Vali Aydın, beraberinde Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman, Kültür ve Turizm Müdürü Cengizhan Başaran ve iş adamı Ethem Sancak ile Ilısu Baraj Gölü altında kalacak bölgedeki kazıların koordinatörlüğünü yapan Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Haluk Sağlamtimur'u ziyaret ederek Siirt'te yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Siirt'te 5 yerde kazı çalışması yaptıklarını belirten Yrd. Dr. Sağlamtimur, bu kazılarda bölgenin bilinen tarihini değiştirecek nitelikte birçok bulguya ulaştıklarını söyledi.
Türbe Höyük'te tablet bulduklarını kaydeden Sağlamtimur, şöyle konuştu:
"M.Ö. 1700-1600 yıllarına ait çivi yazısı ile yazılmış bu kil tabletteki bilgiler, bilinenin aksine bize burada kurumsal bir devletin varlığını gösteriyor. Yine bu höyükte o dönemlere ait ilginç toplu mezarlar bulduk. Büyük ölçekli bir höyük olan Başur Höyük'te çalışmalarımız devam ediyor. Burada son dönemlerde bulduğumuz oyun taşları dünyanın en eski oyununa ait olmaları açısından bütün dünyada büyük yankı uyandırdı. M.Ö. 3100-2900 yıllarına tarihlenen domuz, köpek ve benzeri figürlerden oluşan 49 taştan ibaret bu oyunun nasıl oynandığını çözmeye çalışıyoruz.
Devam eden bir başka kazı alınımızda Kurtalan ilçemizin Çattepe köyünde bulunan höyük kazısıdır. Bu kazılarda da geç Roma dönemine tarihlenen bir limana ulaştık. Burası da Arap coğrafyacıların kitaplarında yer alan önemli bir kenttir. Yaptığımız kazılarda müzelerde sergilenmeye değer bir çok esere ulaştık. Bu eserler Siirt'te müze olmadığı için önce Mardin daha sonra da Batman Müzesine gönderilmeye başlandı."
-"12-12 bin 500 yıllık bir geçmişten bahsedebiliyoruz"
Vali Ahmet Aydın ise kazı çalışmalarıyla Siirt'in tarihini ortaya çıkmasını sağlaması nedeniyle Yrd. Doç. Dr. Haluk Sağlamtimur'a teşekkür etti.
Sağlamtimur'un Siirt'te çok büyük katkılarda bulunduğunu belirten Aydın, şunları söyledi:
"Hocamız büyük bir özveri ile yıllardan beri bu kazı çalışmalarını yürütüyor. Çalışmalarından önce Siirt'in 6-7 bin yıllık bir tarihe sahip olduğunu söylerken, şimdi 12-12 bin 500 yıllık bir geçmişten bahsedebiliyoruz. Bu geçmişi ile Siirt, Şanlıurfa'da bulunan Göbeklitepe'den daha eskidir. Dolayısıyla Siirt dünyanın en eski yerleşim birimlerinden birisidir."
Siirt'teki Kurtarma Kazıları
SİİRT - Siirt Valisi Ahmet Aydın, son yıllarda yapılan kazılarla kentin tarihinin 12-12 bin 500 yıl öncesine uzandığının görüldüğünü belirterek "Siirt, Göbeklitepe'den daha eski tarihi ile dünyanın eski yerleşim birimlerinden birisidir" dedi.