Silifke Kalesi'nin Kazısı İçin Siyasilerden Destek İstendi

Silifke Kalesi'nin Kazısı İçin Siyasilerden Destek İstendi

Silifke Kalesi'ndeki kazı çalışmalarıyla ilgili bilgilendirme toplantısının üçüncüsü düzenlendi.

Kazı Başkanı Doç. Dr. Ali Boran, siyasilerden kazıya destek vermelerini istedi.

Selçuk Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ali Boran’ın başkanlığında yapılan bilgilendirme toplantısı ve kale gezisine Silifke Kaymakamı Fatih Damatlar, Ak Parti İçel Milletvekili Nebi Bozkurt, CHP İçel Milletvekili Ali Rıza Öztürk, Selçuk Üniversitesi Silifke-Taşucu Meslek Yüksekokulu Müdürü Halis Oğuz, Kültür Bakanlığı Temsilcisi Doğukan Alper, Müze Müdürü İlhame Öztürk, Özel İdare Müdürü Erkan Arıcı, İlçe Müftüsü Bekir Kaplan, Ak Parti İlçe Başkanı İsmail Köroğlu ve yönetim kurulu üyeleri, CHP İlçe Başkanı Çağatay Akyürek ve yönetim kurulu üyeleri, İl Genel Meclisi Üyesi Ali Tokmar, Yahya Yılmaz, Mustafa Göktaş, Muhtarlar Derneği Başkanı Hayati Akdeniz ve Tarih araştırmacısı Abdullah Kuz katıldı.

Kazı Ekibi basın sorumlusu Öğretim Üyesi İshak kozak, doğru ve sürekli bilgilendirme yapmak amacıyla kahvaltılı bilgilendirme toplantılarının üçüncüsünü gerçekleştirdiklerini söyledi.

Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Kazı Başkanı Doç. Dr. Ali Boran, “Öncelikle bilime ve yaptığımız çalışmalara verdiğiniz destekten dolayı sizlere teşekkür ederim. Silifke kalesi kazısında 19 Mayıs Üniversitesi, 100. Yıl Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesinden öğretim görevlileri ve bilim insanları görev almakta olup 62 işçiyle birlikte çalışmalarımızı devam ettiriyoruz” dedi.

Acilen bir kazı evine ihtiyaç duyduklarını ifade eden Boran, şöyle devam etti: “Kazı çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam ediyor ama çıkarılan her pir parçayı inceleme yapabileceğimiz bir kazı evimiz yok. DSİ’ye ait lojmanlardan kazı evi için talepte bulunduk ama sonucu henüz belli değil. Bu sürecin hızlanması için siz Milletvekillerimizin ve siyasetçilerimizin desteğine ihtiyacımız var. Çıkarılan her bir taşın ve parçaların bilime katkı sağlanması için korunup araştırılması gerekiyor. Bu bilgiler geçmişimizle ilgili bizlere önemli cevaplar verecektir.” Kale kazısının önümüzdeki yıl daha hızlı devam etmesi için en az 500 bin TL ödeneğe ihtiyaç olduğunu söyleyen Boran, “İl Genel Meclisinden ve İktidar gücünden yapılabilecek ödenekler için sizlerin desteğine ihtiyacımız var. Kazının biran önce bitmesi ve restorasyon çalışmalarının başlaması için çalışmalarımızı hızlandırmalıyız. Yapılan her ödeneği kazı çalışmasında kullanıyoruz. 62 işçiye Silifke’de bu güne kadar 200 bin TL ödenek vermişiz. Buda Silifke’ye bir girdi sağlıyor” diye konuştu.

Restorasyon çalışmalarının biran önce başlaması gerektiğini aksi takdirde yıkıntılar olacağını ifade eden Kazı Başkanı Boran, “kale’nin sur duvarlarında yıkılmalar meydana gelmiş. Kazı çalışmaları devam ederken buraların aynı zamanda restorasyonu yapılabilir. Koruma önlemleri alınmazsa yaptığımız çalışmaların bir anlamı kalmaz. Silifke kalesini hem Silifke’ye hem de tüm dünyaya sağlam bırakabilmemiz biran önce restorasyonuna başlamalıyız. İl Özel İdaresinin her yıl kullandığı % 8’lik katkı payının Kale içerisinde ve dışarısında ki surların restorasyonu için kullanılması gerekmektedir. Burada Milletvekillerimize, İl Genel Meclisi üyelerimize ve belediyelerimize büyük görev düşüyor. Biz gövdemizi taşın altına koyduk sizlerde elinizi taşın altına koyun” dedi.

Yapılan çalışmaları yerinde incelen konuklar, çıkarılan eserleri inceledi. Kalede bulunan yüzlerce yıllık Beyazıt camisi, su sarnıçları, sivil ve askeri mimarileri inceleyen konuklar, kale kazı çalışmalarının hızlanması ve korunması için ellerinden gelen desteği vereceklerini söylediler.Silifkeli İl Genel Meclis Üyeleri ise kazı alanı gezisi sonrası, siyaset gözetmeksizin İl Genel Meclisinden ödenek isteyeceklerini, Vali Hasan Basri Güzeloğlu’nun olurunu aldıkları taktirde ödenek ayırtabileceklerini ifade ettiler .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile