Konya Bahri Dagdas Tarimsal Arastirma Enstitüsünün bilimsel çalismalari baz alinarak, İçel Büyüksehir Belediyesi Tarimsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi ile İçelden Kadin Kooperatifi is birliginde üreticiyi desteklemek ve ata tohumlarina sahip çikmak amaciyla yapilan projede, üreticinin yüzü gülüyor. Silifke’de gerçeklestirilen bugday hasat töreninde konusan
İçel Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Gülcan Kis, tarima verdikleri destekleri anlatarak, “Atalik yerel tohumlara sahip çikmaya devam edecegiz. Çünkü tüm dünyayi etkileyen salgin döneminde de bir kez daha görülmüstür ki, tarim olmadan, güvenli gida olmadan gelecek olmaz. Iste onun için çiftçilerimizi ve üretimi destekliyoruz. Çünkü üreten, ürettigini paylasan toplumlarin ayakta kaldigini çok iyi biliyoruz. Iste bu nedenle, özellikle aile isletmelerimizi bundan sonra da desteklemeye devam edecegiz” dedi.
“Tarlada izi olanin harmanda sözü olur. Ne mutlu ki izimiz var, sözümüz var”
Tarimin insan yasami için ne kadar kutsal olduguna deginen Kis, “Hasat, bir yillik emegin, alin terinin ve bekleyisin sonunda yasanan coskulu bir bayramdir. Bugün biz burada sadece atalik sari bugdayin hasadini yapmayacagiz. Bu süreçte, İçel Büyüksehir Belediyesi ve Baskanimiz Vahap Seçer’in her zaman yanimizda oldugunu da bilerek, her ani emekle, sabirla geçen bir çalismanin neticesini hep birlikte alacagiz. Hani güzel bir sözümüz var; tarlada izi olanin harmanda sözü olur. Ne mutlu ki izimiz var, sözümüz var” diye konustu.
Meral Seçer: “Sari bugdayin ulusal alanda taninirligini, bilinirligini artirmak istiyoruz”
Projenin paydaslarindan İçelden Kadin Kooperatifi’nin Baskani Meral Seçer, proje kapsaminda kooperatif olarak ürünün hasadindan kaynatilmasina kadar her asamasinda yer aldiklarini ifade ederek, “Biz İçelden Kadin Kooperatifi olarak bu projeye geçen yil paydas olduk. Sari bugdayin hasadindan pazarlamasina kadar olan süreçte, bunlarin tüm çalismalarinda kadin kooperatifi olarak pek çok konuya dokunduk. Kooperatif olarak bizim amaçlarimizdan biri atalik tohuma sahip çikmak, onu korumak. Sari bugdayin ulusal alanda taninirligini, bilinirligini artirmak istiyoruz. Bununla alakali olarak, ürünün hasadindan baslayarak, onun elleçlenmesi, kaynatilmasi, katma degerli ürünler haline getirilmesinden tutun, paketlemesine ve pazarlamasina kadar olan süreçte İçelden Kadin Kooperatifi ortaklarimiz ve kadinlarimizla birlikte faaliyetlerimizi sürdürdük” ifadelerini kullandi.
Proje kapsaminda hasadi yapilan sari bugdayi almak için birçok talep bulunduguna deginen Seçer, “13 çiftçiden aldigimiz sari bugdayi biz katma degerli ürünlere çevirdik. Bundan bulgur, eriste, un, dövme gibi çok güzel ürünler ürettik. Bu ürünlerin, sari bugdayin ulusal alanda taninirligini artirmak için patentini aldigimiz ‘İçelden’ markasiyla, bu sari bugdaydan ürettigimiz katma degerli ürünleri pazarlara sunduk. Insanlardan çok memnuniyet verici dönüsler oldu” dedi.
Seçer, bu ürünleri elde etmelerinde çiftçilerin ilaçsiz üretim yapmalarinin büyük rolü bulundugunu belirterek, çiftçilere “Sizlere bir kez buradan tesekkür etmek istiyorum, ellerinize saglik” sözleriyle seslendi.
“Ata tohumu, atalarimizdan bir miras ve biz bunu gelecek nesillerimize aktarabiliyoruz”
Meral Seçer, atalik tohumlarin genetigi degistirilmemis saglikli tohumlar oldugunu sözlerine ekleyerek, “Ata tohumundan üretilmis bir bugdayda, bir domateste aynen geçmis zamanda yedigimiz tohumlardan olan ürünlerin lezzetini alabiliyoruz. Yani bünyesinde barindirdigi lezzet degismiyor. Tadiyla, aromasiyla gerçekten baska güzel bir tohum. Ata tohumunun saglikli beslenmenin yaninda diger bir yönüyle baktigimizda geleneklerimiz ve kültürümüz oldugunu görüyoruz. Yani ata tohumu atalarimizdan kalan bir miras ve biz bu mirasi gelecek nesillerimize aktarabiliyoruz” seklinde konustu.
“Ata tohumlari sayesinde hem geçmisimize hem de gelecegimize sahip çikmis olacagiz”
Ata tohumunun sürdürülebilir olmasinin önemine de deginen Seçer, sunlari söyledi:
“Ata tohumunda çiftçimiz seneye tekrar bu ürününü üretmek istediginde onun tohumunu kendi ürettigi ürününden ayirabiliyor. Yani bu da nesilden nesle geçmesine sebep oluyor. Bundan dolayi ata tohumunun gelecek nesillere aktarilabilmesi için bu tür faaliyetlerin yapilmasi çok kiymetli. Biz gelecek nesillerimizi korumak için ata tohumuna sahip çikmak zorundayiz. Bu tohumlarimizi yasatmak için üretmek, üreterek çogaltmak ve paylasmak zorundayiz. Ata tohumlari sayesinde hem geçmisimize hem de gelecegimize sahip çikmis olacagiz."
“Bu is tam anlamiyla Türkiye’ye örnek bir yapi teskil etmis durumda”
Bahri Dagdas Uluslararasi Tarimsal Arastirma Enstitüsü Müdürü Fatih Özdemir, geçtigimiz yil oldugu gibi bu yil da hasadin yapilmasindan duyduklari mutlulugu dile getirerek, “Bu islere basladigimizda yapmak istedigimiz noktaya geldigimizi fark ediyoruz. Yerel bugdaylar o kadar önemli ve degerli ki ama bu degerlilik sizlerle kiymetleniyor, sizlerle katmerleniyor, yani sizler degerini bilirseniz daha degerli oluyor. Aslinda tam istedigimiz noktadayiz, bir mesale yaktik, bu devam ediyor ve büyüyor. Belediyemiz bir tarafta, kadin kooperatifimiz bir tarafta, sizler buradasiniz. Gerçekten bu is tam anlamiyla Türkiye’ye örnek bir yapi teskil etmis durumda" diye konustu.
Silifke'de Ata Tohumu Sari Bugdayin Ikinci Hasadi Yapiliyor
İçel Büyüksehir Belediyesince ata tohumlarinin desteklenmesi kapsaminda hayata geçirilen, “Yerel Bugday Çesitlerinin Yerinde Korunmasi ve Pazarlanmasi Projesi’ kapsaminda Silifke’nin Balandiz Mahallesi’nde dagitimi yapilan ata tohumu sari bugdayin ikinci hasadi yapiliyor.