Ingiltere’de Cambridge Üniversitesi’nden arastirmacilar, “sap” adi verilen bir proteinin nöronlar üzerindeki etkisine iliskin yaptiklari inceleme sonucu bu proteinin insanlarin duygularinin ve anilarinin silinmesine veya degistirebilmesine imkan tanidigini kesfettiklerini duyurdu. Söz konusu proteinin nöronlar arasindaki bagin ne kadar güçlü oldugunu belirledigi ifade edilerek, bozulmasi halinde anilarin degistirilebilir hale geldigi belirtildi. Bu proteinin bozulmasi veya güçsüzlestirilmesi ile beta reseptörleri bloke eden propranolol kullanilarak anilarin degistirilip degistirilemeyecegi üzerinde belirleyici olabilecegi aktarildi.
Bilim adamlari, duygular ve becerilere dayali içgüdüsel bellekte depolanan anilarin dönüstürülebilecegini düsünürken, söz konusu kesfin travma sonrasi stres bozuklugundan (TSSB) mustarip insanlara yardim amaçli kullanilabilecegi ifade ediliyor.
Fareler üzerinde denendi
Bilim adamlari, 2004 yilinda ögrenilmis bir travmayi unutmalarina yardimci olmak için hayvanlar üzerinde propranolol ile bir deney gerçeklestirdi. Söz konusu deney kapsaminda Ivan Pavlov’un köpeklerin üzerinde gerçeklestirdigi kosullanma deneyinin bir benzeri farelerde uygulanarak, farelere bir dügme araciligiyla elektrosok verildi ve böylelikle bu dügmeyi korkuyla iliskilendirmeleri ögretildi. Farelere bu ani dügme ile hatirlatilarak, hemen ardindan propranolol uygulandi. Söz konusu müdahale sonrasinda önceki deneylerde bildirilen sonuçlarin aksine farelerde bellek kaybi bildirilmezken, anilarin istikrarli hale gelip gelmedigini görmek için sap proteinin kullanilmasindan sonra bellekte istikrarsizlik olmadigi sonucuna varildi.
Sil Bastan filmi gerçek olabilir
Söz konusu kesif akillara, Türkiye’de "Sil Bastan" adiyla gösterime giren Eternal Sunshine of the Spotless Mind filmini getirdi. Filmde birbirini unutmak isteyen iki sevgili istenmeyen anilarini sildirmeyi seçiyor.
Öte yandan, arastirma ekibinin basindaki isim Doktor Amy Milton, söz konusu kesfin, tam olarak filmdekine benzer bir duruma yol açmadigini belirterek, “Burada kahramanlar hangi anilarin silinecegini seçebiliyor. Zamanla hayvanlarda anilari degistirilebilir kilan faktörleri belirleyebilecegimizi ve bunlari insanlara aktarabilecegimizi umuyoruz. Bunlar gerçekten karmasik mekanizmalar, hayvanlarla insanlarin beyinleri birbirine benziyor ancak insan beyni çok daha karmasik” dedi.
'Sil Bastan' Filmi Gerçek Olabilir Açiklamasi Kötü Anilarin Silinmesine Yardimci Olabilecek Bir Protein Kesfedildi
Ingiltere’de Cambridge Üniversitesi’nden arastirmacilar, insanlarin duygularinin ve anilarinin silinmesine veya degistirebilmesine yardimci olabilecek bir protein kesfettiklerini duyururken, söz konusu kesif akillara Türkçeye "Sil Bastan" olarak çevrilen Eternal Sunshine of the Spotless Mind filmini getirdi.