Kültür Merkezi‘nde düzenlenen törende, Mehmet Akif Ersoy sinevizyon desteğiyle çeşitli yönleriyle anlatıldı. İlk ve ortaöğretim okul öğrencileri arasında düzenlenen İstiklal Marşı‘nı en güzel okuma yarışmasında birinciliği alan 14 Eylül İlköğretim Okulu‘ndan Özlem Kaya ve Anadolu Öğretmen Lisesi‘nden Şükran Çalapkolu, İstiklal Marşı‘nın on kıtasını okudu.
Vali Musa Çolak, törende yaptığı konuşmada, "Bu marş, özlü dizeleriyle Türk milletinin yurt ve bayrak sevgisini, özgürlük, bağımsızlık ve çağdaşlık tutkusunu en güzel biçimde yansıtır. Bu marşın yazılmasına sebep olan Kurtuluş Savaşı ise Türk tarihinin en şanlı mücadelesi olarak tarihteki yerini almıştır. Vatanın dört bir yanı işgal edilmiş, Yunan orduları Polatlı‘ya kadar gelmiştir. Top sesleri Ankara‘dan duyulmaktadır. Daha dün 250 bin evladını Çanakkale‘de vatana feda eden bu millet, nasıl ki canı
pahasına, ‘Çanakkale geçilmez‘ dediyse, kurtuluş gününde de vatanı için parolası, ‘Ya istiklal ya ölüm‘dür. Kurtuluş Savaşı, vatan sevgisini tüm değerlerin üstünde tutan Türk insanının, Atatürk önderliğinde özveriyle başarıya ulaştırdığı, tarihin akışını değiştiren bir kahramanlık destanıdır. İşte, İstiklal Marşı‘nın ifade ettiği manayı anlamak için vatanın o günkü halini bilmek ve vicdanlarda hissetmek gerekir" dedi.
Törende Mehmet Akif Ersoy oratoryosu canlandırıldı. Törende düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri Vali Musa Çolak, AK Parti Siirt milletvekilleri Yılmaz Helvacıoğlu, Afif Demirkıran ve Siirt‘te bulunan Ordu milletvekili Eyüp Fatsa tarafından verildi. Tören resim sergisinin açılışı ile sona erdi.
Siirt‘te İstiklal Marşı‘nın Kabulü Kutlamaları
Siirt‘te İstiklal Marşı‘nın kabulünün yıl dönümü nedeniyle düzenlenen törende konuşan Vali Musa Çolak, İstiklal Marşı‘nın bu toprakların var olma serüvenini anlattığını söyledi.