Silifke, Uluslararası Kültür Haftası Coşkusuna Hazırlanıyor

Silifke ilçesinde bu yıl 20-26 Mayıs tarihleri arasında 39.su ''Tahta Kaşık Yılı'' olarak kutlanacak olan Uluslararası Silifke Kültür Haftası için hazırlıklar devam ediyor.

Her yıl 20-26 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen Uluslararası Silifke Kültür Haftası etkinlikleri içerisinde batırık, yoğurt yarışmaları, sportif etkinlikler, panel, konserler, yerli ve yabancı halkoyunları gösterileri gibi birbirinden güzel etkinliklerin yapılacağı bildirildi.

Uluslararası Silifke Kültür haftası açılışı, 20 Mayıs'ta saat 17.00'de Atatürk Anıtına çelenk konulması ile başlayacak. Renkli ve coşkulu görüntülere sahne olan kortejle devam edecek olan kültür haftası ilk gün akşam programı ünlü ses Sıla konseri ile devam edecek.

Silifke Belediye Başkanı Bayram Ali Öngel, yaptığı açıklamada, 39 yıldır aralıksız olarak kutlanan Uluslararası Silifke Kültür Haftasını bu yılda coşkuyla kutlayacaklarını kaydetti.

Her yıl Silifke'ye özgü bir değeri ön plana çıkardıkları kültür haftasını bu yıl Tahta Kaşık Yılı olarak kutlayacaklarını ifade eden Öngel, etkinliklerin her yıl olduğu gibi bu yılda ücretsiz olduğunu belirtti.

Uluslararası Silifke Kültür Haftası'nın 1974 yılından o dönemin belediye Başkanı olan Ali Önder, Silifke Kaymakamı Ahmet Önal ve Silifkelilerle birlikte Cavit Erden tarafından Müzik ve Folklor festivali olarak başlatıldığını hatırlatan Öngel, şunları kaydetti:

''1979 yılında Yugoslavya Maslese Banjaluka halk oyunları ekibi, Almanya'dan Kemansit Michael Grubu ve Libya Bingazi folklor ekibinin Silifke festivaline katılmasıyla, festival uluslararası bir kimlik kazanmıştır. 1974 yılında Silifke Müzik ve Folklor Festivali olarak başlayan ve 1979 yılına kadar bu isimle kutlanan Silifke Festivali, 1979 yılından itibaren ise 6. Uluslararası Silifke Müzik ve Folklor Festivali olarak kutlanmaya başlandı. 1996 yılında ise adı Uluslararası Silifke Kültür Haftası olmuştur. Türkiye'de 39 yıldır aralıksız kutlanan Silifke festivalinin diğer festivallerden farkı ise ülke içerisinde kutlanan 3. büyük festival olmasıdır. Silifke Kültür Haftasında program içeriğinin çok zengin olması, güzellik yarışmaları, el işi sergileri, en iyi yoğurt yapma ve Silifke'ye özgü bir yiyecek olan en iyi batırık yapma yarışmaları, sportif müsabakalar, Göksu ırmağı üzerinde rafting sporu, Yörük kültürü etkinlikleri yer almaktadır.

Her yıl bir isim koyulan Uluslar arası Silifke Kültür Haftasında Silifke'ye özgü, heybe, çilek, yoğurt, keklik, aşuk-maşuk, batırık, mavi yengeç gibi yöreye has ürünler ön plana çıkartılarak Silifke'ye ait bu ürün ve kültürün ulusal ve uluslararası alanda tanıtımına imkan sağlıyoruz. Bu yıl 39. sunu kutlayacağımız Uluslararası Silifke Kültür Haftamızın ismini de festival komitemizin kararı ile "Tahta Kaşık Yılı" olarak ilan ettik.''

Öngel açıklamasında, ''Kültür etkinliği yapan sivil toplum kuruluşlarına derneklere ücretsiz yer tahsis ediyoruz. Bu dernekler Silifke kültürünü değişik yönleriyle yemek, el işleri, dokuma ve seyirlik oyunlarla yaşatmaktadırlar. Ücretsiz halk şenliği yapılıp, halkın moral değerleri artırılıyor. Silifke ve çevrede yaşayan halk bu şenliğe çok canlı bir şekilde katılarak bütün programları izliyor. Silifke kültürünü gelecek kuşaklara aktarmak için yaşatılmaya çalışılıyor. Ulusal ve uluslararası boyutta Silifke tanıtılmaya çalışılıyor. Yurt dışından katılan guruplarla kültür alışverişi yapılıyor'' dedi.

Kültür Haftası etkinliklerinin akşam programlarında Sıla, Murat Boz, Mustafa Ceceli, Atiye, Şevval Sam ve Ziynet Sali'nin sahne alacağını ifade eden Öngel, yurt dışından da Bulgaristan-Gabrovo-Igraoftsı halk oyunları gurubu, Kazakistan-Kokshetau Shalkima halk oyunları gurubu, Kosova-Vitina halk oyunları gurubu, Karadağ-Vrelo İbra-Rojaye halk oyunları gurubu, Ukrayna-Vıltıs-Litva halk oyunları gurubu, K.Osetya-İrbis Vladikavkaz halk oyunları gurubu, Ukrayna Kırım-Bahçe Saray İlham Folklor gurubunun yanı sıra yurt içinden de İzmir Bergama halk oyunları guruplarının kültür haftası etkinliklerine katılacağını kaydetti.

İç turizm olarak Türkiye içinden Silifke'nin çok turist aldığına da dikkat çeken Öngel, ''Özellikle Mayıs ayı içerisinde yurtdışından ve yurt içinden Mersin ve bölgesine gelen misafirler en az bir gün festival programını izlemek amacıyla Silifke'ye gelerek zaman ayırıyorlar'' dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile