bir fidan arazideki tüm fidanları hasta edebileceğini ifade eden Kural, "Fidanların hazırlanmasında kum, toprak ve yanmış hayvan gübresini dengelenmesi lazım, 1 kepçe hayvan gübresi, 1 kepçe kum ve 3 kepçe toprak karıştırılıyor. Özelikle o toprağın tahlilin olması şart. Toprağın tahlili de Diyarbakır Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Müdürlüğü'nden yapıyoruz. Yoksa ekilen fidanlar tahlil yapılmadan sertifikası olmadan ekildiğinde çiftçiye zorluk çıkarıyor. Hastalıklı çıkabiliyor bu da bir arazideki tüm fidanların hastalanmasına neden olabiliyor. Bu hastalık çok önemli olduğu için bazı topraklarımızı 2 defe tahlile gönderiyoruz. Ayrıca Tarım müdürlüğü bunu takip ediyor. Bizim mühendislerimiz var maaşlarını biz ödüyoruz. Devamlı bizim fidanlarımızı toprağımızı kontrol ediyor" şeklinde konuştu.
Siirt’te Fidancılık Suriye Krizi İle Zor Durumda
Siirt’te üretimi yapılan Siirt fıstığı çekirdeğinden fıstık fidanı, narı ve üzüm fidanları Suriye krizine takıldı.